od 3 sztuk tylko: 122,50 zł / szt. -2%
Enzymy Trawienne + Probiotyk 180 kaps. Hepatica |
49,90 zł |
NOW FOODS Super Enzymes to suplement diety w skład którego wchodzi mieszanka enzymów trawiennych, wzbogacona o chlorowodorek betainy i naturalną, liofilizowaną żółć bydlęcą.
Preparat kompleksowo wspomaga trawienie każdego rodzaju pokarmu, czyli zarówno protein, jak i tłuszczy, węglowodanów oraz zawartej w włóknach roślinnych celulozy. Tym samym odciąża układ pokarmowy i redukuje ryzyko dolegliwości gastrycznych. Dodatkowo podnosi efektywność przyswajania składników pokarmowych zawartych w pożywieniu.
Betaina HCL, czyli chlorowodorek betainy, stanowi źródło kwasu solnego, identycznego jak ten znajdujący się w ludzkim żołądku. Zwiększając poziom soków żołądkowych i promując prawidłowe zakwaszenie żołądka korzystnie wpływa na proces trawienia i aktywację enzymów trawiennych. Ponadto sprzyja poprawie absorpcji wielu substancji odżywczych – wskazuje się m.in. na korelację pomiędzy poziomem kwasu solnego a wchłanianiem witaminy B12 i kwasu foliowego. Chlorowodorek betainy może również ograniczać odkładanie się tłuszczu w wątrobie, pomaga też w neutralizowaniu toksyn i ubocznych produktów przemiany materii.
Żółć bydlęca strukturalnie niewiele różni się od żółci produkowanej w organizmie człowieka. Z tego względu świetnie sprawdza u osób cierpiących na zaburzenia czynności pęcherzyka żółciowego albo wątroby. Jest szczególnie polecana w przypadku występowania dolegliwości pokarmowych po spożyciu posiłków tłuszczowych. Przyspiesza i ułatwia trawienie tego typu pokarmów, zmniejsza ryzyko biegunek tłuszczowych, niweluje uczucie ciężkości po posiłku. Dodatkowo sprzyja poprawie trawienia substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza witamin A, E, D oraz K. Dzięki naturalnej zawartości kwasów żółciowych (zwłaszcza kwasu cholowego) promuje prawidłowy metabolizm cholesterolu, a w konsekwencji reguluje profil lipidowy.
Papaja to roślina pochodząca z krajów tropikalnych. Jej owoce są cenionym przysmakiem, spożywanym na surowo i szeroko wykorzystywanym w przemyśle spożywczym. Zawierają one duże ilości papainy – enzymu przynależącego do proteaz. Substancja ta ułatwia rozkład białek. Jest polecana osobom, które stosują diety wysokobiałkowe albo spożywają duże ilości mięsa.
Bromelaina swoim pochodzeniem i działaniem bardzo przypomina papainę. O ile papaina występuje w owocach papai, to bromelainę można znaleźć w ananasach. Rośliny wytwarzają ją dla obrony przed larwami owadów, zaś w medycynie jest wykorzystywana jako wsparcie trawienia produktów białkowych. Jej ustrojowa aktywność polega na degradacji wiązań w różnych typach białek. Ponadto wykazuje ona właściwości przeciwzapalne i korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego.
Pankreatyna to produkt leczniczy powszechnie stosowany w medycynie, pozyskiwany z trzustek zwierzęcych. Zawiera trzy enzymy trzustkowe, które są naturalnie wydzielane również w ludzkim organizmie. Należą do nich: odpowiedzialna za trawienie węglowodanów amylaza; umożliwiająca degradację wiązań peptydowych pomiędzy aminokwasami proteaza oraz kontrolująca hydrolizę wiązań estrowych w tłuszczach lipaza. Pankreatyna najczęściej jest podawana pacjentom z zaburzeniami czynności trzustki. Znajduje zastosowanie również u osób zdrowych – pomaga w adaptacji do nowych systemów żywieniowych, łagodzi objawy nietolerancji pokarmowych, sprzyja ustąpieniu powszechnych dolegliwości trawiennych.
Aspergilopepsyna to enzym pochodzenia mikrobiologicznego, naturalnie produkowany przez grzyby z rodzaju Aspergillus niger. Wspomaga rozkład alergennych białek, zwłaszcza glutenu. Wykazuje dużo większą aktywność hydrolityczną wobec glutenu niż endogenna pepsyna. Jest polecany zwłaszcza osobom z nieceliakalną wrażliwością na gluten.
Celulaza to enzym umożliwiający hydrolizę wchodzącej w skład komórek roślinnych celulozy. Nie jest produkowany w ludzkim organizmie i między innymi dlatego duże ilości błonnika często powodują dyskomfort trawienny oraz rozmaite dolegliwości gastryczne. Wzbogacenie diety o celulazę zwiększa strawność produktów roślinnych i pomaga pozbyć się tego typu problemów.
Podsumowując, NOW FOODS Super Enzymes to suplement rekomendowany zwłaszcza osobom narzekającym na problemy z prawidłowym trawieniem. Wspomaga trawienie każdego rodzaju pokarmu i pomaga pozbyć się typowych dolegliwości gastrycznych. Dodatkowo może poprawić wchłanianie składników odżywczych, witamin i minerałów, co korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia.
w 1 kapsułce | zawartość | %RWS |
---|---|---|
Chlorowodorek betainy | 200 mg | * |
Ekstrakt żółci wołowej (min. 45% kwasu cholowego) | 100 mg | * |
Sproszkowany owoc papai | 45 mg | * |
Pankreatyna 11X dostarcza: | 134 mg | * |
Amylaza | 37,000 jednostek USP | * |
Proteaza | 37,000 jednostek USP | * |
Lipaza | 2,960 jednostek USP | * |
Bromelina (z ananasa) (120 GDU) | 40 mg | * |
Proteaza stabilna w kwasie (aspergilopepsyna) (50 SAPU) | 10 mg | * |
Papaina (z papai) (100,000 FCC PU) | 2 mg | * |
Ceulaza (10 CU) | 0.1 mg | * |
Celuloza, żelatyna (kapsułka), stearynian magnezu (źródło warzywne) i krzemionka. Zawiera siarczyny.
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje