Niepłodność została uznana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za globalny problem zdrowia publicznego, który dotyka 15 % wszystkich par w wieku reprodukcyjnym, podczas gdy uważa się, iż czynniki dotyczące mężczyzn, w tym obniżona jakość nasienia, odpowiadają za blisko 25 % tych przypadków [1, 3, 5].
Dieta a płodność
Niewątpliwie, rosnąca w ostatnich latach liczba publikacji naukowych wskazuje na istotne powiązanie sposobu odżywiania oraz ogólnego stylu życia z płodnością zarówno kobiet, jak i mężczyzn [1, 2]. Okazuje się, że diety bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, świeże warzywa i owoce, ryby, owoce morza, a także chudy drób wiążą się z poprawą płodności w przypadku obu płci, podczas gdy aktualne dowody na temat roli mleka i jego przetworów oraz alkoholu i kofeiny są niespójne, natomiast wysoka konsumpcja nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów prostych jest związana z gorszymi wynikami w zakresie płodności u kobiet i mężczyzn [1, 2]. Co więcej, w kilku badaniach stwierdzono, że suplementacja kwasem foliowym u kobiet, nawet w dawkach wyższych niż zalecane w celu zapobiegania wadom cewy nerwowej (≥ 400 µg na dobę), konsekwentnie wiązało się z mniejszą częstością występowania niepłodności, mniejszym ryzykiem utraty płodu i większym sukcesem w leczeniu niepłodności [2]. Ponadto, w licznych dotychczas opublikowanych pracach naukowych zwrócono również uwagę na rolę odpowiedniej podaży długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), a także soi i jej produktów naturalnych dla płodności, zwłaszcza płci pięknej [1, 2].
Składniki diety a parametry jakościowe męskiego nasienia
Wyniki trzech systematycznych prac przeglądowych opublikowanych w przeciągu ostatnich dwóch lat wykazały spójnie, że sposób odżywiania charakteryzujący się obfitością wartościowych składników odżywczych, takich jak: kwasy tłuszczowe omega-3 (w tym EPA i DHA), antyoksydanty (β-karoten, witamina C i E, selen, cynk, likopen, kryptoksantyna), witaminy (witamina D i kwas foliowy) oraz jednocześnie niską podażą nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans kwasów tłuszczowych były odwrotnie powiązane z niskimi parametrami jakościowymi męskiego nasienia [3 – 5]. Nie ulega żadnej wątpliwości, że dieta bogata w świeże ryby, owoce morza, chudy drób, produkty zbożowe z pełnego przemiału, warzywa i owoce, niskotłuszczowe mleko i produkty mleczne wiąże się z poprawą jakości nasienia, natomiast regularna, a tym samym dość wysoka konsumpcja przetworzonego czerwonego mięsa, ziemniaków w postaci frytek, pełnotłustego mleka i jego przetworów, wyrobów seropodobnych, alkoholu, napojów słodzonych cukrem i/lub syropem glukozowo-fruktozowym oraz słodyczy ma negatywny wpływ na męską płodność, co potwierdzają wyniki licznych przeprowadzonych dotychczas badań w tej materii. Warto również wspomnieć, że w metaanalizie, uwzględniającej 15 randomizowanych kontrolowanych badań klinicznych odnotowano także korzystny wpływ suplementacji koenzymem Q10 i/lub L-karnityną na liczbę, ruchliwość oraz morfologię plemników [5].
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Redukcja tkanki tłuszczowej a płodność
Niepodważalne fakty ewidentnie wskazują, że częstość występowania otyłości rośnie na całym świecie, wraz z odpowiednim wzrostem liczby pacjentów z nadwagą i otyłością, których dotyczy niepłodność [1, 6]. Okazuje się, że kobiety i mężczyźni z otyłością (wskaźnik masy ciała BMI ≥ 30 kg/m2) mają istotnie wyższe ryzyko niepłodności, a ryzyko to obejmuje również kobiety z niedowagą (w tym przypadku BMI < 20 kg/m2) [1]. W systematycznej pracy przeglądowej i metaanalizie obejmującej 40 badań, w tym 14 randomizowanych kontrolowanych prób klinicznych zaobserwowano, że strategie uwzględniające dietę o obniżonej wartości energetycznej (m.in. redukcja nasyconych kwasów tłuszczowych oraz rafinowanych węglowodanów) i zwiększoną aktywność fizyczną w postaci dodatkowych ćwiczeń w większym stopniu skutkowały zajściem w ciążę, utratą masy ciała i poprawą owulacji u kobiet z nadwagą i otyłością, aniżeli interwencje kontrolne [6].
Podsumowanie
Konkludując niniejszy artykuł, sposób odżywiania jako zasadniczy element stylu życia odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce i leczeniu niepłodności. Ponadto, redukcja zawartości tkanki tłuszczowej na skutek zmian dotychczasowych nawyków żywieniowych i wzrostu aktywności ruchowej u osób niepłodnych z występującą nadwagą lub otyłością prowadzi do znaczącej poprawy licznych parametrów zdrowia prokreacyjnego zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
- Panth N., Gavarkovs A., Tamez M., Mattei J.: The Influence of Diet on Fertility and the Implications for Public Health Nutrition in the United States. Front Public Health. 2018 Jul 31;6:211. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6079277/
- Gaskins A.J., Chavarro J.E.: Diet and fertility: a review. Am J Obstet Gynecol. 2018 Apr;218(4):379-389. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28844822/
- Salas-Huetos A., Bulló M., Salas-Salvadó J.: Dietary patterns, foods and nutrients in male fertility parameters and fecundability: a systematic review of observational studies. Hum Reprod Update. 2017 Jul 1;23(4):371-389. https://academic.oup.com/humupd/article/23/4/371/3065333
- Ricci E., Al-Beitawi S., Cipriani S., Alteri A., Chiaffarino F., Candiani M., et al.: Dietary habits and semen parameters: a systematic narrative review. Andrology. 2018 Jan;6(1):104-116. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/andr.12452
- Salas-Huetos A., Rosique-Esteban N., Becerra-Tomás N., Vizmanos B., Bulló M., Salas-Salvadó J.: The Effect of Nutrients and Dietary Supplements on Sperm Quality Parameters: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Adv Nutr. 2018 Nov 1;9(6):833-848. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30462179
- Best D., Avenell A., Bhattacharya S.: How effective are weight-loss interventions for improving fertility in women and men who are overweight or obese? A systematic review and meta-analysis of the evidence. Hum Reprod Update. 2017 Nov 1;23(6):681-705. https://academic.oup.com/humupd/article/23/6/681/4157319 [/bg_collapse]
Mateusz Durbas
Related posts
1 Comment
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Pomóc może prefert żel wspomagający poczęcie.