Tym razem coś dla amatorów ryb, które także powinny pojawiać się w menu osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej. Tatar z łososia bo o nim mowa to świetny i szybki sposób na przekąskę na co dzień, ale i od święta, ponieważ pięknie prezentuje się na stole podczas uroczystości więc śmiało możecie go umieścić w wielkanocnym menu. Można go przygotować z surowej lub wędzonej ryby. U mnie wędzona w towarzystwie awokado i kiełków jarmużu, czyli bardzo lekka i wiosenna wersja.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g wędzonego łososia (zwróć uwagę na skład i pochodzenie)
- 80 g (4 sztuki) cebuli szalotki
- 300 g (2 duże sztuki) dojrzałego awokado
- 10 g (2 łyżeczki) oliwy z oliwek
- 30 g (6 łyżeczek) sosu sojowego lub sosu Tamari (bez glutenu)
- 20 g (4 łyżeczki) soku z cytryny
- opcjonalnie kiełki lub rzeżucha (u mnie kiełki jarmużu)
- pieprz czarny mielony
- sól himalajska lub kłodawska
Łososia posiekać drobno a następnie wymieszać z sosem sojowym, oliwą, połową soku z cytryny oraz pieprzem.
Cebulki obrać, drobniutko posiekać, dodać do łososia i dokładnie wymieszać lub zostawić cebulę do ułożenia jako warstwę.
Awokado obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie skropić pozostałym sokiem z cytryny i posolić, dzięki czemu nie ściemnieje.
Do foremek (obręczy) nałożyć łososia i docisnąć.
Dodać cebulę jeśli układamy jako osobna warstwę i docisnąć.
Dołożyć awokado i ponownie docisnąć.
Posypać obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz kiełkami i ponownie docisnąć.
Wyłożyć ostatnią warstwę łososia, docisnąć i ostrożnie zdjąć foremkę.
Na wierzchu tatara udekorować pozostałymi kiełkami.
Podawać z oliwą z oliwek, sosem sojowym i ćwiartkami cytryny.
Smacznego!
—
BTW całości samego tatara: 840 g, 1541 kcal, B 104 g, T 111 g, W 43 g. W 100 g: 183 kcal, B 12 g, T 13 g, W 5 g. 1 sztuka (ok 210 g): 385 kcal, B 26 g, T 28 g, W 11 g. Makro można zmieniać dodając tłuszcz na talerzu np oliwę z oliwek, masło do keto pieczywa jeśli jadacie itd.
AleksandraLCHF
Related posts
Spaghetti ze szpinakiem
Makaron orkiszowy z tuńczykiem
PROTEINOWE KULKI ORZECHOWE
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….