Artykuł, który ukazał się 20 grudnia 2017 r. W Neurology®, wskazuje na związek między dziennym spożyciem zielonych, liściastych warzyw i spadkiem tempa degradacji zdolności poznawczych.
Martha Clare Morris, ScD, z Rush University Medical Center i współpracownicy przeanalizowali dane dotyczące 960 uczestników w wieku od 58 do 99 lat z projektu Rush Memory and Aging. Uczestnicy wypełniali ankiety dotyczące częstotliwości i jakości żywienia i otrzymywali dwie lub więcej ocen poznawczych przez średni okres 4,7 roku.
Osoby, których spożycie zielonych liściastych warzyw, w tym szpinaku, jarmużu / sałaty, wynosiło 1,3 porcji dziennie znalazło się wśród 20% badanych o najwyższej podaży tychże warzyw. Jednocześnie odnotowano u nich znacznie wolniejszą degradację funkcji poznawczych w stosunku do 20% osób o najniższym spożyciu zielonych (0,1 porcji dziennie), liściastych warzyw. Autorzy porównali tę różnicę do osoby o 11 lat młodszej. Po przeanalizowaniu poszczególnych składników odżywczych zawartych w warzywach liściastych, biorąc pod uwagę spożycie wśród górnych 20% spożycia filochinonu (witamina K1), luteiny, kwasu foliowego, alfa-tokoferolu (witaminy E), azotanu i kemferolu, każdy z nich miał spowolniony spadek zdolności poznawczych porównanie ze spożyciem, które należało do najniższego stopnia.
Autorzy doszli do wniosku, że "spożywanie około 1 porcji zielonych warzyw liściastych i żywności bogatej w filochinon, luteinę, azotan, kwas foliowy, alfa-tokoferol i kemferol może pomóc spowolnić degradację procesów poznawczy wraz z wiekiem".
"Dodanie codziennej porcji zielonych, liściastych warzyw do diety może być prostym sposobem na poprawę zdrowia mózgu i zachowanie jego zdolności przez długi czas" - skomentował dr Morris. "Prognozy wskazują na gwałtowny wzrost odsetka osób z demencją, ponieważ najstarsze grupy wiekowe nadal rosną, więc skuteczne strategie zapobiegania demencji mają kluczowe znaczenie".
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/articles/29263222/
Jakub Kola
Related posts
Cukry proste – czy rzeczywiście tuczą?
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….