Jarrow Jarro-Dophilus + FOS to preparat synbiotyczny kompleksowo wspierający odporność oraz pomagający utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową.
Probiotyki to żywe drobnoustroje, które w odpowiedniej dawce wpływają korzystnie na zdrowie gospodarza. Mechanizm działania bakterii probiotycznych obejmuje wiele aspektów. Należy do nich m.in. konkurencyjność wobec patogennych drobnoustrojów, czy też zdolność do produkcji substancji o działaniu antybakteryjnym,
Pozytywny wpływ probiotyków na zdrowie związany jest także z ich zdolnością do modulacji odpowiedzi immunologicznej, i to zarówno na poziomie komórkowym, jak i humoralnym. Wiele z nich posiada zdolność do aktywacji licznych cytokin przeciwzapalnych, co pomaga zahamować syntezę związków prozapalnych. Jest to szczególnie istotne np. w przypadku chorób, u których podłoża leży przewlekły stan zapalny.
Właściwości probiotyków są szczepozależne
Oznacza to, że dany szczep, nawet z tego samego rodzaju lub gatunku, posiada specyficzną skuteczność w danym przypadku. Oznacza to również, że właściwości danego szczepu nie można przypisywać innym, nawet blisko spokrewnionym, dlatego w dobrej jakości preparacie probiotycznym, bakterie powinny być opisane nie tylko za pomocą rodzaju i gatunku, ale również szczepu.
W preparacie tym wszystkie bakterie zostały opisane za pomocą rodzaju, gatunku i szczepu, co potwierdza, że ich działanie zostało szczególnie dobrze przebadane i potwierdzone badaniami klinicznymi.
Bifidobacterium longum BB536 jest często wykorzystywany w produktach mleczarskich. Szczep ten może mieć wpływ na łagodzenie objawów alergii – w jednym z badań wykazano, że stosowanie tego szczepu w okresie pylenia cedru japońskiego, niwelowało objawy takie jak kichanie, wyciek płynnej wydzieliny z nosa oraz uczucie zatkanego nosa.
Lactobacillus acidophilus La-14 to szczep o wyjątkowo długiej historii bezpiecznego stosowania. Odznacza się dużą odpornością na kwaśne środowisko oraz działanie żółci, dzięki czemu bez problemu trafia do dwunastnicy. Ponadto wykazuje duży stopień adhezji do nabłonka jelitowego. Wykazano, że szczep ten korzystnie wpływa na modulację odpowiedzi immunologicznej.
Bifidobacterium lactis Bl-04, oprócz wymienionych powyżej cech, odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Usprawnia odbudowę mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii.
Lactobacillus rhamnosus R0011 – potencjalne korzyści związane ze stosowaniem tego szczepu szczególnie widoczne są w obszarze biegunki poantybiotykowej, zespołu jelita drażliwego i zakażenia Clostridium difficile. Ponadto łagodzi niepokój oraz oraz objawy depresyjne związane ze stresem.
Lactobacillus casei R0215 działa wspomagająco w przypadku infekcji jelit. Wzmacnia odporność, przeciwdziała zakażeniom bakteryjnym oraz infekcjom wirusowym.
Lactobacillus plantarum R1012 redukuje stany zapalne, przeciwdziała oraz wspomaga terapię biegunki, wpływa korzystnie na pracę wątroby.
Fruktooligosacharydy (FOS) jako substancje stymulujące rozwój dobrych bakterii
W preparacie znajdują się także fruktooligosacharydy oraz inulina, które zaliczane są do prebiotyków. Prebiotyki to niestrawione przez endogenne enzymy składniki pożywienia, które stanowią pożywkę dla bakterii i pobudzają wzrost flory bakteryjnej bytującej w okrężnicy.
W wyniku fermentacji fruktooligosacharydów powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (m.in. octowy, mlekowy, masłowy, propionowy), które przyczyniają się do obniżenia pH, a tym samym wpływając korzystnie na perystaltykę jelit.
Podsumowując, Jarrow Jarro-Dophilus + FOS to kompleksowa formuła, która pomaga w regulacji składu mikroflory jelitowej, wspomaga naturalną odporność oraz wpływa korzystnie na prace układu pokarmowego.
Zalecana jest wspomagająco w przypadki stanów zapalnych o podłożu infekcyjnym, zapalnym lub alergicznym. Po preparat warto również sięgnąć w trakcie i po antybiotykoterapii.
w porcji (1 kapsułka) | zawartość | %RWS* |
---|---|---|
Mieszanka probiotyczna | 3,4 miliarda CFU | * |
Składa się z następujących szczepów | ||
B. longum BB536 | ||
L. acidophilus LA-14 | ||
B. lactis BI-04 | ||
L. rhamnosus R0011 | ||
L. casei R0215 | ||
L. plantarum R1012 | ||
Inulina-FOS (fruktooligosacharydy) | 210 mg | - |
Kapsułka wegetariańska (hydroksypropylometyloceluloza, woda), maltodekstryna, skrobia z tapioki, stearynian magnezu (źródło roślinne), witamina C (przeciwutleniacz) i fosforan wapnia.
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje