Obserwuje się, że spośród rozmaitych płynów wykorzystywanych w celu prawidłowego nawodnienia organizmu, niewątpliwie rosnącym zainteresowaniem w ostatnich latach cieszy się woda kokosowa, której dostępność w sklepach spożywczych obecnie jest powszechna [1].
Jak się bowiem okazuje, całkiem liczna grupa entuzjastów zdrowego stylu życia na całym świecie, używa wody kokosowej jako niskowęglowodanowej i niskoenergetycznej alternatywy dla popularnych soków owocowych, a także jako dodatek do smoothie, deserów i zdrowych przekąsek oraz jako naturalny, często ekologiczny napój sportowy w celu uzupełnienia ubytku wody wraz z potem podczas podejmowanego wysiłku fizycznego.
Skład wody kokosowej
Według danych przedstawionych przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) i USDA (Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) woda kokosowa zawiera 95 % wody, około 0,7 g białka, 0,2 g tłuszczu oraz od 3,7 g do 5 g węglowodanów w 100 ml produktu, a więc blisko 20 kcal na 100 ml [2, 3]. Ponadto jest ona dobrym źródłem potasu (250 – 294 mg/100 ml), jak również cechuje się pewną zawartością sodu (25 – 105 mg/100 ml), chloru (118 mg/100 ml), magnezu (10 – 25 mg/100 ml), wapnia (24 mg/100 ml), fosforu (20 mg/100 ml) oraz niewielką żelaza, cynku, witaminy C i witamin z grupy B.
Czy rzeczywiście woda kokosowa jest tak naturalna jak się powszechnie uważa?
W sierpniu ubiegłego roku w czasopiśmie Journal of Food Science and Technology opublikowano wyniki badania prowadzonego przez zespół austriackich naukowców, w którym to dokonano analizy i porównania składu 30 autentycznych wód kokosowych, wyodrębnionych z orzechów kokosowych w laboratorium oraz 24 dostępnych powszechnie w handlu, butelkowanych wód kokosowych, które zostały zakupione w sklepach spożywczych [4]. Co warte podkreślenia, badanie rynku wykazało, że aż 38 % (9 z 24) badanych próbek komercyjnych wód kokosowych zawiera niezadeklarowane na etykiecie opakowania dodane cukry, tym samym może wcale nie być tak łatwo znaleźć w sklepie rzeczywiście naturalną i ekologiczną wodę kokosową.
Czy woda kokosowa jest lepszym płynem nawadniającym, niż woda?
W obiegowej opinii upowszechniło się twierdzenie, że woda kokosowa lepiej nawadnia organizm, aniżeli tradycyjna woda, zwłaszcza podczas wykonywania ćwiczeń fizycznych w okresie letnim, kiedy temperatura otoczenia nierzadko przekracza 20 stopni Celsjusza, co skutkuje nasiloną potliwością ciała. Owe twierdzenia opierają się na fakcie, iż woda kokosowa zawiera elektrolity, w szczególności potas oraz sód, a także pewną ilość węglowodanów, co upodabnia ją składem do optymalnego napoju izotonicznego [1]. Jak się jednak okazuje, wysoka zawartość potasu ma niewielki wpływ na proces nawadniania organizmu, natomiast sód, który jest kluczowym składnikiem mineralnym dla wchłaniania i zatrzymywania płynów ma generalnie niskie stężenie w wodzie kokosowej w porównaniu do napojów sportowych.
Uważa się również, że zawartość węglowodanów w wodzie kokosowej jest nieco zbyt niska, aby zapewnić odpowiednie nawodnienie, ponieważ dotychczasowe badania wykazały jednak szybsze przywrócenie równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie przy wyższej podaży sacharydów. Ponadto, publikacje naukowe potwierdzają, że właściwości nawadniające wody kokosowej nie różnią się znacząco od właściwości standardowej wody [5 - 7]. Co ciekawe, w jednej z prac zaobserwowano, że wskutek zwiększenia zawartości sodu w wodzie kokosowej, jej właściwości nawadniające uległy poprawie i tym samym jej konsumpcja powodowała lepsze całkowite nawodnienie organizmu w porównaniu ze spożyciem zwykłej wody [8]. Jak widać, w chwili obecnej brakuje silnych argumentów naukowych, popierających hipotezę, jakoby spożywanie wody kokosowej było faktycznie bardziej skutecznym rozwiązaniem w celu nawodnienia organizmu, niż wypijanie zwykłej wody.
Inne zastosowanie wody kokosowej – świeże doniesienia
Pod koniec ubiegłego roku w czasopiśmie BioMed Research International ukazały się wyniki badania z udziałem małej grupy 8 dorosłych osób, w tym 4 kobiet i 4 mężczyzn, u których nie stwierdzono dotychczas wystąpienia epizodów kamicy nerkowej [9]. W niniejszym studium wykazano, iż spożycie wody kokosowej przyczyniło się do znacznego zwiększenia stężenia cytrynianu (29 %), potasu (130 %) i chlorku w moczu (37 %), bez wpływu na jego pH oraz objętość, co jest pierwszym odkryciem sugerującym właściwości antylitogenne wody kokosowej, czyli hamujące wytrącanie się złogów (kamieni moczowych) u osób zdrowych bez dotychczasowej historii choroby.
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
- https://www.mysportscience.com/post/2018/08/19/is-coconut-water-as-natural-as-suggested
- FAO: Agriculture 21, New sports drink: coconut water. October 1998. http://www.fao.org/WAICENT/OIS/PRESS_NE/PRESSENG/2000/pren0051.htm
- Psomiadis D., Zisi N., Koger C., Horvath B., Bodiselitsch B.: Sugar-specific carbon isotope ratio analysis of coconut waters for authentication purposes. J Food Sci Technol. 2018 Aug;55(8):2994-3000.
- Saat M., Singh R., Sirisinghe R.G., Nawawi M.: Rehydration after exercise with fresh young coconut water, carbohydrate-electrolyte beverage and plain water. J Physiol Anthropol Appl Human Sci 2002, 21(2):93-104. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jpa/21/2/21_2_93/_pdf/-char/en
- Kalman D.S., Feldman S., Krieger D.R., Bloomer R.J.: Comparison of coconut water and a carbohydrate-electrolyte sport drink on measures of hydration and physical performance in exercise-trained men. J Int Soc Sports Nutr. 2012 Jan 18;9(1):1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3293068/
- Peart D.J., Hensby A., Shaw M.P.: Coconut Water Does Not Improve Markers of Hydration During Sub-maximal Exercise and Performance in a Subsequent Time Trial Compared with Water Alone. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2017 Jun;27(3):279-284. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27768399
- Ismail I., Singh R., Sirisinghe R.G.: Rehydration with sodium-enriched coconut water after exercise-induced dehydration. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2007 Jul;38(4):769-85. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17883020
- Patel R.M., Jiang P., Asplin J., Granja I., Capretz T., Osann K., et al.: Coconut Water: An Unexpected Source of Urinary Citrate. Biomed Res Int. 2018 Nov 1;2018:3061742. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6236775/ [/bg_collapse]
Mateusz Durbas
Related posts
Berberyna i jej korzyści zdrowotne
Zaskakujący krem czekoladowy
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….