Gospodarka glukozowo-insulinowa ma kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia i kształtowania sylwetki. Rozchwiana i nieustabilizowana jest wstępem do cukrzycy typu 2 oraz otyłości. Ponadto zwiększa ryzyko innych chorób, takich jak PCOS, miażdżyca, niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Prowadzi również do rozmaitych zaburzeń metabolicznych, a nawet może być przyczyną osłabienia funkcji poznawczych.
W kontekście gospodarki glukozowo-insulinowej nie sposób pominąć kwestii wrażliwości insulinowej. Pojęcie to odnosi się do zdolności reagowania tkanek docelowych na sygnały wysyłane przez insulinę. Insulina to hormon wydzielany przez komórki beta wysp trzustkowych w odpowiedzi na posiłek zawierający węglowodany. Zmniejsza ona stężenie cukru we krwi, co zwrotnie hamuje jej wydzielanie przez komórki beta. Z kolei nadmiar cukru we krwi jest od razu wyłapywany przez tkanki obwodowe. Pierwsza w tym procesie jest tkanka mięśniowa, później tłuszczowa. Dzięki temu insulina sprzyja budowaniu czystej masy mięśniowej oraz ułatwia spalanie tłuszczu zapasowego, dlatego sportowcy i osoby aktywne fizycznie zwracają szczególną uwagę na tę jej właściwość. Niestety, niewłaściwy sposób odżywiania, zbyt niska aktywność fizyczna, różne stany chorobowe lub uwarunkowania genetyczne mogą sprawiać, że tkanki stają się bierne na działanie insuliny.
Na szczęście istnieje szereg naturalnych substancji, które pomagają uregulować gospodarkę glukozowo-insulinową i sprzyjają poprawie wrażliwości insulinowej. Proponujemy Państwu suplementy z kwasem alfa-liponowym (ALA), wyciągiem z cynamonu, kwasami omega-3, witaminą D, chromem, kozieradką, berberyną. W tej kategorii znajdą Państwo również wieloskładnikowe formuły optymalizujące metabolizm węglowodanów.