od 3 sztuk tylko: 84,28 zł / szt. -2%
Multi Enzyme Complex Pro 90 kaps. Aliness |
54,90 zł |
Now Foods Plant Enzymes to suplement diety zawierający kompleksową formułę roślinnych (100% wegetariańskich) enzymów trawiennych działających w szerokim zakresie pH, przystosowanych do trawienia białek (proteaza zwykła i specjalna – stabilna w kwaśnym środowisku, papaina, bromelina), węglowodanów (amylaza), tłuszczy (lipaza), błonnika (celulaza), i cukru mlecznego - laktozy (laktaza).
Doustna suplementacja roślinnych enzymów trawiennych może być pomocna w sytuacjach, gdy produkcja własnych enzymów trzustkowych, jelitowych bądź żołądkowych jest niewystarczająca, jak również w celu szybszej regeneracji tkanek podczas trwających rekonwalescencji pourazowych lub po intensywnym wysiłku w sporcie wyczynowym.
Proteazy (enzymy proteolityczne) – inaczej enzymy trawiące białka; grupa najbardziej rozpowszechnionych enzymów występujących w organizmie; katalizują proces rozszczepienia wiązań peptydowych (proteolizy) albo wewnątrz łańcucha peptydowego (endopeptydazy) albo na końcu tego łańcucha (egzopeptydazy).
Do endogennych enzymów proteolitycznych układu trawiennego zaliczamy:
- pepsynę, czyli składnik soku żołądkowego rozkładający białka na polipeptydy i oligopeptydy, co ma miejsce tylko w kwaśnym środowisku
- trypsynę i chymotrypsynę, czyli składniki soku trzustkowego rozkładające białka na polipeptydy, a te z kolei na oligopeptydy, co ma miejsce w środowisku zasadowym w dwunastnicy
- peptydazy (karboksypeptydazy, aminopeptydazy i dipeptydazy) rozkładające polipeptydy, oligopeptydy, tripeptydy i dipeptydy, aż do końcowych produktów – aminokwasów prostych
Jakie inne zalety kryją w sobie enzymy proteolityczne?
Ostatnie doniesienia naukowców głoszą, że dostarczane z zewnątrz enzymy proteolityczne (szczególnie bromelina) mogą zostać wchłonięte do krwioobiegu jednocześnie zachowując pełną aktywność enzymatyczną (przy stosowaniu między posiłkami).
W takiej postaci wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, immunostymulujące (aktywują makrofagi i granulocyty), jak również biorą czynny udział w procesach krzepnięcia krwi (rozkładają skrzepy).
Amylazy (diastazy) – enzymy amylolityczne rozkładające węglowodany (polisacharydy: skrobię, glikogen), na mniejsze cząsteczki (zazwyczaj dwucukry), takie jak maltoza. W organizmie człowieka wykazują również działanie przeciwzapalne i antyhistaminowe, np. amylaza hamuje uwalnianie histaminy przez leukocyty zasadochłonne. Prowadzone są badania na temat ich roli w chorobach alergicznych, astmie oraz przewlekłej chorobie płuc.
Lipazy – enzymy trawiące tłuszcze, tj. katalizujące reakcję hydrolizy wiązań estrowych występujących pomiędzy glicerolem, a kwasami tłuszczowymi. W organizmie człowieka wykonują swoje zadania w żołądku, trzustce i jelicie cienkim.
Celulazy – grupa enzymów rozkładających celulozę (rodzaj niestrawnego błonnika).
Laktaza – enzym rozkładający laktozę (cukier mleczny) na galaktozę i glukozę. Niedobór tego enzymu powoduje zespół objawów określanych jako nietolerancja laktozy.
Papaina – enzym proteolityczny otrzymywany z liści i niedojrzałych owoców papai (melonowca właściwego), wykazujący szczególne podobieństwo do ludzkiej pepsyny. Podobnie jak bromelaina – uczestniczy w rozkładzie białek.
Ponadto niszczy pasożyty (glisty, włosogłówka, owsiki) obecne w przewodzie pokarmowym oraz przejawia działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Może również regulować działanie układu immunologicznego stymulując produkcję cytokin i nakierunkowując reaktywne formy tlenu do niszczenia komórek nowotworowych.
Bromelaina (bromelina) – mieszanina enzymów proteolitycznych pozyskiwanych z ekstraktu z ananasa, inaczej proteaza cysteinowa. Enzym ten rozcina wiązania peptydowe (trawi białko) zarówno w żołądku, jak i jelicie cienkim, dzięki czemu poprawia strawność białek i przyswajalność aminokwasów. Unikatową skuteczność wykazuje w stosunku do strawności kazeiny i żelatyny.
Bromelaina redukuje stany zapalne w organizmie, w tym także te występujące po urazach sportowych, po zabiegach chirurgicznych, zapalenia stawów, jak również stany zapalne nosa i górnych dróg oddechowych u dzieci. Pomaga udrożnić zatkany nos, ułatwia oddychanie i tłumi kaszel.
Wykazuje również działanie przeciwpasożytnicze, immunotropowe oraz poprawia jakość życia u chorych na raka zmniejszając niepożądane objawy choroby nowotworowej.
Naukowcy udowodnili, że suplement z bromelainą, papainą i proteazami grzybowymi może przyspieszać regenerację mięśni po wysiłku poprzez stymulację procesu rozkładania uszkodzonych tkanek.
Podsumowując, Now Foods Plant Enzymes to suplement diety przeznaczony przede wszystkim dla osób mających problemy trawienne i niestrawności. Zalecany także dla sportowców oraz osób stosujących diety wysokobiałkowe. Wartym zastanowienia jest także podawanie tego preparatu w przypadku przewlekłych stanów zapalnych, miażdżycy, astmie i alergiach.
w 1 kapsułce | zawartość | %RWS |
---|---|---|
Multi-Enzyme Blend | 171 mg | - |
Proteazy | 12.500 HUT | - |
Proteaza (stabilna kwasowo) | 100 SAPU | - |
Amylazy | 2500 DU | - |
Lipazy | 750 FIP | - |
Celulaza | 500 CU | - |
Laktaza | 200 ALU | - |
Papaina | 6000 FCC PU | - |
Bromelina | 5000 FCC PU | - |
Maltodekstryna Ryżowa, Celuloza (kapsułka), Stearynian Magnezu (źródło roślinne), MCT (trójglicerydy średniołańcuchowe), Krzemionka. Zawiera siarczyny.
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje