Lecytyna to mieszanka organicznych związków chemicznych z grupy fosfolipidów i lipidów, będąca jednym z najlepszych źródeł fosfatydylocholiny. Do składników pokarmowych szczególnie zasobnych w lecytynę należą żółtka kurzych jaj, ziarna soi, słonecznika i rzepaku. W suplementacji najczęściej spotyka się lecytynę pozyskaną ze słonecznika i soi. Czołowi producenci korzystają z roślin niemodyfikowanych genetycznie.
Lecytyna ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i prawidłowej pracy układu nerwowego. Nadaje odpowiednią płynność błonom komórkowym, usprawnia transmisję impulsów nerwowych i wzmacnia produkcję ważnego neuroprzekaźnika zwanego acetylocholiną. Ponadto może stymulować neuroplastyczność mózgu i zwiększa wrażliwość receptorów na działanie kluczowej dla dobrego nastroju serotoniny.
Preparaty z tej kategorii poleca się zwłaszcza osobom narażonym na intensywny wysiłek intelektualny. Przyczyniają się one do wzmocnienia pamięci, ułatwiają skupienie uwagi i stabilizują nastrój. Są idealne dla osób, od których wymaga się koncentracji na detalach i zdolności do szybkiego przyswajania wiedzy. Z tego względu chętnie sięgają po nie pracownicy umysłowi i studenci. Równie dobrze sprawdzą się u seniorów, których niepokoi postępujące z wiekiem osłabienie pamięci i obniżenie sprawności intelektualnej.