Masła orzechowe przywędrowały do nas z kuchni amerykańskiej i błyskawicznie zjednały sobie szerokie grono wielbicieli. Idealnie sprawdzają się w roli smarowidła do kanapek, naleśników, omletów oraz jako składnik domowych wypieków. Są smaczne i zdrowe. Stanowią dobry sposób na zwiększenie udziału orzechów w diecie. Trzeba pamiętać, że orzechy, pomimo swojej kaloryczności, mają bardzo dużą wartość odżywczą i powinny być spożywane regularnie.
Klasyczne masło orzechowe wytwarza się z orzeszków ziemnych. Na rynku są dostępne również masła produkowane z innych rodzajów orzechów, np. nerkowców, migdałów. Są one znakomitym źródłem zdrowych tłuszczów, białka, witamin, minerałów i antyoksydantów, a dzięki temu wykazują korzystny wpływ na organizm człowieka.
Niestety, w składzie większości marketowych maseł orzechowych oprócz orzechów często można znaleźć również uwodornione oleje roślinne, cukier, sól albo inne, niepożądane dodatki. Niweczą one prozdrowotne właściwości produktu, wynikające z obecności orzechów i niepotrzebnie podnoszą wartość energetyczną i tak już wysokokalorycznego produktu.
Masła orzechowe, które proponujemy Państwu w tej kategorii, są wolne od szkodliwego tłuszczu palmowego, cukru i zbędnych wypełniaczy. Czyste masła orzechowe mają w składzie wyłącznie orzechy, zaś smakowe zostały zaprojektowane z udziałem zdrowych i wartościowych dodatków, takich jak miód, ksylitol, kakao.