Diamond Fish Oil D3 & K2 120 kaps. Apollo's Hegemony |
109,00 zł |
Now Foods Omega-3 to suplement diety w skład którego wchodzi skoncentrowany olej rybi, będący doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA. Preparat ma postać miękkich, żelowych kapsułek, które są łatwe do połknięcia i nie powodują dyskomfortu trawiennego.
Suplement wykazuje bardzo szerokie działanie prozdrowotne. Naukowcy są zgodni co do tego, że dbałość o właściwą podaż niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest konieczna dla zdrowia serca i układu krążenia, silnego układu odpornościowego, dobrej pamięci oraz wysokiej sprawności umysłowej. Ponadto korzystnie wpływa na samopoczucie psychiczne i łagodzi objawy depresji.
Kwasy tłuszczowe omega-3 to rodzaj wielonasyconych tłuszczy o charakterystycznych podwójnych wiązaniach w strukturze. W ustroju pełnią tak ważne funkcje biologiczne, że zyskały miano Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). A ponieważ organizm człowieka nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć, należy je dostarczyć wraz z pożywieniem albo za pomocą suplementów.
Za najbardziej aktywne biologicznie uznaje się dwa kwasy omega-3: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). To one budują struktury błon komórkowych i bezpośrednio wpływają na pracę komórek. Są również prekursorami do syntezy kilku ważnych związków, które kontrolują przebieg procesów rozwojowych i utrzymują ustrój w stanie homeostazy.
Działanie kardioprotekcyjne
Wiele badań wskazuje, że suplementacja oleju rybiego, bogatego w kwasy DHA i EPA, ma bardzo korzystny wpływ na kondycję układu sercowo-naczyniowego. Kwasy omega-3 redukują bardzo wiele czynników chorób kardiologicznych.
Zarówno EPA, jak i DHA wykazują zdolność obniżania poziomu trójglicerydów. Już po kilku tygodniach suplementacji można zauważyć spadek stężenia trójglicerydów o ok. 15-30%. Dodatkowo zahamowana zostaje aktywność białka transferowego estrów cholesterolowych (CEPT), co sprzyja obniżeniu poziomu niepożądanej frakcji cholesterolu LDL i podniesieniu poziomu korzystnego HDL.
Kwasy omega-3 promują prawidłowy przepływ krwi, ograniczają ryzyko powstawania zakrzepów oraz zatorów. Jest to możliwe dzięki blokowaniu agregacji płytek oraz redukcji ilości czynników odpowiedzialnych za niewłaściwe krzepnięcie krwi (w tym najbardziej problematycznego fibrynogenu).
Kwasy omega-3 ułatwiają utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Korzystnie wpływają na funkcje śródbłonka naczyń krwionośnych, a dodatkowo obniżają stężenie noradrenaliny w osoczu. Kontrolują również produkcję eikozanoidów uczestniczących w regulacji średnicy naczyń krwionośnych, przez co promowane jest rozszerzanie światła naczyń krwionośnych.
Redukcja przewlekłych stanów zapalnych
Kwasy omega-3 działają silnie przeciwzapalnie. Sprzyjają regulacji ekspresji wielu genów, również tych związanych z procesami zapalnymi, hamują syntezę prozapalnych cytokin. Pełnią również funkcję prekursorów do produkcji rezolwin, które są odpowiedzialne za wygaszanie stanów zapalnych w ustroju.
Dodatkowo kwasy omega-3 mogą zapobiegać indukowaniu bólu przez niektóre cytokiny prozapalne, takie jak na przykład TNF-alfa. Suplementacja dużymi dawkami kwasów omega-3 bardzo dobrze sprawdza się u pacjentów cierpiących z powodu bólu spowodowanego artretyzmem.
Wzmocnienie odporności
Kwasy omega-3 wspomagają funkcje układu odpornościowa. Prawidłowa odpowiedź immunologiczna jest zależna od aktywności produkowany z kwasu EPA eikozanoidów. Niedostateczna podaż EPA może skutkować osłabieniem odporności i większą skłonnością do infekcji.
Zwiększenie podaży kwasów omega-3 jest wskazane również w przypadku chorób autoimmunizacyjnych. Zarówno DHA, jak i EPA redukują ilość autoreaktywnych limfocytów T i ograniczają syntezę autoprzeciwciał. Pozwala to wprowadzić chorobę w remisję i zmniejszyć natężenie objawów.
Aktywność w obrębie układu nerwowego
Kwasy omega-3 są niezwykle istotne dla zdrowia psychicznego i utrzymania prawidłowych funkcji kognitywnych mózgu. Kwas DHA jest jednym z ważniejszych elementów strukturalnych błon komórkowych, które odpowiadają za przekazywanie impulsów nerwowych. Ponadto ma korzystny wpływ na wzrost i rozwój komórek nerwowych.
Z kolei EPA wydaje się mieć największy wpływ na samopoczucie psychiczne. W wielu badaniach udowodniono, że osoby z ciężką postacią depresji reagowały na suplementację EPA znacznie lepiej niż na leczenie środkami antydepresyjnymi.
Podsumowując, Now Foods Omega-3 to doskonały sposób na zwiększenie podaży kwasów omega-3. Będące głównym źródłem tych związków ryby mają niestety wątpliwą wartość odżywczą, ponieważ żyją w bardzo zanieczyszczonych akwenach wodnych i kumulują duże ilości metali ciężkich. Warto więc rozważyć suplementację sprawdzonymi, przebadanymi na obecność toksyn, preparatami, które pozwolą uzupełnić kwasy omega-3 w bezpieczny sposób.
w porcji (2 kapsułki) | zawartość | %RWS* |
---|---|---|
Kalorie | 20 | |
Całkowita zawartość tłuszczu | 2 g | 3% |
Tłuszcz nasycony | 0.5 g | 3% |
Tłuszcz wielonienasycony | 1 g | - |
Tłuszcz jednonienasycony | 0.5 g | - |
Skoncentrowany Olej rybi | 2 g | - |
w tym kwasy tłuszczowe Omega-3 | ||
EPA (kwas eikozapentaenowy) | 360 mg | - |
DHA (kwas dokozaheksaenowy) | 240 mg | - |
Kapsułka miękka (żelatyna rybia, gliceryna, woda) i naturalny d-alfa tokoferol z oleju słonecznikowego.
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje