Acerola (Malpighia glabra), a konkretnie jej owoce, zasłynęły jako skarbnica naturalnej witaminy C. Szacuje się, że zawierają jej najwięcej spośród wszystkich owoców na świecie. Ponadto są zasobne w inne witaminy (A, E, B1, B2, B3), minerały (magnez, wapń, żelazo, fosfor) oraz przeciwutleniacze (głównie polifenole i karotenoidy).
Acerola właściwości
Bogactwo substancji odżywczych sprawia, że acerola ma bardzo korzystny wpływ na kondycję zdrowotną. Znakomicie sprawdza się jako środek wzmacniający odporność, sprzyja prawidłowej pracy układu nerwowego, stymuluje produkcję kolagenu, pomaga utrzymać w dobrym stanie naczynia krwionośne, skórę, kości i chrząstki stawowe.
Preparaty na bazie aceroli to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowią doskonałą alternatywę dla syntetycznej witaminy C. Poleca się je zwłaszcza osobom osłabionym, podatnym na infekcje i przeziębienia. Warto by sięgnęli po nie również palacze i osoby, które nie przywiązują uwagi do prawidłowej diety, jedzą mało warzyw i owoców, często sięgają po żywność przetworzoną. Suplementy z tej kategorii mogą przyczynić się również do poprawy kondycji skóry. Będą pomocne w przypadku kruchych, pękających naczynek, szorstkiej, zaczerwienionej cery albo trudno gojących się ran. Można potraktować je także jako element profilaktyki chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza miażdżycy.
Acerola w proszku czy sok
W naszej ofercie znajdą Państwo silnie skoncentrowane wyciągi z aceroli. Zostały one przygotowane z surowca najwyższej jakości, dlatego pozwalają w pełni wykorzystać prozdrowotny potencjał tych niezwykłych owoców. W przypadku sproszkowanej aceroli możliwe jest uzyskanie wyższej zawartości substancji aktywnych niż w przypadku soku.
Acerola - dawkowanie
Dzienne dawkowanie aceroli to 1-2 gramów. Dakowanie można zwiększyć w przypadku wyższego zapotprzebowanie na witaminę C. Warto wówczas rozłożyć dzienną dawkę na 2-3 porcje. Acerola jest bezpiecznym produktem i może być stosowana przed dorosłych oraz dzieci. Dawkowanie u dzieci powinno wynosić połowę dawki dla osoby dorosłej.