Wyniki badań opublikowane kilka dni temu na łamach Journal of Nutritional Sciences wykazały, że zmiana przyzwyczajenia jakim jest jedzenie śniadania i kolacji o określonej porze może mieć znaczny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej.
Angielscy naukowcy przeprowadzili trwający 10 tygodni eksperyment, w którym poddali ocenie skuteczność diety w modelu „time-restricted feeding”, czyli po prostu spożywaniu pokarmu w określonym czasie (lub inaczej w oknie żywieniowym). Celem tego badania było określenie wpływu zmian pór spożywania posiłków na ilość i rodzaj przyjmowanego pokarmu, skład ciała, oraz na wskaźniki ryzyka rozwoju chorób serca oraz cukrzycy.
Badanych podzielono na dwie grupy: pierwszą z nich stanowiły osoby pozostające przy swoich nawykach żywieniowych, druga grupa skupiała badanych, którzy mieli opóźnić swoje śniadanie o 90 minut, a kolację zjadać o 90 minut wcześniej niż do tej pory. Wszyscy uczestnicy badania zobligowani byli do dostarczenia próbek krwi i wypełnienia dzienników diety przed i podczas badania oraz do wypełnienia kwestionariusza bezpośrednio po zakończeniu badania. Kluczowym elementem doświadczenia, który wyróżniał je na tle innych doświadczeń związanych z „oknem żywieniowym“ był fakt, że uczestnicy nie proszeni byli o utrzymywanie konkretnej diety. Mogli jeść tak jak dotychczas, jednak z uwzględnieniem określonych pór spożywania śniadania i kolacji. Ten element badania ma istotne znaczenie również dlatego, że znacznie łatwiej jest wprowadzić analizowane zmiany zachowań żywieniowych w codziennej diecie.
Trwające 10 tygodni badanie dostarczyło bardzo ciekawych wyników. Dotychczas mówiono już, że zbyt późne spożywanie posiłków może związane być z odczuciem przejedzenia, dyskomfortu i wzrostem wagi ciała. Jednak analizy naukowców dostarczyły znacznie mocniejszych argumentów by umiejętniej spojrzeć na porę spożywania posiłków. Wykazano, że osoby, które na czas badania zmieniły swoje nawyki ( zjadały wcześniejsze kolacje oraz późniejsze śniadania), straciły średnio ponad dwa razy więcej tkanki tłuszczowej niż osoby z grupy kontrolnej. Co ciekawe, pomimo tego, że badanie nie wymagało zmian w rodzaju spożywanego jedzenia oraz jego ilości, badacze zaobserwowali, że osoby, które zmienili pory posiłków, zjadali mniej jedzenia w porównaniu do grupy kontrolnej. Dodatkowo odnotowano, że blisko 60 % uczestników, którzy zmienili swoje nawyki, zaobserwowało u siebie mniejszy apetyt, a co za tym idzie spożywali mniej żywności. Badani deklarowali także zmniejszone możliwości spożywania zjadanych wcześniej posiłków i mniejszą chęć na przekąski (w szczególności wieczorne). Jeśli uzyskane wyniki znajdą odzwierciedlenie na większej grupie badanych, będzie to kolejny dowód że strategie żywieniowe oparte na poście przerywanym oraz „oknie czasowym“ mogą mieć ogromne znaczenie zdrowotne.
Strategia żywieniowa określana jako intermittent fasting budzi wiele kontrowersji i sprzeczności między dietetykami. Jej zwolennicy bardzo ją sobie chwalą, przeciwnicy zaś mają setki argumentów przeciw jej stosowaniu. Z pewnością należy mieć na uwadze, że zarówno każda z diet jak i strategii żywieniowych powinna być dostosowana indywidualnie do potrzeb i możliwości. Okresowe poszczenie nie jest idealnym sposobem odżywiania dla każdego. Niektórym bardzo ciężko jest wytrzymać wiele godzin bez jedzenia, zwłaszcza na początku. Niemniej jednak opublikowane badanie wskazuje po raz kolejny, że spożywanie posiłków w określonej, wyznaczonej porze dnia może mieć istotny wpływ na redukcję masy ciała.
Źródło:
https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-nutritional-science/article/pilot-feasibility-study-exploring-the-effects-of-a-moderate-timerestricted-feeding-intervention-on-energy-intake-adiposity-and-metabolic-physiology-in-freeliving-human-subjects/9C604826401917A6CAD9CD10B72FEA32
Related posts
1 Comment
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Stosuję intermittent fasting od ponad roku i osobiście uważam, że jest to genialne narzędzie do kontrolowania ilości spożywanego jedzenia. W dzisiejszych czasach konsumujemy jedzenie w zasadzie non stop. Nie po to żeby żyć, a wręcz na odwrót- żyjemy po to żeby jeść, a nie na tym rzecz polega. Ponadto if uczy dyscypliny- tak potrzebnej w dzisiejszych „łatwych” czasach, kiedy wszystko jest na wyciągnięcie ręki.