Popularne artykuły

Witamina A – wszystko co musisz o niej wiedzieć
Odżywianie

Witamina A – wszystko co musisz o niej wiedzieć 

Witamina A to niezbędny składnik pokarmowy, pełniący w naszym organizmie bardzo ważną role. Należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Witamina A - korzyści zdrowotne

Bierze ona udział w wielu procesach w naszym ciele np. odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wzroku, układu odpornościowego oraz wspomaga prawidłowy rozwój.

Co ciekawe wspiera funkcjonowanie wielu narządów oraz rozwój niemowląt w łonie matki.

Zalecana dzienna dawka do spożycia dla mężczyzn wynosi 900 mcg. Dla kobiet nieco mniej bo 700 mcg, zaś dla dzieci jest to 300-600 mcg witaminy A.

Związki witaminy A znajdują się zarówno w pokarmach zwierzęcych, jak i roślinnych i występują w dwóch różnych postaciach: preformowanej witaminy A i prowitaminy A, czyli beta-karotenu.

Preformowana witamina A jest znana jako aktywna forma witaminy. Występuje w produktach zwierzęcych, w tym w mięsie, kurczaku, rybach i nabiale. Zawiera związki takie jak retinol, retinal i kwas retinowy.

Prowitamina A - beta-karoten, jest nieaktywną formą witaminy występującej w roślinach.

Te związki są przekształcane do postaci aktywnej w Twoim ciele. Na przykład beta-karoten przekształca się w retinol, czyli aktywną postać witaminy A w jelicie cienkim.

Przedstawiamy kilka korzyści zdrowotnych jakie płyną z utrzymywania witaminy A na odpowiednim poziomie.


Witamina A odpowiada za prawidłowy wzrok

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku.

Jest ona bardzo potrzebna do przekształcenia światła, które trafia do oczu, w sygnały, które wysyłane są następnie do mózgu.

W rzeczywistości, jednym z pierwszych objawów niedoboru witaminy A może być kurza ślepota. Ludzie z tą chorobą nadal widzą normalnie w ciągu dnia, ale mają zmniejszone widzenie w nocy.

Dzieję się tak, ponieważ witamina ta jest głównym składnikiem pigmentu rodopsyny. Padające światło jest absorbowane przez rodopsynę, której cząsteczka zmienia w wyniku tego kształt.

Ponadto witamina A pomaga w utrzymywaniu widzenia na dobrym poziomie. Z wiekiem niestety nasz wzrok staje się coraz słabszy. Aby spowolnić proces psucia się wzroku, należy utrzymywać poziom witaminy A na zalecanym poziomie.

Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) jest główną przyczyną słabnięcia wzroku. Chociaż jego dokładna przyczyna nie jest znana, uważa się, że jest ono wynikiem uszkodzenia komórek siatkówki, które można przypisać stresowi oksydacyjnemu.

Badania wykazały, że podawanie suplementów z beta-karotenem starszym osobom zmniejszyło ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej o 25%.


Obniża ryzyko rozwoju niektórych nowotworów

Ponieważ witamina A odgrywa ważną rolę we wzroście i rozwoju komórek, jej wpływ na ryzyko zachorowania na raka i rolę w zapobieganiu nowotworom jest przedmiotem zainteresowania naukowców.

W badaniach zaobserwowano, że spożywanie większych ilości witaminy A w postaci beta-karotenu wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka niektórych typów nowotworów, w tym chłoniaka Hodgkina, a także raka szyjki macicy, płuc oraz pęcherza moczowego.

Mimo, iż spożywanie pokarmów pochodzenia roślinnego bogatego w witaminę A wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowań na raka, pokarmy pochodzenia zwierzęcego zawierające aktywne formy witaminy A niestety nie działają tak samo.

W chwili obecnej związek pomiędzy poziomem witaminy A w organizmie, a ryzykiem zachorowania na raka nadal nie jest w pełni zrozumiały.

Jednak aktualne badania sugerują, że uzyskanie odpowiedniej ilości witaminy A, szczególnie z roślin, jest ważne dla zdrowego podziału komórek i może zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów raka.


Wspiera system odpornościowy

Witamina A odgrywa bardzo ważną role w utrzymywaniu naturalnych mechanizmów obronnych w organizmie.

Chroni błony śluzowe, które pomagają wyłapać bakterie i inne czynniki zakaźne np. w oczach, płucach, jelitach czy genitaliach.

Witamina A zajmuje się również produkcją białych krwinek, które pomagają w zwalczaniu bakterii i innych patogenów z krwiobiegu.

Oznacza to, że jej niedobór może bezpośrednio przyczyniać się do zwiększonej podatności na infekcje oraz wydłużać proces rekonwalescencji.

Faktem stało się twierdzenie, że podawanie witaminy A dzieciom w krajach, w których ryzyko zachorowania np. na malarię czy odrę jest bardzo duże, zmniejsza liczbę zgonów.


Trądzik

Trądzik to jedna z najczęstszych chorób skóry, która niekoniecznie dotyczy wyłącznie osób w wieku dojrzewania.

Jest to przewlekły stan zapalny, który najczęściej pojawia się na twarzy, plecach oraz klatce piersiowej.

Krostki te powstają, gdy gruczoły łojowe zostają zatkane martwym naskórkiem oraz tłuszczem, który znajduje się na skórze. Te gruczoły znajdują się w mieszkach włosowych na skórze i wytwarzają sebum, czyli oleistą, woskową substancję, dzięki której skóra cały czas jest nawilżona.

Chociaż trądzik jest fizycznie nieszkodliwy, może mieć on duży wpływ na zdrowie psychiczne ludzi. Zbyt duży trądzik sprawia, że samoocena człowieka spada. Długotrwały i nieleczony może nawet doprowadzić do stanów lękowych, a nawet depresji.

Dokładna rola, jaką odgrywa witamina A w rozwoju i leczeniu trądziku nadal nie jest do końca jasna.

Zasugerowano, że niedobór witaminy A może zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku, ponieważ powoduje nadprodukcję keratyny białkowej w mieszkach włosowych.

Niektóre leki na trądzik oparte na witaminie A są teraz dostępne na receptę.

Izotretynoina jest jednym z przykładów doustnego retinoidu, który jest skuteczny w leczeniu rozległego trądziku. Jednak ten lek może wywoływać poważne działania niepożądane i może być stosowany wyłącznie pod nadzorem lekarza.


Wspiera zdrowie kości

Bardzo ważnym składnikiem odżywczym potrzebnym do utrzymania zdrowych kości są m.in. białko, wapń i witamina D.

Jednak spożywanie witaminy A okazuje się równie ważne, w szczególności dla prawidłowego rozwoju kości. Niedobór tej witaminy ma bezpośredni związek ze słabym stanem kości.

Ponadto udowodniono, że osoby z niższym poziomem witaminy A we krwi są bardziej narażone na złamania kości w porównaniu do osób, u których witamina A jest na prawidłowym poziomie.

Ostatnia metaanaliza wykazała, że ​​osoby z najwyższą zawartością witaminy A w diecie miały o 6% zmniejszone ryzyko złamań.

Niestety potrzebne jest przeprowadzenie dalszych badań, dzięki którym będzie można jednoznacznie potwierdzić którąś z teorii.


Podsumowanie

Witamina A jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym. Utrzymywanie jej na odpowiednim poziomie jest bardzo ważne dla naszego zdrowia.

Badania dotyczące witaminy A często dają niejednoznaczną odpowiedź odnośnie jej wpływu na funkcjonowanie naszego organizmu.

Odgrywa dużą rolę w leczeniu oraz zapobieganiu powstawania trądziku, co jest bardzo ważne dla naszego zdrowia psychicznego.

Pamiętajmy, że zdrowa i zbilansowana dieta bogata w różnego rodzaju składniki odżywcze to klucz do dobrego zdrowia.


[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]

https://health.gov/dietaryguidelines/2015/resources/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20200262

https://academic.oup.com/jn/article/138/10/1835/4669996

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26447482

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11033038/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11594942

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8923019/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11796231

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26569298

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030017

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22005522

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25711533

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1764569

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10601381

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20155614

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15572756

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387950

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6496388/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11375434

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4384860

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5329102

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28891953

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24183637

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25763530 [/bg_collapse]

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *