Każdy z nas słyszał pewnie powiedzenie „Nie wystarczy jeść, należy się odżywiać”. Z drugiej zaś strony docierają do nas alarmujące doniesienia o systematycznie spadającej wartości odżywczej pożywienia. Rodzi się więc pytanie - jak zapewnić organizmowi pokarm, który go odżywi, zregeneruje, dostarczy energii, wzmocni odporność, a przy tym zostanie łatwo i szybko przyswojony i strawiony?
Z pomocą przychodzą nam Superfoods - prawdziwi bohaterowie wśród pokarmów. Te całkowicie naturalne, nieprzetworzone i niskokaloryczne produkty są obdarzone wyjątkową mocą.
Superfoods, czyli super żywność, to naturalne produkty spożywcze, wyróżniające się dużą gęstością odżywczą, co oznacza, że w niewielkiej objętości zawierają bardzo wiele cennych składników odżywczych: witamin, minerałów, makro i mikroelementów oraz przeciwutleniaczy. Można powiedzieć, że są to takie „naturalne dopalacze” – dają nam zastrzyk skoncentrowanych substancji odżywczych, których często brakuje w naszej diecie.
Aby produkt mógł otrzymać miano Superfood musi zawierać składnik o szczególnych, potwierdzonych naukowo, właściwościach korzystnych dla naszego zdrowia. Ponadto produkt ten powinien być nieprzetworzony, albo przetworzony w jak najmniejszym stopniu. Musi on być również pochodzenia naturalnego.
Pełna lista Superfoods obejmuje kilkadziesiąt pozycji, a znajdują się na niej zarówno produkty rodzime i dobrze nam znane (np. czosnek), jak i nieco egzotyczne i oryginalne (np. jagody Goji). Produkty z tej grupy mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, witalność i kondycję, dlatego powinny zostać włączone do codziennej diety każdego człowieka.