0 0,00 zł
 bok@muscle-zone.pl  +48 501-537-027

Witamina A została odkryta jako jedna z pierwszych. Naukowcy wyizolowali ją z wątroby rekina w 1934 roku. Od tamtego czasu bardzo wiele prozdrowotnych właściwości tej witaminy doczekało się potwierdzenia w badaniach klinicznych.

Czynnymi biologicznie formami witaminy A są: retinol, retinal i kwas retinowy. W naturze można je spotkać w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak przetwory mleczne, wątróbka czy ryby. Warto wspomnieć również o karotenoidach, które należą do najważniejszych prekursorów witaminy A. Występują one w produktach roślinnych, takich jak marchew, czerwona papryka, wiśnie, szpinak.  Najbardziej znanym z nich jest beta-karoten. W ustroju karotenoidy są przekształcane do retinalu, z którego powstaje bioaktywny retionol.

Witamina A należy do związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest niezwykle ważna dla prawidłowej pracy całego organizmu. Jako składnik rodopsyny (barwnik w siatkówce oka) odgrywa kluczową rolę w procesie widzenia. Odpowiada również za wzrost tkanki nabłonkowej i kostnej oraz rozwój komórek rozrodczych. Pozwala także na utrzymanie skóry w dobrej kondycji, jest bowiem zaangażowana w produkcję włókien kolagenowych i regulację procesów złuszczania naskórka. Ponadto udowodniono jej działanie przeciwzapalne i przeciwwolnorodnikowe. 

 

Sortowanie:
Pokaż na stronie:

Właściwości Witaminy A

Witamina A to niezbędny składnik odżywczy, który odgrywa kluczowe role w organizmie. Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, zdrowie skóry, rozwój komórek oraz wzrost i rozmnażanie. Witamina A jest również silnym przeciwutleniaczem, który wspiera system odpornościowy i chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Właściwości Witaminy A przyczyniają się do:

  • Poprawy ostrości wzroku
  • Zapewnienia zdrowej skóry
  • Wzmocnienia systemu odpornościowego
  • Wsparcia wzrostu i rozmnażania

Rodzaje i odmiany witaminy A

Witamina A występuje w dwóch podstawowych postaciach: jako prekursor (provitamina A) i jako czynna forma (retinol). Prekursor Witaminy A występuje głównie w roślinach, zwłaszcza w żółtych i pomarańczowych warzywach oraz owocach. Należy do nich beta-karoten, który organizm może przekształcić w czynną formę witaminy. Retinol natomiast występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątroba, ryby, jaja czy mleko. Odmiany Witaminy A to:

  • Prekursor – beta-karoten
  • Czynna forma – retinol

Działanie witaminy A w organizmie

Witamina A odgrywa kluczowe role w różnych procesach zachodzących w organizmie. Wpływa na zdolność widzenia w słabym świetle oraz na zdrowie siatkówki oka. Jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozmnażania komórek, a także dla zdrowia skóry i błon śluzowych. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym witamina A wspiera układ odpornościowy, chroni organizm przed infekcjami i chorobami oraz przyspiesza gojenie się ran.

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy
MZKatalog - polecani trenerzy
MZKatalog - polecane kluby