Antocyjany stanowią ważną podgrupę flawonoidów, odpowiedzialną za barwę pomarańczową, czerwoną, niebieską i fioletową w owocach, warzywach, kwiatach oraz ziarnach [1, 2]. Potencjalne korzyści antocyjanów w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia zaburzeń kardiometabolicznych spowodowały zwiększone zainteresowanie się antyoksydantami w ostatnich dziesięcioleciach.
Wyniki kilku dużych badań podłużnych wykazały, że zwyczajowe spożycie pokarmów bogatych w antocyjany było związane ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób układu sercowo-naczyniowego. Na domiar tego, dane epidemiologiczne wskazują, że włączenie pokarmów bogatych w antocyjany do diety może obniżyć również ciśnienie tętnicze i poprawić profil lipidowy krwi.
Antocyjany a stężenie biomarkerów kardiometabolicznych
W systematycznej pracy przeglądowej i metaanalizie z 2017 roku, w której uwzględniono 32 randomizowane, kontrolowane badania kliniczne, trwające co najmniej 2 tygodnie o łącznej liczbie uczestników wynoszącej 1491 osób wykazano, iż dieta bogata w antocyjany i/lub suplementacja antocyjanami przyczyniały się do istotnego obniżenia stężeń: glukozy na czczo, glukozy mierzonej 2 godziny po posiłku, hemoglobiny glikowanej (HbA1c), cholesterolu całkowitego oraz lipoprotein o małej gęstości LDL w surowicy krwi [1].
Analizy podgrup randomizowanych badań klinicznych sugerują, że antocyjany znacząco obniżały stężenie glukozy na czczo u osób z hiperglikemią, poziom cholesterolu frakcji LDL u osób z dyslipidemią i wskaźnik HOMA-IR wśród osób z nadwagą i otyłością. Co ciekawe, kilka miesięcy po upublicznieniu wspomnianej metaanalizy, ten sam zespół badawczy pod kierunkiem Yang L. przeprowadził kolejne randomizowane, kontrolowane badanie z podwójnie ślepą próbą, trwające 12 tygodni, w którym udział wzięło łącznie 160 uczestników w wieku między 40. a 75. rokiem życia w stanie przedcukrzycowym lub z wczesną nieleczoną cukrzycą typu 2 [2].
Jak się okazało, 3-miesięczna doustna suplementacja oczyszczonymi preparatami antocyjanów we wspomnianej powyżej badanej chińskiej grupie dorosłych kobiet i mężczyzn, doprowadziła do umiarkowanego obniżenia stężeń: hemoglobiny glikowanej, lipoprotein o niskiej gęstości LDL, apoliproteiny A-1 i apolipoproteiny B. Ponownie, analizy podgrup wykazały, że oczyszczone preparaty antocyjanów były bardziej skuteczne w poprawie kontroli glikemii, wrażliwości na insulinę i lipidogramu krwi pośród pacjentów z podwyższonymi markerami metabolicznymi.
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Antocyjany a cukrzyca typu 2
W kwietniu aktualnego roku w czasopiśmie Nutrients ukazała się praca przeglądowa, w której dokonano oceny związku między flawonoidami znajdującymi się w żywności, w tym antocyjanami, a zmniejszaniem ryzyka cukrzycy [3]. W niniejszej publikacji naukowej odnotowano, iż liczba badań klinicznych w tej materii stale rośnie, natomiast dotychczasowe dowody pochodzące zarówno z badań epidemiologicznych, jak i klinicznych sugerują, iż antocyjany w diecie mają silny potencjał modulowania ryzyka cukrzycy typu 2 u ludzi. Okazuje się, że antocyjany spożywane w formie owoców jagodowych, bądź przyjmowane w postaci suplementów diety, najczęściej właśnie ekstraktów z owoców jagodowych, mogą przyczyniać się do poprawy wrażliwości insulinowej, stężenia glukozy i insuliny na czczo, poziomu hemoglobiny glikowanej oraz poposiłkowej odpowiedzi glikemicznej, a także insulinowej.
Antocyjany a zespół metaboliczny
W jeszcze innej pracy przeglądowej, opublikowanej w ubiegłym roku w czasopiśmie Frontiers in Pharmacology wykazano, iż antocyjany mogą łagodzić objawy zespołu metabolicznego poprzez poprawę wrażliwości insulinowej, tolerancji glukozy, profilu lipidowego krwi, obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi, zapewnienie ochrony komórek β trzustki i zapobieganie nadmiernej produkcji reaktywnych form tlenu (silne działanie antyoksydacyjne) [4].
Wnioski
Summa summarum, fachowa literatura wyraźnie wspiera zwiększoną podaż antocyjanów z żywnością oraz ewentualnie wysokiej jakości ekstraktami z owoców jagodowych, które mogą być pomocnym rozwiązaniem ze względu na swoje szerokie spektrum działania w przypadku osób ze stwierdzonymi zaburzeniami kardiometabolicznymi oraz u osób z wysokim ryzykiem rozwoju tego typu schorzeń.
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
- Yang L., Ling W., Du Z., Chen Y., Li D., Deng S., et al.: Effects of Anthocyanins on Cardiometabolic Health: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2017 Sep 15;8(5):684-693. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5593100/
- Yang L., Ling W., Yang Y., Chen Y., Tian Z., Du Z., et al.: Role of Purified Anthocyanins in Improving Cardiometabolic Risk Factors in Chinese Men and Women with Prediabetes or Early Untreated Diabetes-A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2017 Oct 10;9(10). pii: E1104. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5691720/
- Burton-Freeman B., Brzeziński M., Park E., Sandhu A., Xiao D., Edirisinghe I.: A Selective Role of Dietary Anthocyanins and Flavan-3-ols in Reducing the Risk of Type 2 Diabetes Mellitus: A Review of Recent Evidence. Nutrients. 2019 Apr; 11(4): 841. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520947/
- Naseri R., Farzaei F., Haratipour P., Nabavi S.F., Habtemariam S., Farzaei M.H., et al.: Anthocyanins in the Management of Metabolic Syndrome: A Pharmacological and Biopharmaceutical Review. Front Pharmacol. 2018 Dec 4;9:1310. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288909/ [/bg_collapse]
Mateusz Durbas
Related posts
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….