Inositol Powder (Myo/D-chiro inozytol) 120g Needed Supplements |
79,00 zł |
Now Foods C-1000 with Bioflavonoids to suplement diety zawierający w składzie witaminę C (kwas askorbinowy) w odpowiednio skutecznej, a zarazem bezpiecznej dawcę. Dodatkowo działanie witaminy C wspierane jest przez wyciąg z owoców dzikiej róży oraz bioflawonoidy cytrusowe. Składniki te przedłużają oraz wzmacniają działanie witaminy C.
Witamina C (kwas askorbinowy) – jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i musi być dostarczana z pożywieniem, ponieważ istota ludzka nie potrafi jej syntezować. Jest ważnym przeciwutleniaczem, umożliwia zachowanie odpowiedniego potencjału antyoksydacyjnego w komórce tudzież bierze udział w przenoszeniu elektronów pomiędzy molekułami. Pełni doniosłą funkcję w reakcjach przemiany tyrozyny, syntezy steroidów nadnerczowych i noradrenaliny, a również bez niej nie powstaną kwasy żółciowe oraz karnityna.
Niedobór witaminy C: prowadzi do tragicznych skutków zdrowotnych, w tym do szkorbutu – choroby wielonarządowej, której głównym objawem jest destrukcja tkanki łącznej. Sytuacja taka ma miejsce, ponieważ witamina C jest koenzymem w reakcjach dojrzewania kolagenu. Prowadzi to do samoistnych krwawień, bólów mięśni, stawów i kości, patologicznych złamań, zapalenia dziąseł i wypadania zębów. Innymi skutkami niedoboru witaminy C są również: depresja, osteoporoza, niedokrwistość, zaburzenia neurologiczne, nawracające infekcje, a także zapalenie błony śluzowej.
Dawkowanie: Chociaż zalecane dzienne spożycie (RDA) witaminy C wynosi 80mg dla kobiety i 90mg dla mężczyzny to należy pamiętać, że to są dawki tylko i wyłącznie zapobiegające wystąpieniu szkorbutu. Lecznicze właściwości witaminy są o wiele wyższe. Pominięto chociażby fakt, że poziom witaminy C bardzo drastycznie spada podczas stresu emocjonalnego czy fizycznego. Każdy stan zapalny, stan po zabiegach, operacjach, zakażenia bakteryjne, zatrucia toksynami wymagają większych dawek witaminy C. Istnieją doniesienia, iż sportowcy, osoby aktywne fizycznie, palacze oraz osoby z zaburzeniami układu pokarmowego mają zwiększone zapotrzebowanie na tą witaminę. Ewidentnie natomiast suplementację powinny wnieść w życie osoby z zaburzeniami gospodarki insulinowej i z hiperglikemią, ponieważ wysoki poziom glukozy we krwi utrudnia wchłanianie i działanie witaminy C oraz nasila wydalanie jej wraz z moczem.
Spalanie tłuszczu/noradrenalina: Udział witaminy C w wytwarzaniu noradrenaliny jest szczególnie ważny dla utrzymywania prawidłowego składu ciała. Otóż noradrenalina to jeden z najważniejszych neuroprzekaźników w układzie nerwowym, który również odpowiada w dużym stopniu za proces lipolizy czyli reakcji rozkładu trójglicerydów w tkance tłuszczowej.
Kortyzol: Naukowcy w badaniach udowodnili, że podawanie wysokich dawek (1-1,5 grama na dobę) witaminy C skutkuje wyraźnym zmniejszeniem poziomu kortyzolu. Jest to bardzo ważne, szczególnie dla sportowców oraz osób odchudzających się, gdyż kortyzol to hormon z jednej strony kataboliczny (utrudnia budowanie mięśni), a z drugiej strony jego wysoki, przewlekle utrzymujący się poziom prowadzi do zaburzeń metabolicznych, w tym do gromadzenia tkanki tłuszczowej.
Nadciśnienie: Wysokie dawki witaminy C obniżają podwyższone tętnicze ciśnienie krwi, które to jest jedną z najczęściej występujących chorób związanych z układem krążenia. Przewlekle utrzymujące się nadciśnienie tętnicze prowadzi do miażdżycy naczyń krwionośnych. W jednym z badań wykazano, że miesięczna suplementacja kwasu askorbinowego w dawce 500mg dziennie była w stanie w dużej części zastąpić leki farmakologiczne nie wykazując przy tym skutków ubocznych.
Metale ciężkie: Mało znaną powszechnie cechą witaminy C jest jej zdolność do usuwania metali ciężkich z organizmu, jednakże dzieje się to tylko w ilości przekraczającej zapotrzebowanie na pokrycie wszystkich podstawowych potrzeb ustrojowych. W takiej sytuacji witamina C potrafi usunąć m.in.: ołów, rtęć, arszenik, kadm oraz nikiel. Zaleca się przy takiej kuracji stosowanie prebiotyków, aby zapobiec reabsorpcji czyli ponownemu wchłanianiu toksyn w jelicie grubym.
Choroby nowotworowe: Wiele kontrowersji budzi zastosowanie witaminy C w terapii przeciwnowotworowej. W wątku tym widoczny jest także pewien konflikt pomiędzy medycyną stricte akademicką, a terapią alternatywną. Jedno jest pewne – jest sporo dowodów na to, że włączenie witaminy C do terapii przeciwnowotworowej daje szereg korzyści. Wielu praktyków raportowało, iż witamina C przedłużała życie pacjentom chorym nieuleczalnie. Witamina C również hamowała rozwój komórek raka skóry, niszczyła komórki nowotworu piersi poprzez czynnik wywołujący przyspieszoną apoptozę, poprawiała samopoczucie pacjentów i redukowała przewlekłe bóle.
Bioflawonoidy cytrusowe – wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne poprzez hamowanie powstawania prozapalnych prostaglandyn oraz hamując wytwarzanie histaminy. Uszczelniają również naczynia krwionośne hamując aktywność enzymów proteolitycznych rozkładających tkankę łączną śródbłonka naczyń. Zwiększają również ich elastyczność, działają przeciwobrzękowo i przeciwwysiękowo.
Now Foods C-1000 with Bioflavonoids to suplement diety przeznaczony dla każdej osoby dbającej o zdrowie. Stosowanie w ramach profilaktyki jak i w sytuacjach nagłych przynosi obszerne korzyści zdrowotne. Produkt pod kontrolą specjalisty może być stosowany w celach terapeutycznych wspierając walkę z niemałą liczbą schorzeń. Szczególnie wskazany dla sportowców oraz osób żyjących w przewlekłym stresie, gdyż jak pokazuje część doniesień, potrzebują oni znacznie więcej witaminy C niż przeciętny, zdrowy człowiek.
w 1 kapsułce | zawartość | %RWS* |
---|---|---|
Witamina C (jako kwas askorbinowy) | 1000 mg | 1667% |
Bioflawonoidy Cytrusowe | 100 mg | - |
Ekstrakt z dzikiej róży (Rosa canina) | 25 mg | - |
Celuloza (kapsułka), Kwas Stearynowy (źródło roślinne), Stearynian Magnezu (źródło roślinne) i Krzemionka.
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje