od 3 sztuk tylko: 53,90 zł / szt. -2%
Now Foods Ginkgo Biloba to suplement diety zawierający ekstrakt (EGb 761) z liści miłorzębu dwuklapowego (Ginkgo biloba extract) standaryzowany na obecność minimum 24% ginkoglikoflawonoidów i 6% terpenolaktonów.
Miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba) – najstarsze drzewo świata posiadające liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze; w tradycyjnej medycynie chińskiej stosowany od ponad 5000 lat, zwany również miłorzębem japońskim. Surowcem leczniczym są głównie liście, z których przyrządza się ekstrakty lub wyciągi. Główne substancje biologicznie czynne liści miłorzębu to flawonoidy (izoramnetyna, kemferol, kwercetyna, biflawony, oligomeryczne proantocyjanidyny) i terpenoidy (ginkolidy A, B, C, J, M i bilobalid)
Proantocyjanidyny (skondensowane garbniki) posiadają właściwości przeciwzapalne, hamujące powstawanie wolnych rodników nadtlenkowych, ochronne na naczynia krwionośne, obniżające poziom glukozy we krwi, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, antyalergiczne, antykancerogenne i antyproliferacyjne. Stanowią mniej więcej 7% standaryzowanych ekstraktów.
Ginkgolidy (laktony diterpenowe) wykazują specyficzną strukturę chemiczną, nieznaną dotychczas w świecie roślinnym. Redukują aktywację i agregację (zlepianie) płytek krwi, poprawią krążenie, są antagonistami czynnika aktywującego płytki krwi (PAF) - niekorzystnego czynnika uszkadzającego narządy wewnętrzne i generującego schorzenia układu sercowo-naczyniowego. W dodatku, ginkgolid B pełni funkcję zmiatacza wolnych rodników.
Bilobalid (seskwiterpen trilaktonowy) to unikalny związek występujący wyłącznie w miłorzębie. W badaniach na zwierzętach obniża cytotoksyczny obrzęk mózgu (sztucznie indukowany), zmniejsza objętość martwicy korowej i uszkodzenia mózgu wynikające z niedokrwienia udarowego. Usprawnia przepływ krwi i poprawia wykorzystanie tlenu i glukozy przez komórki w ośrodkowym układzie nerwowym (OUN). Ponadto jest inhibitorem monoaminooksydazy (MAO-A i MAO-B), zwiększając poziom neuroprzekaźników aminowych. Badania wykazały również przeciwstresowe i przeciwlękowe działanie bilobalidu.
Flawonoidy wykazują działanie antyoksydacyjne poprzez wygaszanie wolnych rodników, chelatowanie prooksydacyjnych jonów metali ciężkich, podniesienie aktywności dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) oraz zwiększenie stężenia glutationu.
Właściwości ekstraktu Ginkgo Biloba: (na podstawie badań podstawowych in vitro/in vivo i klinicznych)
--> Układ krążenia:
Właściwości ekstraktu Ginkgo Biloba: (na podstawie badań podstawowych in vitro/in vivo i klinicznych)
--> Układ nerwowy:
Należy brać poprawkę, że nie wszystkie badania kliniczne potwierdziły powyższe działanie ekstraktu Ginkgo biloba, a niektóre wręcz zaprzeczają określonym specyfikacjom. Właściwości zdrowotne i terapeutyczne miłorzębu nadal budzą kontrowersje i sprzeczności, dlatego nie wystosowano jak dotąd oficjalnych zaleceń, co do zastosowania stricte medycznego.
Uwagi do stosowania
Ze względu na silne działanie antykoagulacyjne, nie należy łączyć ze stosowaniem heparyny, warfaryny, aspiryny i innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ).
Podsumowując, Now Foods Ginkgo Biloba to suplement diety, który może być stosowany w celu poprawienia pamięci i funkcji poznawczych, jak również dla wzmocnienia układu krwionośnego i przeciwdziałaniu jego dysfunkcji. Polecany studentom, pracownikom umysłowym, profilaktycznie osobom starszym.
w 1 kapsułce | zawartość | %RWS |
---|---|---|
Ekstrakt z liści Miłorzębu Japońskiego (Ginkgo Biloba) (Ginkoflawonoglikozydy 24%, Laktony terpenowe 6%) | 120 mg | - |
Eleuthero (Eleutherococcus senticosus, Żeń-szeń syberyjski) (Korzeń) | 250 mg | - |
Celuloza (kapsułka), kwas stearynowy (pochodzenia roślinnego)
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje