Popularne artykuły

7 produktów spożywczych, które mogą powodować trądzik
Diety

7 produktów spożywczych, które mogą powodować trądzik 

Trądzik jest często występującą chorobą skóry, która dotyka około 10% populacji naszej planety (1). Wiele czynników przyczynia się do wywołania trądziku, w tym nadmierna produkcja łoju i keratyny, bakterie powodujących trądzik, hormony, zablokowane pory i stany zapalne (2).

Związek między dietą a trądzikiem jest kontrowersyjny, ale ostatnie badania pokazują, że dieta może odgrywać znaczącą rolę w rozwoju i intensywności trądziku (3). W tym artykule dokonamy przeglądu 7 produktów spożywczych, które mogą powodować trądzik i przedyskutujemy, dlaczego jakość naszej diety jest tak ważna.


Rafinowane zboża i cukier

Wśród obserwowanych grup badawczych stwierdzono że w grupach z nasilonym występowaniem trądziku ma miejsce spożycie bardziej przetworzonych węglowodanów w odróżnieniu do osób z niewielkim lub żadnym trądzikiem (4, 5).

Pokarmy zawierające duże ilości rafinowanych węglowodanów:

  • Pieczywo, krakersy, wypieki z mąki białej
  • Makarony: ryżowy oraz z białej mąki
  • Ryż biały
  • Słodkie napoje gazowane
  • Alternatywne słodziwa (względem białego cukru), takie jak popularny w Stanach syrop klonowy, miody czy cukier trzcinowy.

Jedno z badań wykazało, że ludzie, którzy często spożywali cukier, mieli o 30% wyższe ryzyko zachorowania na trądzik, podczas gdy ci, którzy regularnie jedli ciastka i ciasta, mieli o 20% większe ryzyko (6).

To wyższe powinowactwo można wyjaśnić wpływami węglowodanów przetworzonych na poziom cukru we krwi. Za sprawą zmienności glikemii istnieje możliwość wystąpienia insulinooporności.

Cukry te są dość szybko wchłaniane w organizmie. Skutki tego to np senność która występują za sprawą szybkiego wzrostu poziomu cukru. Wysoki poziom cukru oznacz wysoki poziom insuliny, a ten nie jest dobry dla osób mających problemy z trądzikiem.

Insulina sprawia, że ​​hormony androgenne są bardziej aktywne i zwiększają insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1). Przyczynia się to do rozwoju trądziku, zwiększając tempo wzrostu komórek skóry i zwiększając produkcję sebum (7, 8, 9).

Z drugiej strony, diety o niskiej glikemii, które nie powodują znacznego wzrostu poziomu cukru we krwi lub poziomu insuliny, są związane ze zmniejszeniem agresywności trądziku (10, 11, 12). Chociaż badania na ten temat są obiecujące, potrzeba więcej danych, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób rafinowane węglowodany przyczyniają się do powstawania trądziku.

Produkty mleczne

Prowadzone od lat badania wykazują duży związek między produktami mlecznymi, a nasileniem trądziku, szczególnie u osób młodych (13, 14, 15, 16). Dwa badania wykazały również, że młodzi dorośli, którzy regularnie spożywali mleko lub lody, byli 4 razy mocniej dotknięci przez trądzik (17,18). Jednak dotychczasowe badania nie były wysokiej jakości.

Prowadzone obserwacje na tych grupach społecznych wykazały jedynie związek między produktami mlecznymi a występującym trądzikiem, a nie związek przyczynowo-skutkowy.

Nie jest jeszcze jasne, jak mleko może przyczyniać się do powstawania trądziku, ale istnieje kilka proponowanych teorii. Wiadomo, że mleko jako produkt bogaty w cukry mleczne podnosi poziom insuliny, zachodzi to mimo braku wpływu na poziom cukru we krwi, co może pogorszyć stan naszej skóry (19, 20, 21).

Mleko krowie zawiera również aminokwasy, które pobudzają wątrobę do produkcji większej ilości IGF-1, która została powiązana z rozwojem trądziku w wielu badaniach (22, 23, 24).

Chociaż istnieją spekulacje, dlaczego picie mleka może pogorszyć trądzik, nie jest jasne, czy produkty mleczne odgrywają bezpośrednią rolę. Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia dokładnego związku przyczynowo skutkowego.

Skuteczne suplementy na trądzik.

Fast Food

Trądzik jest silnie związany z dietą zachodnią, bogatą w kalorie, tłuszcze i rafinowane węglowodany (25, 26).

Produkty fast food, takie jak hamburgery, hot dogi, frytki, napoje gazowane i napoje mleczne (koktajle), są podstawą typowej zachodniej diety i mogą zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku.

Jedno z badań ponad 5000 chińskich nastolatków i młodych dorosłych wykazało, że dieta wysokotłuszczową była związana z podwyższonym o 43% ryzykiem rozwoju trądziku. Regularne spożywanie fast food zwiększyło ryzyko o 17% (27).

Odrębne badanie 2300 tureckich mężczyzn wykazało, że częste spożywanie hamburgerów lub kiełbasek wiązało się z podwyższonym o 24% ryzykiem rozwoju trądziku (6).

Nie jest jasne, dlaczego jedzenie fast foodów może zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku, ale niektórzy badacze proponują tezę, że może wpływać na ekspresję genów i oddziaływać na poziom hormonów aby ułatwiały rozwój trądziku (28, 29, 30).

Należy jednak zauważyć, że większość badań dotyczących fast food i trądziku wykorzystywała dane zgłaszane samodzielnie. Tego typu badania pokazują jedynie schematy nawyków żywieniowych i ryzyko trądziku i nie dowodzą, że fast food powoduje trądzik. Dlatego potrzebne są dalsze badania.

Żywność bogata w tłuszcze Omega-6

Spożywanie większych ilości kwasów z grupy omega-6, podobnie jak typowa dieta zachodnia, zostały powiązane z nasiloną ilością stanów zapalnych skóry i trądziku (7, 31).

Może tak być dlatego, że dieta zachodnia zawiera duże ilości olejów kukurydzianych i sojowych, które są bogate w tłuszcze omega-6, oraz niewiele produktów spożywczych, które zawierają tłuszcze omega-3, takie jak ryby i orzechy włoskie (32, 33).

Zaburzona równowaga kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 doprowadza organizm do stanów zapalnych, które mogą wpłynąć na pogorszenie trądziku (34, 35). Odwrotnie, stosowanie omega-3 (np w formie suplementu) zmniejsza stany zapalne i okazuje się, że zmniejsza też nasilenie trądziku (36).

Podczas gdy powiązania między kwasami omega-6 i trądzikiem są obiecujące, nie przeprowadzono randomizowanych badań kontrolowanych na ten temat i potrzeba więcej prób, aby zająć jednoznaczne stanowisko w tej sprawie.

Czekolada

Czekolada jest podejrzewana o generowanie trądziku od 1920, ale jak dotąd nie osiągnięto konsensusu (37). Kilka nieformalnych badań łączyło jedzenie czekolady ze zwiększonym ryzykiem rozwoju trądziku, ale to nie wystarczy, aby udowodnić, że czekolada powoduje trądzik (38,39). Nowsze badania dowiodły, że mężczyźni posiadający skłonność do występowania trądziku, którzy na potrzeby badania przyjmowali 25g ciemnej czekolady (99%) dziennie, mieli wyraźnie większą liczbę zmian trądzikowych po zaledwie dwóch tygodniach (40).

Inne badanie wykazało, że mężczyźni, którzy otrzymywali kapsułki ze 100% kakao w proszku, mieli znacznie więcej zmian trądzikowych po tygodniu niż w grupie placebo (41). Odpowiedź na pytanie dlaczego czekolada może zwiększyć trądzik jest niejasna, chociaż jedno z badań wykazało, że potencjalnie spożywanie czekolady zwiększyło działanie układu odpornościowego na bakterie powodujące nasilenie trądziku, co może pomóc wyjaśnić te wyniki (42).

Serwatka – preparaty białkowe

Białko serwatkowe jest popularnym suplementem diety (43, 44). Jest najlepszym źródłem aminokwasów lglutaminy oraz leucyny. Te aminokwasy sprawiają, że komórki skóry rosną i zachodzi ich szybszy podział, co może przyczynić się do powstania trądziku (45, 46). Aminokwasy w serwatce mogą również bodźcować organizm do podnoszenia insuliny, co, jak już wspominaliśmy wcześniej,  jest związane z rozwojem trądziku (47, 48, 49). W kilku analizach stwierdzono związek między spożywaniem białka serwatkowego a trądzikiem u sportowców płci męskiej (50, 51, 52). W innym badaniu stwierdzono bezpośrednią korelację pomiędzy nasileniem trądziku, a liczbą dni przyjmowania suplementów białka serwatkowego (53).

Badania te potwierdzają związek między białkiem serwatkowym a trądzikiem, ale potrzeba znacznie więcej prób i metaanaliz, aby ustalić, czy białko serwatkowe powoduje trądzik.

Żywność, na którą jesteś uczulony

Niektóre hipotezy zakładają, że trądzik jest powiązany ze stanem zapalnym spowodowanym spożywaniem żywności, na którą jesteśmy uczuleni (54, 55).

Potwierdza to fakt, że leki przeciwzapalne, takie jak kortykosteroidy, są skutecznymi metodami leczenia ciężkiego trądziku, a osoby z trądzikiem mają podwyższony poziom cząsteczek zapalnych we krwi (56, 57, 58).

Jednym ze sposobów, w jaki pokarm może przyczyniać się do stanu zapalnego, jest wrażliwość pokarmowa (59).

Drażliwości pokarmowe pojawiają się, gdy twój układ odpornościowy błędnie identyfikuje żywność jako zagrożenie i uruchamia atak immunologiczny (60).

Powoduje to wzrost poziomu prozapalnych cząsteczek krążących w organizmie, co może zaostrzyć trądzik (61).

Ponieważ istnieje niezliczona ilość pokarmów, na które twój układ odpornościowy może zareagować alergicznie, najlepszym sposobem na ustalenie co źle wpływa na twoje zdrowie jest przeprowadzenie diety eliminacyjnej pod nadzorem zarejestrowanego dietetyka lub specjalisty żywienia.

Dieta eliminacyjna działa poprzez tymczasowe ograniczenie liczby pokarmów w diecie, aby wyeliminować wyzwalacze i zredukować objawy, a następnie systematycznie dodawać żywność z powrotem, śledząc objawy i szukając alergenów/nietolerancji.

Testowanie wrażliwości na żywność, takie jak test uwalniania mediatora (MRT), może pomóc w ustaleniu, które produkty spożywcze prowadzą do zapalenia związanego z odpornością i zapewnić wyraźniejszy punkt wyjścia dla diety eliminacyjnej (62).

Jest to obiecująca dziedzina badań, która pomoże lepiej zrozumieć, w jaki sposób żywność, układ odpornościowy i stany zapalne wpływają na rozwój trądziku [63].

Co zatem jeść aby nie mieć trądziku?!

Podczas gdy omówione powyżej potrawy mogą przyczyniać się do rozwoju trądziku, istnieją inne pokarmy i składniki odżywcze, które mogą pomóc w utrzymaniu czystości i zdrowia skóry.

Obejmują one:

  • Kwasy tłuszczowe Omega-3: Omega-3 mają działanie przeciwzapalne, ich przyjmowanie reguluje stosunek Omega-3 do Omega-6 dzięki czemu obniża się natężenie trądziku (64, 65, 66).
  • Probiotyki: Probiotyki wspierają zdrowie jelit i pomagają niwelować stany zapalne (67, 68, 69, 70).
  • Zielona herbata: Bogactwo w polifenole oznacza że redukujemy ilość wytwarzanego sebum a także ograniczamy powstawanie nowych i redukujemy już występujące stany zapalne. Stwierdzono, że ekstrakty z zielonej herbaty zmniejszają ostrość trądziku po nałożeniu na skórę (71, 72, 73, 74).
  • Kurkuma: Jest to silna substancja przeciwzapalna, w odpowiednim stężeniu stawiana na równi z NLPZ. Wykazuje też działanie zwalczające bakterie. (75, 76).
  • Witaminy A, D, E i cynk: wspierają układ odpornościowy, redukują stany zapalne oraz poprawiają elastyczność skóry jak i jej złuszczanie. (77, 78, 79).
  • Diety paleolityczne: Pomagają utrzymać stały poziom cukru, a za sprawą nisko przetworzonych produktów nie powodują wzrostów insuliny. (80).
  • Pomocna może być kuracja preparatem Clear Skin.

[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25597339
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25738848
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23438493
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28606553
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27061046
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22070422
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16092796
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14527633
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18496812
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17616769
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17448569
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15692464
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17083856
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27241803
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22386050
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27422392
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22898209
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15578035
  19. http://ajcn.nutrition.org/content/80/5/1246.short
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11451723
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23883112
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29084194
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22870349
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26203267
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20337811
  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23614736
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20930691
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10617969
  29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21367944
  30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12480795
  31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24062871
  32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23206895
  33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23438493
  34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28707712
  35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19282841
  36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23465690
  37. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17894873
  38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537849/
  39. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25567907
  40. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335995
  41. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19471293
  42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22988649
  43. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23257731
  44. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15556722
  45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11752811
  46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16710590
  47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19555434
  48. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10972377
  49. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20920818
  50. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26030116
  51. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4603531/
  52. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23206895
  53. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24911523
  54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19300508
  55. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11525176
  56. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23886975
  57. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20929951
  58. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21300025
  59. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23096708
  60. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20846135
  61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27213821
  62. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16681594
  63. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27560161
  64. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25157359
  65. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19209185
  66. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22833557 [/bg_collapse]

Related posts

2 Comments

  1. Dawid

    Stosuje się do niemal wszystkiego, co tu napisano i nie mam żadnych efektów. Przyjmuje omege3, probiotyki, Wit a,e, cynk, zieloną herbatę, odżywkę białkową zmieniłem z serwatkowej na sojową, od 2 lat nie spożywam cukru, słodyczy, fastfoodów, nie piję kolorowych napojów ani soków, ostatnio wyeliminowałem wszelki nabiał… i nie mam żadnych efektów. Może wyeliminowanie chleba i zmiana białego ryżu na brązowy albo dieta ketogeniczna, z niskimi węglami da jakieś efekty, ale jak na tym nie schudnąć?

    1. Jakub Kola

      Proszę policzyć dzienną/tygodniową ilość kalorii i porównać z zapotrzebowaniem 😉

Dodaj komentarz

Required fields are marked *