od 3 sztuk tylko: 86,24 zł / szt. -2%
IBS Balance 10 mld. 30 kaps. Aliness |
37,90 zł |
Pileje Lactibiane Podróż to probiotyczny suplement diety, zawierający 3 precyzyjnie zdefiniowane szczepy bakterii kwasu mlekowego - Lactobacillus acidophilus LA 201, Lactobacillus casei LA 205 i Lactobacillus plantarum LA 301. Preparat zawiera w jednej kapsułce aż 20 miliardów żywych szczepów, które przyczyniają się do zwiększenia liczby prozdrowotnej mikroflory bakteryjnej jelit oraz zapobiegają i łagodzą przebieg infekcji jelitowych, często mających miejsce podczas podróży.
Aby uznać dany szczep bakteryjny za probiotyczny, należy wykazać i udokumentować badaniami jego właściwości prozdrowotne. Nie wszystkie bakterie kwasu mlekowego są probiotykami, gdyż nie wszystkie wykazują jednakowy, pozytywny wpływ na organizm człowieka. Szczepy probiotyczne posiadają oznaczenie literowo-cyfrowe, np. LA 201. Preparaty zawierające opisane w ten sposób szczepy bakteryjne są dokładnie przebadane naukowo i gwarantują korzystne działanie na organizm.
Podróżowanie, zwłaszcza w egzotyczne miejsca, może wpływać negatywnie na stan jelit, a w konsekwencji na zdrowie całego organizmu. Stres, zmiana klimatu i spożywanych produktów, wielogodzinna podróż oraz gorsze warunki sanitarne zwiększają ryzyko zachorowania na biegunkę podróżnych – jedno z najczęstszych schorzeń dotykających turystów. Biegunka podróżnych zazwyczaj jest spowodowana zakażeniem enterotoksycznymi i enteroagregacyjnymi szczepami Escherichia coli. Nieprzyjemne dolegliwości pojawiają się nagle i stosunkowo szybko, zmuszając do zmiany planów turystycznych w podróży.
Wyselekcjonowane szczepy bakterii z rodzaju Lactobacillus odbudowują mikroflorę jelitową oraz ograniczają kolonizację i namnażanie bakterii patogennych. Skutkuje to skróceniem czasu trwania i łagodzeniem przebiegu biegunki podróżnych. Szczepy probiotyczne mogą także zapobiegać wystąpieniu choroby. W celu profilaktyki należy rozpocząć suplementację 2 dni przed wyjazdem i kontynuować aż do zakończenia pobytu.
Lactobacillus acidophilus to gatunek bakterii probiotycznych, bytujący głównie w jelitach, pochwie i cewce moczowej. Wytwarza kwas mlekowy i inne kwasy organiczne oraz bakteriocyny (acydofilinę, acydolinę i laktacynę), które oprócz pożądanego obniżania pH środowiska, hamują adhezję bakterii potencjalnie chorobotwórczych, m.in. E. coli, S. aureus czy Helicobacter. Ponadto L. acidophilus uczestniczy w syntezie niektórych witamin z grupy B – niacyny, kwasu foliowego i witaminy B6.
Lactobacillus casei to bakterie naturalnie zasiedlające przewód pokarmowy, stanowiące gatunek dominujący wśród bakterii kwasu mlekowego. Oprócz syntezy kwasu mlekowego i bakteriocyn, niektóre szczepy L. casei wspomagają procesy trawienne. Stymulując procesy fagocytozy oraz aktywność limfocytów B i T, zwiększają obronę organizmu przed patogenami.
Lactobacillus plantarum wytwarza bakteriocyny (plantacynę, plantarycynę A oraz plantarycynę S/K) i inne związki działające bakteriobójczo i bakteriostatycznie na drobnoustroje patogenne. Jest z powodzeniem stosowany w zmniejszaniu alergii pokarmowych. Niektóre szczepy L. plantarum są szczególnie polecane w zespole jelita drażliwego (IBS). Efektywnie redukują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego towarzyszące temu schorzeniu, zwłaszcza bóle brzucha. Dodatkowo poprawiają mikrokrążenie w błonie śluzowej jelita oraz stymulują układ odpornościowy.
Zespół jelita drażliwego (IBS) to przewlekła choroba, której objawy stają szczególnie uciążliwe podczas podróży. Nasilające się zwłaszcza pod wpływem stresu dolegliwości to przede wszystkim silne bóle brzucha, biegunka lub zaparcia, nudności, zgaga i uczucie zmęczenia. Bakterie probiotyczne mogą skutecznie zmniejszać nasilenie tych objawów, skutkując znaczną poprawą jakości życia.
Podsumowując, Pileje Lactibiane Podróż to wysokiej jakości suplement diety, zawierający dokładnie przebadane, żywe szczepy bakterii probiotycznych. Polecany jest szczególnie w zapobieganiu i łagodzeniu przebiegu biegunek podróżnych, w podróży, zespole jelita drażliwego, spadku odporności oraz alergiach i nietolerancjach pokarmowych.
w porcji (1 kapsułka) | zawartość | %RWS |
---|---|---|
(Lactobacillus acidophilus LA201, Lactobacillus casei LA205, Lactibacillus plantarum LA301) | 20 miliardów jtk | - |
Skrobia kukurydziana, maltodekstryna, stearynian magnezu. Kapsułka pochodzenia roślinnego.
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje