0 0,00 zł
 bok@muscle-zone.pl  +48 501-537-027
Since 2005
Dodaj do koszyka
Lactoferrin 250mg Lactoferrin 250mg 30 kaps.
Jarrow Formulas
119,00 zł

Lactoferrin 250mg 30 kaps.

Min. data ważności: 2026-04
Waga wysyłki: 150g
Bez glutenu
119,00 zł z VAT
3,97 zł / porcja
Dodaj do koszyka
Sprzedawcą , importerem oraz podmiotem odpowiedzialnym za opis jest:
Produkt wysyłany jest z UE
Opis produktu
  • Utrzymuje prawidłową mikroflorę jelitową
  • Udowodnione działanie bifidogenne
  • Ma właściwości przeciwgrzybiczne
  • Sprzyja wzmocnieniu odporności
  • Poprawia przyswajanie żelaza
  • Naturalny immunomodulator
  • Tłumi stany zapalne

Jarrow Formulas Lactoferrin to suplement diety zawierający laktoferynę – endogeniczne białko, które ze względu na liczne aktywności i pełnione w organizmie funkcje często jest określane mianem multipotencjalnego. Do tej pory udowodnione zostały właściwości immunomodulujące, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i bakteriostatyczne laktoferyny. Przypisuje się jej również działanie kościotwórcze i bifidogenne.

Preparat jest polecany szczególnie przy braku odporności oraz częstych infekcjach wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. Wiele korzyści przynosi osobom zmagającym się z zakażeniem Helicobacter pylori oraz pasożytami układu pokarmowego. Udowodniona naukowo skuteczność i bezpieczeństwo stosowania pozwala na podawanie go nawet dzieciom.

Laktoferyna to naturalna substancja, obecna w dużej ilości w mleku i siarze oraz pozostałych płynach ustrojowych i wydzielinach ssaków. Pod względem biochemicznym laktoferyna przynależy do grupy glikoprotein z rodzaju transferyn. Najistotniejszą jej właściwością jest zdolność do chelatowania jonów żelaza, co nie tylko wpływa na wchłanianie tego pierwiastka, ale również wiąże się z głównym mechanizmem przeciwdrobnoustrojowego działania laktoferyny.

Wsparcie dla układu odpornościowego
Najważniejszą funkcją, jaką laktoferyna pełni w organizmie jest immunostymulacja, czyli regulacja komórkowej i humoralnej odpowiedzi immunologicznej.

Laktoferyna pobudza komórki odporności zarówno nieswoistej (komórki NK - natural killers, makrofagi) jak i swoistej (limfocyty B i T). Są to elementy pierwszej linii obrony organizmu przed patogenami.

Laktoferyna nasila ponadto proces fagocytozy, w trakcie którego chorobotwórcze mikroorganizmy są wychwytywane i pochłaniane przez wyspecjalizowane komórki układu odpornościowego.

Poprawa wchłaniania żelaza
Laktoferyna jest donorem żelaza. Wiąże jony tego metalu i transportuje je do wnętrza komórek, gdzie w środowisku obniżonego pH zostają one uwolnione. Uwolnione żelazo jest wykorzystywane przez komórki w rozmaitych reakcjach biochemicznych.

Biorąc pod uwagę duże trudności w przyswajaniu żelaza z pożywienia oraz liczbę procesów fizjologicznych, w jakie jest ono zaangażowane, takie nasycenie komórek jonami żelaza jest niezwykle korzystne dla ustroju.

Działanie antybakteryjne
Laktoferyna może zabezpieczayćorganizm przed szkodliwym działaniem bakterii. Substancja ta działa zarówno bakteriostatycznie, czyli ogranicza rozwój i rozprzestrzenianie się bakterii, jak i bakteriobójczo, co oznacza, że skutecznie eliminuje je z organizmu. Jest kilka mechanizmów antybakteryjnego działania laktoferyny.

Laktoferyna bierze udział w homeostazie żelaza – wiąże jego jony, czyniąc je niedostępnymi dla patogenów. Żelazo jest metalem niezbędnym dla rozwoju i wzrostu bakterii – pozbawione go nie są w stanie replikować i namnażać się.

Laktoferyna niszczy błony komórkowe patogenów. Dodatni ładunek jej N-końcowego fragmentu przyciąga odmiennie naładowane związki obecne w błonach komórkowych bakterii Gram-ujemnych, doprowadzając tym samym do rozerwania błon komórkowych i śmierci bakterii.

Wiele typów bakterii (np. E. coli, Streptococus mutant) wytwarza swoisty biofilm o bardzo trudnej do usunięcia strukturze. Zabezpiecza on bakterie przed degradacją i czyni odpornymi na działalność środków bakteriobójczych, w tym antybiotyków. Laktoferyna nie tylko uniemożliwia bakteriom tworzenie takiego biofilmu, ale również degraduje biofilm już istniejący. Dzięki temu w niektórych przypadkach jest skuteczniejsza niż standardowe antybiotyki.

Działanie antywirusowe
Laktoferyna wykazuje aktywność w odniesieniu do bardzo dużej grupy wirusów, zarówno osłonkowych (np. HIV), jak i nieosłonkowych (rotawirusy, poliowirusy, adenowirusy).

Oddziałuje zarówno z DNA, jak i RNA wirusów, powodują ich rozkład i blokując możliwość replikacji. Co więcej - wiążąc się z cząsteczkami wirusów laktoferyna nie dopuszcza do kontaktu wirusa z komórkami organizmu, dzięki czemu uniemożliwia zakażenie.

Działanie antygrzybiczne
Laktoferyna zapobiega rozprzestrzenianiu się grzybów w organizmie i skutecznie eliminuje te istniejące. Jest bardzo skuteczna w walce z odpowiedzialnym za kandydozę grzybem Candida albicans.

Podobnie jak w przypadku działania antybakteryjnego, ogromną rolę odgrywa tu zdolność chelatowania żelaza, które jest niezbędne do rozmnażania się niektórych grzybów (np. Aspergillus fumigatus, wywołujący grzybicę uszu, zatok i dróg oddechowych).

Laktoferyna wpływa również bezpośrednio na komórki grzybów – poprzez zmianę przepuszczalności i zaburzenia struktury ścian komórkowych doprowadza do śmierci grzybów.

Właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne
Ukryte i chroniczne stany zapalne są podłożem wielu chorób. Z uwagi na swoje przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości laktoferyna stanowi antidotum na tego typu problemy.

Laktoferyna reguluje syntezę prozapalnych cytokin, takich jak TNF-alfa, interleukina 6 i interleukina 1, a jednocześnie nasila produkcję cytokin przeciwzapalnych.

Laktoferyna odgrywa dużą rolę w przemianach utleniania i redukcji. Warunkuje równowagę oksydacyjną, nie dopuszcza do powstania nadmiernej ilości reaktywnych form tlenu (RFT) i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym.

Korzyści dla układu pokarmowego
Laktoferyna wywiera pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Uszczelnia nabłonek jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowej flory jelitowej.

Pomimo silnego działania antybakteryjnego laktoferyna nie niszczy pożytecznych bakterii probiotycznych. Co więcej – działa podobnie jak prebiotyki i ma udowodnione właściwości bifidogenne. Udostępniając bakteriom z rodziny Bifidobacterium niezbędne do życia jony żelaza promuje ich wzrost i rozwój.

Laktoferyna pobudza wydzielanie laktazy - głównego enzymu odpowiadającego za rozkład laktozy. Dzięki temu może zmniejszać objawy nietolerancji produktów mlecznych.

Laktoferyna wykazuje bardzo dużą skuteczność w eliminowaniu z organizmu bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów, a w skrajnych przypadkach nawet nowotwór żołądka. Działa również przeciwpasożytniczo.

Korzyści dla układu kostnego
Laktoferyna reguluje działanie osteoblastów (komórek kościotwórczych) i osteoklastów (komórek kościogubnych). Brak równowagi pomiędzy aktywnością tych komórek prowadzi do rozwoju wielu chorób kości, np. osteoporozy. Dzięki uregulowaniu procesów warunkowanych przez osteoklasty i osteoblasty laktoferyna przynosi wiele korzyści dla tkanki kostnej, promuje wzrost kości i zapobiega groźnym procesom ich demineralizacji.

Podsumowując, Lactoferrin to suplement o bardzo dużym potencjale prozdrowotnym. Stanowi doskonałą ochronę dla organizmu, jest rekomendowany zwłaszcza osobom osłabionym.

Zalecane spożycie
Producent, Dystrybutor, Sprzedawca
Recenzje (0)
Informacja żywieniowa
w 1 kapsułcezawartość
Laktoferyna250 mg
Składniki

Laktoferyna (jako apolaktoferyna), celuloza mikrokrystaliczna, kapsułka (żelatyna wołowa), stearynian magnezu (źródło roślinne) i dwutlenek krzemu.

Informacje dodatkowe
Wielkość opakowania: 30 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 30
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy
MZKatalog - polecani trenerzy
MZKatalog - polecane kluby