Witamina E jest zaliczana do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Występuje w postaci ośmiu związków chemicznych, zwanych tokoferolami i tokotrienolami. Każdy z nich wykazuje charakterystyczne właściwości i cechuje się nieco inną aktywnością biologiczną. Przyjmuje się, że najważniejszy dla ludzkiego organizmu jest α-tokoferol.
Witamina E to najistotniejszy przeciwutleniacz, jaki występuje w komórkach. Chroni błony komórkowe przed uszkodzeniami powodowanymi nadmiarem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko utleniania takich związków jak lipoproteiny o niskiej gęstości (tzw. cholesterol LDL). Stanowi cenny element profilaktyki miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto ma bezpośredni wpływ na produkcję białych i czerwonych krwinek, warunkuje wzrost tkanki łącznej i kontroluje podział komórek. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne.
Witamina E bywa nazywana witaminą młodości. Faktycznie, może spowolnić starzenie się i zmniejszyć jego widoczne objawy, takie jak zmarszczki czy bruzdy na skórze. Jest często polecana osobom, które borykają się problemami skórnymi. Pomocniczo stosuje się ją w terapii trądziku, egzemy i łojotokowego zapalenia skóry.