Beta-karoten to organiczny związek chemiczny z grupy karotenoidów. Można go spotkać w wielu warzywach i owocach, zwłaszcza tych o intensywnej, pomarańczowej lub żółtej barwie. Przyjmuje się, że najlepszym, naturalnym źródłem beta-karotenu są bataty, brzoskwinie, morele, korzeń marchwi oraz papryka.
W organizmie beta-karoten pełni głównie rolę prekursora witaminy A, dlatego często poleca się go osobom cierpiącym na deficyt tej witaminy. Co ważne, z beta-karotenu w ustroju powstaje tylko tyle witaminy A, ile aktualnie jest potrzebne, dlatego można go stosować bez ryzyka hiperwitaminozy. Odpowiedni poziom witaminy A pozwala na wydają pracę układu odpornościowego, jest kluczowy dla prawidłowego widzenia i sprzyja utrzymaniu błon śluzowych w dobrej kondycji.
Beta-karoten to również silny antyoksydant, który sprawnie redukuje nadmiar wolnych rodników i niweluje stres oksydacyjny. Podobnie jak inne przeciwutleniacze zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i stanowi ceniony element profilaktyki chorób nowotworowych. Ponadto beta-karoten ma bardzo pozytywny wpływ na skórę. Jest rekomendowany zwłaszcza amatorom kąpieli słonecznych - chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, hamuje fotostarzenie skóry, zmniejsza uczulenie na słońce. Dodatkowo przyspiesza opalanie i poprawia koloryt cery, nadając jej ciepłą, atrakcyjną barwę.