Witamina K2 jest jedną z postaci witaminy K, substancji niezwykle istotnej z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mianem witaminy K określa się całą grupę związków chemicznych, do której należą: K1 (forma roślinna) i właśnie K2 (pokarmy pochodzenia zwierzęcego i poddana procesowi fermentacji żywność roślinna).
Witamina K2 również dzieli się na kilka podtypów, z których najistotniejsze znaczenie mają krótkołańcuchowe MK-4 i długołańcuchowe MK-7. Owe tajemnicze cyfry to nic innego, jak liczba łańcuchów bocznych przymocowanych do głównego pierścienia chinonu i wpływających na transport do różnych tkanek docelowych.
Obszerne badania nad wszystkimi formami witaminy K2 ujawniły, że przynosi ona zdecydowanie lepsze efekty w porównaniu z K1. Jest dużo szybciej absorbowana i cechuje się większą bioprzyswajalnością. Tym samym korzyści zdrowotne płynące z jej stosowania są zdecydowanie większe.
Tradycyjnie większość z nas kojarzy witaminę K z krzepliwością krwi. Bardzo słusznie, ale w proces krzepnięcia krwi jest zaangażowana głównie witamina K1. Zasadniczą funkcją witaminy K2 jest stymulowanie białek odpowiadających za gospodarkę wapniem w organizmie. To dzięki jej obecności wapń trafia tam, gdzie jest potrzebny.
Jeżeli nie zadbamy o odpowiedni poziom witaminy K2 w naszej diecie istnieje poważne niebezpieczeństwo, że wapń będzie odkładał się w niewłaściwym miejscu, np. osadzi się w tętnicach powodując groźne dla naszego zdrowia, prowadzące do miażdżycy, zwapnienie tętnic. W tym samym czasie z powodu niedoboru wapnia mogą cierpieć np. nasze kości, co z kolei może skutkować ich kruchością i podatnością na złamania.
Co ciekawe, często całkowity poziom wapnia we krwi w badaniach pokazuje prawidłowe wartości, ale jego dystrybucja w organizmie jest nieprawidłowa i prowadzi do licznych, groźnych w skutkach chorób. Witamina K2 jest więc kluczową substancją dla prawidłowej gospodarki wapniowej w naszym organizmie.
Prowadzone badania pokazują obiecujące wyniki stosowania witaminy K2 w profilaktyce przeciwnowotworowej. Jej skuteczność została udowodniona w odniesieniu do kilku typu nowotworów, badania wykazały, że istotnie obniża ona ryzyko zachorowania na raka wątroby i prostaty. Co ciekawe, witamina K1 nie wykazuje takich właściwości.
Spożycie witaminy K2 w nowoczesnej diecie jest zatrważająco niskie. Jej dobrym źródłem są produkty o dużej zawartości tłuszczów mlecznych, ale tylko od krów karmionych trawą na wolnym wybiegu, podroby i żółtka jaj, ale też tylko te z ekologicznego chowu. Z kolei roślinne produkty fermentowane, jak choćby natto czy miso, są spożywane bardzo rzadko.
Organizm ludzki (a dokładniej przez bakterie jelitowe) może samodzielnie wytwarzać witaminę K2, jednak tylko wtedy, gdy nasza flora bakteryjna działa prawidłowo. Warto więc rozważyć suplementację witaminą K2, gdyż badania pokazują, że jej wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu jest tak duży, że może ona ratować nasze zdrowie, a w niektórych przypadkach nawet życie.