od 3 sztuk tylko: 85,26 zł / szt. -2%
Super Strong DHA Kids 50 ml Osavi |
46,00 zł |
Now Foods Omega 3-6-9 to suplement diety zawierający zestaw nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3-6-9 w precyzyjnie dobranych dawkach, dostarczających najlepsze korzyści dla Twojego organizmu. Preparat wpływa pozytywnie na cały organizm, wykazuje działanie wielopoziomowe – pomaga w utrzymaniu homeostazy, chroni przed zaburzeniami mózgowo-naczyniowymi, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, a także dba o zachowanie prawidłowej funkcji skóry.
Suplement zapewnia optymalne stężenie kwasów tłuszczowych w organizmie, zawiera drogocenne, naturalne oleje z nasion: lnu, wiesiołka, rzepaku, czarnej porzeczki oraz olej z pestek dyni. Wszystkie oleje użyte w preparacie poddane zostały procesowi tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowały swoją jakość, wartość odżywczą i są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-9.
Omega 3 i 6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są to kwasy wielonienasycone. Niestety, substancje te nie są syntetyzowane przez ludzki organizm, dlatego dla zachowania prawidłowego przebiegu wielu kluczowych przemian w ustroju, należy dbać o dostarczanie ich z zewnątrz.
Omega-9 to jednonienasycony kwas tłuszczowy, który także zaliczany jest do NNKT, ale stanowi pewien wyjątek – istnieje możliwość jego syntezy w organizmie, jednak wraz z wiekiem czy w wyniku zaburzeń pracy wątroby, taka możliwość maleje i również ważne jest dbanie o jego odpowiedną podaż.
Do kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczany jest kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA), natomiast kwasy omega-6 to kwas linolowy (LA) i kwas arachidonowy (AA). Przedstawicielem kwasów tłuszczowych omega-9 jest kwas oleinowy.
Konsekwencje niedoboru NNKT
Liczne badania naukowe wykazały, że niewystraczająca ilość NNKT w organizmie wiąże się z ryzykiem powstania wielu dysfunkcji fizjologicznych. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych może być przyczyną m.in. zwiększonej podatności na infekcje, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń płodności, pogorszenia wydolności układu krążenia, zmian skórnych, a także spadku funkcji umysłowych oraz zaburzeń neurodegeneracyjnych.
Za niedobór NNKT przede wszystkim odpowiedzialne są nieprawidłowe nawyki żywieniowe (niskie spożycie tłustych ryb morskich oraz olejów roślinnych), a także zaburzenia na poziomie enzymatycznym, które mogą być spowodowane takimi czynnikami jak: wiek, alkohol, nikotyna, stres, infekcje, niedobory witamin i składników mineralnych, nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV czy częste infekcje.
Korzystny wpływ na skórę
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej kondycji skóry oraz wspomagają jej regenerację. Odpowiadają one m.in. za gospodarkę lipidową naskórka, wydzielanie sebum oraz strukturę cementu międzykomórkowego. Substancje te wzmacniają barierę ochronną skóry i przeciwdziałają nadmiernej utracie wody.
Ich niedobór prowadzi do zaburzeń keratynizacji naskórka, co objawia się suchą skórą i nadmiernym złuszczaniem się naskórka. Ponadto wpływa to negatywnie na stan włosów oraz paznokci – zwiększa ich łamliwość. Obecnie niedobór NNKT uważany jest za jedną z przyczyn pojawienia się łuszczycy, a także może występować w przebiegu innych dermatoz (np. atopowe zapalenie skóry, trądzik).
Poprawa funkcji poznawczych
Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią niezwykle ważną funkcję w przeciwdziałaniu schorzeniom układu nerwowego, m.in. dlatego, że wchodzą w skład błon komórkowych oraz poprawiają ukrwienie mózgu. Zaobserwowano, że substancje te wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, poprawiają samopoczucie i sprawność poznawczą. Badania naukowe potwierdzają, że kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwas omega-3, mogą spowalniać nasilenie objawów choroby Alzheimera oraz otępienia starczego.
Ochrona układu sercowo-naczyniowego
Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle istotne w profilaktyce chorób układu krążenia. Substancje te bowiem posiadają zdolność do zmniejszenia ciśnienia tętniczego krwi u osób z nadciśnieniem, stabilizują poziom cholesterolu, obniżają poziom trójglicerydów, poprawiają pracę serca, a także działają przeciwzakrzepowo. Badania naukowe wykazały, że substancje te zmniejszają ryzyko arytmii serca oraz udaru mózgu, redukują zachorowalność na chorobę niedokrwienną serca oraz przyczyniają się do zmniejszenia śmiertelności z powodu zawału serca.
Właściwości przeciwnowotworowe
NNKT z szeregu omega-3 hamują proliferację komórek nowotworowych i wykazują działanie protekcyjne m.in. w przebiegu raka piersi oraz okrężnicy. Substancje te hamują proces karcynogenezy oraz doprowadzają do apoptozy komórek nowotworowych. Ponadto zaobserwowano, że mogą one przeciwdziałać powstawaniu przerzutów, a także zmniejszać liczbę pooperacyjnych powikłań infekcyjnych.
Podsumowując, Now Foods Omega 3-6-9 to suplement diety, który niezbędny jest nie tylko do zachowania sprawności fizycznej, ale także umysłowej. Wielokierunkowe działanie preparatu sprawia, że jest on skuteczny zarówno jako środek stosowany w celu profilaktyki chorób cywilizacyjnych, jak również jako środek wspomagający leczenie.
Suplement rekomendowany jest w szczególności osobom starszym, u których występują zaburzenia metabolizmu kwasów tłuszczowych, a także osobom, których dieta charakteryzuje się niską podażą ryb morskich oraz olejów roślinnych. Ponadto preparat zalecany jest osobom pragnącym poprawić stan skóry oraz zmagającym się z nadmierną suchością skóry, atopowym zapaleniem skóry oraz trądzikiem.
w porcji (2 kapsułki) | zawartość | %RWS |
---|---|---|
Kalorie | 25 | |
Całkowita zawartość tłuszczu | 2.5 g | 3%* |
Tłuszcze nasycone | < 0.5 g | 2%* |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.5 g | † |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.5 g | † |
Białko | < 1 g | 1%* |
Olej z ogórecznika lekarskiego (nasiona) | 800 mg | † |
Naturalny koncentrat oleju z ryb | 800 mg | † |
Olej z nasion lnu (zimnotłoczony, organiczny) (Linum usitatissimum) | 800 mg | † |
Kwasy tłuszczowe Omega 3 | 900 mg | |
kwas α-linolenowy (ALA) | ||
Kwasy tłuszczowe Omega 6 | 530 mg | |
kwas linolowy & kwas gamma-linolenowy (GLA) | ||
Kwasy tłuszczowe Omega 9 | 350 mg | |
kwas oleinowy | ||
Pozostałe kwasy tłuszczowe | 220 mg | |
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe | ||
nasycone kwasy tłuszczowe | ||
fosfolipidy | ||
itd. |
Miękka kapsułka (żelatyna wołowa, woda, gliceryna, proszek karmelowy, karob)
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje