od 3 sztuk tylko: 106,82 zł / szt. -2%
Saccharomyces Boulardii + MOS to suplement zawierający probiotyczne kultury drożdży Saccharomyces boulardii oraz mannooligosacharydy (MOS) pełniące funkcję prebiotyków. Stosowanie preparatu wspomaga utrzymanie prawidłowego składu i funkcji mikrobiomu jelitowego oraz zapewnia silne działanie przeciwbiegunkowe.
Saccharomyces Boulardii jest niepatogennym szczepem drożdży, który charakteryzuje się temperaturą wzrostu wynoszącą 37OC, odpornością na działanie antybiotyków, niskiego pH oraz żółci. Dzięki powyższym właściwościom, probiotyk ten z łatwością może przedostać się do jelit, a następnie rozwijać się tam, pozytywnie wpływając na organizm człowieka. Saccharomyces boulardii uważany jest za szczep bezpieczny i dobrze tolerowany.
W odniesieniu do lipopolisacharydów produkowanych przez E coli (LPS), toksyn A i B Clostridium difficile, a także toksyny Vibrio cholerae, Saccharomyces Boulardii posiada właściwości przeciwtoksynowe. Szczep ten syntetyzuje antytoksyny - specyficzne białka charakteryzujące się aktywnością enzymatyczną, których działanie umożliwia zmniejszenie wydzielania wody i sodu do światła jelita, redukcję przykrych objawów biegunki, a także neutralizację szkodliwych substancji uwolnionych przez patogenne bakterie.
Działanie przeciwdrobnoustrojowe wynika z faktu, iż szczep Saccharomyces Boulardii wywiera pozytywny wpływ na stabilizację błony jelitowej oraz hamowanie wzrostu patogennych szczepów (np. C. difficile, Salmonella spp., Shigella spp., Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus oraz E. coli). W wyniku infekcji jelita różnymi bakteriami chorobotwórczymi, obwódki zamykające pomiędzy enterocytami ulegają destrukcji. Patogeny przyczepiają się do komórek jelitowych, przemieszczają się do ich wnętrza i powodują ich niszczenie. Prowadzi to do negatywnych objawów, które nazywamy biegunkami.
Stosowanie antybiotyków narusza równowagę składu mikroflory jelitowej, co w konsekwencji upośledza jej działanie. Saccharomyces boulardii uczestniczy w modulacji flory jelitowej poprzez reaktywację wytwarzania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które odgrywają istotną rolę w resorpcji wody i elektrolitów i przeciwdziałaniu ostrym biegunkom.
Doustne podawanie Saccharomyces boulardii powoduje wzmocnienie układu immunologicznego oraz modulację odpowiedzi odpornościowej zarówno wrodzonej, jak i nabytej. Suplementacja tego probiotyku pobudza syntezę przeciwciał, produkcję cytokin oraz aktywacja limfocytów T regulatorowych. Na uwagę zasługuje fakt, że te pozytywne działanie obserwuje się nawet w przypadku słabo rozwiniętych układów odpornościowych.
Jedną z najbardziej specyficznych dla drożdży Saccharomyces boulardii właściwości, jest działanie enzymatyczne, które okazuje się szczególnie pożyteczne w przypadku infekcji wirusowych. Drożdże te uczestniczą w tworzeniu poliamin, które powodują przyspieszanie dojrzewania enterocytów wytwarzających ważne enzymy trawienne – disacharydazy oraz metaloproteazy. Disacharydazy biorą udział w rozbijaniu disacharydów (sacharoza, laktoza i maltoza) na monosacharydy. Są one obecne wzdłuż błony rąbka szczoteczkowego zróżnicowanych dojrzałych enterocytów.
Osłabiona czynność tych enzymów powoduje gromadzenie się osmotycznie czynnych polisacharydów (takich jak laktoza, maltoza i sacharoza) w przestrzeni jelitowej, a wraz z nimi nadmiaru wody, czego efektem może być obfita biegunka. Tylko w pełni rozwinięte enterocyty potrafią syntezować disacharydazy.
Badania naukowe uzasadniają przyjmowanie S. boulardii w terapii i wspomaganiu leczenia ostrej biegunki infekcyjnej wśród dzieci oraz w zapobieganiu biegunce wynikającej ze stosowania antybiotyków zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Uważa się, że ten szczep drożdży probiotycznych jest również skuteczny w zapobieganiu nawrotom zakażenia Clostridium difficile oraz w zapobieganiu biegunkom podróżnych. Przyjmowanie Saccharomyces Boulardii podczas terapii pozbywania się Helicobacter pylori zwiększa skuteczność eradykacji i redukuje ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych terapii, a w szczególności biegunek.
Mannooligosacharydy (MOS) dostarczają substancji odżywczych pozytywnie oddziałujących na wzrost dobroczynnych bakterii jelitowych, które wykazują korzystne działanie w dolnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poprzez modulację pH środowiska ograniczają rozwój patogenów, a dzięki wiązaniu bakterii chorobotwórczych, zapobiegają ich przywieraniu do ściany jelita i pozwalają na ich łatwiejsze wydalanie wraz z kałem.
Podsumowując, Jarrow Saccharomyces Boulardii + MOS to suplement diety, który doskonale się sprawdzi jako środek zaradczy i leczniczy w przypadku biegunek każdego typu (bakteryjne, wirusowe, antybiotykowe, lokomocyjna, żywienie dojelitowe).
w 1 kapsułce | zawartość | %RWS |
---|---|---|
Saccharomyces boulardii (szczep S. cerevisiae) | 5 miliardów żywych komórek | - |
Bio-MOS (pochodzące z S. cerevisiae, źródło MOS mannooligosacharydy) | 200 mg | - |
Ditlenek Krzemu, Witamina C, Hydroksypropylometyloceluloza (Kapsułka)
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje