Zakwaszeniu organizmu, to potoczna nazwa dla zaburzonej równowagi kwasowo–zasadowej.
W naturalnych warunkach nasz organizm dąży do homeostazy i utrzymania odpowiedniego pH krwi tętniczej wynoszące między 7,36 i 7,42.
Stres, pośpiech, kiepska jakość jedzenia to jedne z najczęstszych czynników warunkujących tę przypadłość. Zakwaszenie często powoduje osłabienie, skłonność na infekcje, senność, brak energii czy problemy z włosami i skórą. Biegunka czy zaparcia również mogą być powodowane tym zaburzeniem.
Nasz organizm określając swoje naturalne pH wykazuje odczyn delikatnie zasadowy. W przebiegu naturalnych przemian ciało jest w stanie sobie poradzić z zarówno zbyt dużym zakwaszeniem (wydalając wiecej CO2 z płuc) jak i ze zbytnio zasadowością.
Jednak w momencie, gdy zakwaszenie jest zbyt silne, odczuwamy wiele negatywnych skutków zanim organizm doprowadzi do odpowiednich poziomów.
Najczęstszymi przyczynami zakwaszenia są:
- brak aktywności fizycznej
- stres i szybkie tempo życia
- nieprawidłowe odżywianie
- używki: alkohol, narkotyki, leki
- brak odpowiedniej ilości snu
Odpowiednie manipulowanie dietą pozwoli nam zachować odpowiedni poziom pH. Należy pamiętać nie o posiłkowej równowadze ale o dziennej, będzie to łatwiejsze w osiągnięciu, gdyż nie w każdym posiłku udaje się dostosować składniki, aby były zdrowe, posiadały odpowiednią kalorykę no i były smaczne. Optymalnym poziomem jest około 70-80% produktów zasadowych do 20-30% produktów zakwaszających. Warto wiedzieć jakie produkty zakwaszają organizm, a jakie mają działanie alkalizujące.
Produkty zakwaszające organizm
> Nabiał: mleko, jaja, ser, śmietana, jogurt
> Mięsa: wieprzowina, wołowina, drób, jagnięcina,
> Dania gotowe: słodycze, zupy w proszku, konserwy i inne wysoce przetworzone posiłki
> Tłuszcze: margaryna, olej słonecznikowy, kukurydziany, inne oleje uwodnione
> Orzechy i nasiona: orzechy ziemne, nerkowce, pistacje
> Napoje: kawa, piwo, wódka, herbata, napoje gazowane, soki owocowe
> Inne produkty: białe pieczywo, białe makarony, majonez, miód, substancje słodzące
Produkty o działaniu zasadowym:
> Warzywa: szparagi, szpinak, brokuły, por, buraki, karczochy, marchew, czosnek itp
> Orzechy i nasiona: migdały, dynia, słonecznik, sezam, len, soczewica, orkisz
> Owoce: cytryna, limonka, awokado, grapefruit, granat
> Napoje: woda poddana jonizacji, naturalny bulion warzywny, mleko migdałowe, soki warzywne
> Tłuszcze i oleje: oliwki, len, konopie, awokado, ogórecznik
Pierwszymi, widocznymi objawami zakwaszenia organizmu są: zgaga, wzdęcia, bóle stawów, chroniczne zmęczenie i wyczerpanie, bóle głowy, wysypki skórne i trądzik, świąd, ogólna nerwowość, wypadanie włosów. Często występują też migreny połączone z bólami stawów i mięśni. Nadmiar kwasu w organizmie powoduje problemy z trawieniem i wydalaniem szkodliwych substancji, co skutkuje problemem ze zrzuceniem wagi. Niestety te dość popularne objawy są często bagatelizowane i kojarzone ze zwykłym przemęczeniem. Niedocenianie tych objawów może doprowadzić m. in. do reumatyzmu, alergii, artrozy, zapalenia spojówek, kamicy żółciowej, astmy, miażdżycy, grzybic dny moczanowej, rwy kulszowej, zapalenia stawów, choroby wrzodowej żołądka czy nowotworów.
Odpowiednimi suplementami diety zwalczającymi zakwaszenie są preparaty zawierające wyciągi roślinne:
Już jedna porcja dziennie pozwoli nam przybliżyć się do odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej! Dlatego warto zaopatrzyć się w te produkty, tym bardziej jeśli nasza dieta jest uboga w produkty alkalizujące w tym w warzywa. W przypadku przewlekłych, nie mijających objawów należy skonsultować się z lekarzem.
Related posts
4 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Więcej warzyw w diecie! Szczególnie teraz, latem! Stragany uginają się od warzyw, polecam!
Ja stosuje proszki zasadowe z apteki też dobrze działają ale nie maja tylu witamin etc.
Fruit and Greens działa jak należy zyskuję na tym paznokcie skóra ogólnie cera fajny supelek
Mam wrażenie, że problem zakwaszenia organizmu jest bagatelizowany, nie mówi się o nim, a typowe objawy zakwaszenia są zrzucane na inne rzeczy. W moim przypadku tak właśnie było, a stan mojego organizmu poprawił się dopiero, kiedy sięgnęłam po proszek zasadowy z Langsteiner. Udało mi się zrzucić kilka kilogramów, mam też więcej energii.