Swanson High Potency Apple Cider Vinegar to naturalny suplement diety zawierający zamknięty w kapsułkach sproszkowany ocet jabłkowy. Postać kapsułek jest dobrą alternatywą dla octu jabłkowego w formie płynnej, zwłaszcza dla osób, które nie tolerują jego smaku. Jedna kapsułka zawiera aż 625 mg sproszkowanego octu jabłkowego.
Ocet jabłkowy powstaje w procesie fermentacji bakteryjnej owoców. Jest to naturalny produkt, wykazujący szereg pozytywnych właściwości. Ocet jabłkowy bogaty jest w minerały i witaminy, m.in. dobrze przyswajalny potas, sód, żelazo, fosfor, miedź, witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, antyoksydacyjne bioflawonoidy, pektyny oraz kwasy organiczne.
Ocet jabłkowy minimalizuje ryzyko wystąpienia otyłości i zespołu metabolicznego. Badania na zwierzętach wykazały, że regularne przyjmowanie octu jabłkowego skutecznie obniża wysokie parametry towarzyszące zespołowi metabolicznemu. Zespół metaboliczny jest poważną konsekwencją otyłości, objawiający się nadciśnieniem, insulinoopornością i dyslipidemią. Wykazano, że stosowanie octu jabłkowego u otyłych osobników wpływa znacząco na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, triacylogliceroli oraz aterogennych frakcji LDL i VLDL.
Ocet jabłkowy zwiększa aktywność związków o charakterze antyoksydacyjnym. Udowodniono, że systematyczna podaż octu jabłkowego nasila aktywność przeciwutleniającą układów enzymatycznych: dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), peroksydazy glutationowej (GPx) i katalazy (CAT). Dodatkowo zaobserwowano wzrost stężenia witaminy E, silnego antyutleniacza w fazie lipidowej organizmu. Wypadkową tego działania jest ochrona organizmu przed procesami peroksydacji lipidów oraz redukcja stresu oksydacyjnego w organizmie, a w efekcie spowolnienie procesów starzenia się, redukcja ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów.
Ocet jabłkowy usprawnia procesy trawienia i wpływa korzystnie na stan flory bakteryjnej jelit. Zawiera znaczne ilości pektyny – substancji balastowej, która nie jest trawiona przez ludzki układ pokarmowy, ale stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. Stwarzając optymalne warunki do rozwoju mikroorganizmów kolonizujących jelita, zapewniamy sobie lepsze przyswajanie składników odżywczych, komfort trawienny i wzmocnienie bariery jelitowej. Dodatkowo pektyny wykazują zdolność do tworzenia żelu w środowisku niskiego pH. Żel redukuje zaparcia poprzez usprawnienie pasażu jelitowego i ogólną normalizację funkcji motorycznych przewodu pokarmowego. Działa także przeciwzapalnie, łagodząc podrażnioną śluzówkę w obrębie przewodu pokarmowego.
Podsumowując, Swanson High Potency Apple Cider Vinegar to suplement diety polecany szczególnie dla osób cierpiących na dolegliwości trawienne, zaparcia, czy zespół metaboliczny, w celu normalizacji mikroflory przewodu pokarmowego, redukcji stanów zapalnych, w okresach osłabionej odporności i spadku energii, a także jako element profilaktyki chorób cywilizacyjnych.
w porcji (2 kapsułki) | zawartość | %RWS |
---|---|---|
Sproszkowany ocet jabłkowy | 1.25 gramów | * |
Maltodekstryna, żelatyna, celuloza mikrokrystaliczna, stearynian magnezu
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje