0 0,00 zł
 bok@muscle-zone.pl  +48 501-537-027
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Vitamin B-2 100mg Vitamin B-2 100mg 100 kaps.
Now Foods
31,00 zł

Vitamin B-2 100mg 100 kaps.

od 3 sztuk tylko: 30,38 zł / szt. -2%

Waga wysyłki: 250g
Bez GMO
Jako alternatywę polecamy:
Inositol Powder (Myo/D-chiro inozytol) 120g
Inositol Powder (Myo/D-chiro inozytol) 120g
Needed Supplements
79,00 zł
31,00 zł z VAT
0,31 zł / porcja
Możemy Ciebie powiadomić kiedy produkt będzie znów dostępny
Zapisz
Sprzedawcą , importerem oraz podmiotem odpowiedzialnym za opis jest:
Produkt wysyłany jest z UE
Opis produktu
  • Łagodzi objawy migreny
  • Obniża poziom homocysteiny
  • Poprawia funkcje wzrokowe
  • Wspiera układ nerwowy
  • Chroni układ krążenia
  • Wzmacnia odporność
  • Dodaje energii

Now Foods B-2 to suplement diety zawierający wysokiej jakości witaminę B2 (ryboflawinę), która odpowiada ze prawidłowy przebieg wielu kluczowych dla organizmu reakcji i przemian metabolicznych. Preparat wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, układu sercowo-naczyniowego, wzmacnia odporność, dba o narząd wzroku, a także usprawnia produkcję energii i wspomaga leczenie migreny.

Preparat rekomendowany jest w celu uzupełnienia niedoborów witaminy B2, które mogą występować w przypadku stosowania nieprawidłowo zbilansowanej diety lub diety ubogoenergetycznej, zaburzeń wchłaniania jelitowego, a także w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na ryboflawinę – okres intensywnego wzrostu, ciąża i laktacja, podeszły wiek, intensywny wysiłek fizyczny i stres.

Ryboflawina należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Substancja ta pełni rolę prekursora dla koenzymów oraz uczestniczy w wielu kluczowych dla organizmu reakcjach. Witamina B2 wchłaniana jest w górnym odcinku jelita cienkiego i około 1/3 jej zapasów magazynowana jest w wątrobie. Za regulację przemian ryboflawiny w organizmie odpowiadają m.in. hormony tarczycy. Witamina B2 występuje naturalnie w produktach roślinnych oraz zwierzęcych. Jej największym źródłem jest mleko oraz jego przetwory, mięso, jaja, drożdże oraz produkty pełnoziarniste, a także nasiona roślin strączkowych, awokado.

Ryboflawina wchodzi w skład związków enzymatycznych zwanych flawoproteinami – mononukleotydu flawinowego (FMN) i dwunukleotydu flawinoadeninowego (FAD), przez co odgrywa istotną rolę w procesach oksydoredukcyjnych, metabolizmie białka, tłuszczu i węglowodanów, a także bierze udział w wytwarzaniu energii w łańcuchu oddechowym. FMN i FAD również uczestniczą m.in. w przemianach retinolu do kwasu retinowego, witaminy B6 oraz kwasu foliowego do ich aktywnych form, alfa-aminokwasów do ketokwasów.

Witamina B2 ponadto jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego – zarówno centralnego, jak i obwodowego, odgrywa ważną rolę w procesie widzenia, uczestniczy wraz z witaminą A w utrzymaniu prawidłowej funkcji błon śluzowych, śluzówki przewodu pokarmowego, skóry oraz nabłonka naczyń krwionośnych, a także wspiera układ odpornościowy.

Osłabiona praca mitochondriów może przejawiać się migreną. Ryboflawina, wchodząc w skład FMN i FAD, które odpowiadają m.in. za syntezę ATP w mitochondriach, zmniejsza częstość występowania migrenowego bólu głowy, a także skraca czas jego trwania.

Odpowiednia podaż ryboflawiny może mieć wpływ na prawidłową ilość hemoglobiny. Zaobserwowano, że suplementacja witaminy B2 w przypadku stwierdzonych jej niedoborów skutkowała poprawą wartości hemoglobiny we krwi.

Witamina B2 wpływa korzystnie na stan układu sercowo-naczyniowego. Badania naukowe wskazują na to, że ryboflawina może przyczynić się do obniżenia poziomu homocysteiny, która jest czynnikiem rozwoju zmian miażdżycowych, choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego czy udaru mózgu.

Zwiększone zapotrzebowanie na ryboflawinę obserwuje się m.in. w okresie dojrzewania, ciąży, laktacji, nadmiernej ekspozycji na stres oraz uprawiania intensywnej aktywności fizycznej, a jej niedobór może być spowodowany nieodpowiednio zbilansowaną i mało urozmaiconą dietą (niska podaż mleka i przetworów mlecznych), nadmiernym spożyciem alkoholu oraz paleniem papierosów, zaburzeniami układu oddechowego, cukrzycą oraz podeszłym wiekiem.

Niedobór witaminy B2 objawia się zmianami zapalnymi błony śluzowej jamy ustnej i języka, zmianami łojotokowymi twarzy, pękaniem warg oraz zaburzeniami w obrębie narządu wzroku (osłabienie widzenia, nadwrażliwość na światło, zaczerwienienie powiek, zmarszczki) oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu układu nerwowego.

Podsumowując, Now Foods B-2 to suplement diety, który skutecznie wyrównuje niedobory witaminy B2 oraz zaspokaja potrzeby organizmu na ten składnik w sytuacji zwiększonego zapotrzebowania. Ponadto preparat można stosować profilaktycznie, a także pomocniczo w przypadku stanów zapalnych skóry, skłonności do powstawania tzw. zajadów, pogorszenia ostrości wzroku, cukrzycy, po antybiotykoterapii oraz w okresie spadku energii, nasilonego stresu i aktywności fizycznej. Witamina B2 posiada ograniczoną zdolność wchłaniania w przewodzie pokarmowym, dlatego nie obserwuje się jej przedawkowania, dzięki czemu jej suplementacja jest bezpieczna.

Zalecane spożycie
Producent, Dystrybutor, Sprzedawca
Recenzje (0)
Informacja żywieniowa
w 1 kapsułcezawartość%RWS
Witamina B2 (Ryboflawina)100 mg7692%
*-Dzienna referencyjna wartość spożycia dla osoby dorosłej
Składniki

Mąka Ryżowa, Żelatyna (kapsułka), Stearynian Magnezu (żródło roślinne) i Krzemionka

Informacje dodatkowe
Wielkość opakowania: 100 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 100
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy
MZKatalog - polecani trenerzy
MZKatalog - polecane kluby