Każdy kto pije regularnie kawę zdążył zauważyć, że ma ona wpływ na nasze jelita. Zwykle tłumaczyło się to obecnością kofeiny, ale okazuje się, że nie tylko ona oddziałuje na nasz układ trawienny. Zespół badaczy z uniwersytetu Teksańskiego w Galveston zaprezentował ostatnio wyniki swoich badań. W czasie eksperymentu przez trzy dni podawali kawę szczurom. Dodali ją też do wydzielonych bakterii jelitowych. Sama kawa hamowała rozwój bakterii, a kofeina zwiększała ruchliwość mięśni jelit. O testach opowiada doktor Xuan-Zheng Shi: „Kiedy szczurom przez 3 dni podawano kawę, zdolność mięśni jelita cienkiego do skurczu wydawała się rosnąć. Co ciekawe, zjawisko to było niezależne od kofeiny, ponieważ kawa bezkofeinowa wywierała taki sam efekt, jak zwykła kawa”.
W czasie eksperymenty zespół doktora Shi badał kał szczurów (pod względem ilości występujących w nim bakterii) i oceniał działanie mięśni jelita cienkiego i grubego. Kawa zwiększała skurcze mięśni, ale ten efekt był już znany wcześniej (choć uważano, że wpływ na to ma jedynie kofeina). Dużo ciekawsze informacje pokazały badania kału. Okazuje się, że kawa hamuje rozwój bakterii. Szczurom podawano roztwory kawy 1,5% i 3%, oraz kawę bezkofeinową. Każda kawa działała tak samo, czyli jej działanie na florę bakteryjną nie ma żadnego związku z kofeiną. Ta ma jedynie wpływ na mięśnie.
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Działanie kawy na mięśnie jelit cieszy naukowców. Dalsze badania pokażą, czy można ją wykorzystać przy różnych formach zaparć (np. pooperacyjnym zaparciu). Nie są jednak pewni wpływu kawy na bakterie. To, że powstrzymuje ich rozwój to fakt, ale nie oznacza to od razu pozytywnych efektów. Zespół doktora Xua-Zheng Shi musi jeszcze się upewnić, czy kawa hamuje rozwój jedynie szkodliwych bakterii, czy również tych korzystnych dla naszego organizmu.
Może się okazać, że kawa jest wspaniała dla naszych jelit – zmusza je do intensywniejszej pracy i powstrzymuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów. Problem w tym, że może hamować też działanie tych mikrobów, które nam pomagają. Takie odkrycie mogłoby doprowadzić do kolejnego przetasowania w piramidzie żywienia i banicję kawy z większości zdrowych diet.
Sylwia Lelonek
Related posts
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….