od 3 sztuk tylko: 26,46 zł / szt. -2%
Now Foods Cayenne to suplement diety na bazie pieprzu kajeńskiego. Każda kapsułka dostarcza 500 mg czystej, sproszkowanej papryki odmiany Cayenne, zapewniając 40.000 jednostek ostrości.
Preparat wykazuje niezwykle szerokie spektrum zastosowania. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, dlatego może być stosowany w celu złagodzenia dolegliwości ze strony układu kostno-stawowego. Jest skuteczny w niwelowaniu problemów żołądkowo-jelitowych. Świetnie sprawdza się w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. To również jeden z najsilniejszych naturalnych termogeników, który stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej i ułatwia walkę ze zbędnymi kilogramami.
Pieprz kajeński jest pozyskiwany z suszonych, rozdrobnionych dojrzałych owoców i nasion pieprzowca owocowego(Capsicum frutescens). Tradycyjnie używa się go jako przyprawy - jest popularny zwłaszcza w kuchni afrykańskiej i azjatyckiej. Naturalna zawartość alkaloidów kapsaicynoidowych pozwala na wykorzystanie pieprzu kajeńskiego również w celach terapeutycznych. Za najbardziej aktywny biologicznie i farmakologicznie uznaje się alkaloid zwany kapsaicyną.
Wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego
Zawarta w pieprzu kajeńskim kapsaicyna oddziałuje na wiele rozmaitych parametrów metabolicznych. Usprawnia krążenie, wspiera pracę serca i może obniżyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Kapsaicyna ma właściwości antyagregacyjne. Ogranicza proces nieprawidłowego zlepiania się płytek krwi, który stanowi istotny czynnik w patogenezie powstawania skrzepów.
Związki zawarte w pieprzu kajeńskim wspierają elastyczność naczyń krwionośnych i kapilar. Sztywnienie tętnic i utrata elastyczności naczyń krwionośnych należą do głównych czynników ryzyka wystąpienia chorób serca i układu krążenia, stąd tak ważna jest dbałość o ich kondycję.
Pieprz kajeński rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu usprawnia krążenie i promuje prawidłowy przepływ krwi. Kapsaicyna blokuje aktywność genu odpowiedzialnego za wytwarzanie cyklooksygenazy-2 (COX-2). Enzym COX-2 przyczynia się do zwężania mięśni wokół naczyń krwionośny – tętnice się kurczą, co ogranicza dopływ krwi do serca i innych narządów. Inhibicja COX-2 pomaga przełamać ten proces i umożliwia prawidłowy przepływ krwi przez naczynia krwionośne.
W badaniach na gryzoniach wykazano, że kapsaicyna pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie tętnicze. Długotrwałe spożywanie kapsaicyny przez zwierzęta z nadciśnieniem zaowocowało znaczną redukcją ciśnienia.
Pieprz kajeński sprzyja regulacji profilu lipidowego. Nie tylko zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego, ale także poprawia stosunek HDL do LDL.
Aktywność przeciwbólowa i przeciwzapalna
Przeciwbólowy mechanizm działania kapsaicyny polega na jej powinowactwie do receptorów czuciowych TRPV1. W efekcie przyłączenia kapsaicyny do receptora TRPV1 dochodzi do uwolnienia z zakończeń nerwowych związków odpowiedzialnych za rozwój stanu zapalnego (głównie tzw. substancji P). Przedłużające się oddziaływanie na receptory TRPV1 powoduje ich inaktywację i wyczerpanie mediatorów bólowych w końcówkach neuronów.
Z uwagi na takie działanie kapsaicyna ma szerokie zastosowanie w łagodzeniu różnego rodzaju dolegliwości bólowych. Sprawdza się zwłaszcza w przypadku reumatyzmu, artretyzmu i leczeniu bólu neuropatycznego.
Korzyści dla układu pokarmowego
Pieprz kajeński jest przydatny w łagodzeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, takich jak bóle brzucha, skurcze, gazy. Usprawnia proces trawienia poprzez stymulację produkcji śliny i nasilenie wydzielania kwasu żołądkowego.
Pieprz kajeński zapobiega wrzodom i pomaga odbudować uszkodzoną śluzówkę żołądka. Pobudza komórki śluzowe zlokalizowane na ściankach żołądka do sekrecji ochronnego śluzu, który oddziela delikatny nabłonek żołądka od silnie żrącego kwasu solnego.
Utrata zbędnych kilogramów
Pieprz kajeński może być skutecznym wsparciem w walce o wymarzoną sylwetkę. Zmniejsza łaknienie, dzięki czemu w naturalny sposób pozwala na ograniczenie przyjmowanych wraz z pożywieniem kalorii.
Zawarta w pieprzu kajeńskim kapsaicyna stymuluje receptor waniloidowy TRPV1, co pobudza syntezę hormonów lipolitycznych (adrenalina i noradrenalina). Dzięki temu podnosi się tempo metabolizmu i zwiększa termogeneza poposiłkowa – zapasy tłuszczu zostają zużyte do produkcji ciepła.
W badaniach dowiedziono, że kapsaicyna działa przeciwzapalnie na tkankę tłuszczową – hamuje wytwarzanie biomarkerów stanu zapalnego, a jednocześnie zwiększa skuteczność adiponektyny, która kontroluje większość procesów metabolicznych i ma istotny udział w zapobieganiu otyłości.
Podsumowując, Cayenne to sprawdzony suplement naturalnego pochodzenia, który może być pomocny w łagodzeniu wielu dolegliwości. Sprawdzi się zwłaszcza u osób cierpiących z powodu bólu na tle reumatycznym i w profilaktyce chorób układu krążenia. O suplementacji mogą pomyśleć również osoby dążące do redukcji masy ciała.
w 1 kapsułce | zawartość | %RWS |
---|---|---|
Pieprz cayenne (Capsicum frutescens) (owoc) (40,000 jednostki cieplne) | 500 mg | * |
Celuloza (kapsułka)
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje