Popularne artykuły

Soylent – zamiennik posiłku. Co warto o nim wiedzieć?
Ciekawostki kulinarne

Soylent – zamiennik posiłku. Co warto o nim wiedzieć? 

Każdego roku zwiększa się świadomość społeczna, na temat wpływu zdrowego odżywiania na jakość życia oraz zdrowie. Wyeliminowanie z diety chemicznej, przetworzonej żywności jest bardzo trudne w ciągu zabieganego dnia, pełnego emocji oraz spraw do zrobienia. Ciekawym rozwiązaniem dla wymagającej oraz troszczącej się o jakość swojego życia części społeczeństwa jest Soylent, czyli zamiennik posiłku w proszku. Co warto o nim wiedzieć?


Z czego składa się Soylent? - receptura produktu

Soylent jest produktem, którego receptura wyróżnia się obecnością całkowicie bezpiecznych oraz zrównoważonych składników odżywczych. Podstawą Soylentu jest białko pozyskane zazwyczaj z ryżu, grochu. Tłuszcz z oliwy z oliwek, oleju kokosowego, nasion słonecznika oraz węglowodany, , czyli maltodekstryna uzyskiwana ze skrobi o różnym pochodzeniu, najczęściej ziemniaczana, kukurydziana lub owsiana. Profil odżywczy napoju jest dokładnie zoptymalizowany, dzięki znajomości podstawowych zapotrzebowań przeciętnego, dorosłego człowieka. Znajomość tych danych pozwala na opracowanie receptury, która będzie odżywiała organizm ludzki, a także utrzymywała go w prawidłowej homeostazie witaminowo-mineralnej.

Poza podstawowymi składnikami, Soylent zawiera liczne witaminy i minerały w odpowiednich dawkach, do których należą:

  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K,
  • witaminy rozpuszczalne w wodzie: niezbędne z grupy B, C, 
  • kwasy tłuszczowe omega 3 oraz 6,
  • najważniejsze minerały: sód, potas, wapń, magnez, jod, cynk, żelazo, fosfor, mangan, miedź i selen,
  • błonnik.

Dzięki właściwie zoptymalizowanej recepturze Soylentu, jego spożywanie prowadzi do prawidłowego odżywienia organizmu człowieka. Taka zależność jest bardzo ważna dla zastąpienia napojem zbilansowanego posiłku podawanego w formie stałej, na przykład w trakcie wyjątkowo zabieganego dnia. Bardzo cenną informacją jest, że Soylent nie zawiera szkodliwych tłuszczy trans oraz cholesterolu, a tworzące go komponenty są wegańskie.

Czy warto stosować Soylent?

Soylent, przez wiele osób nazywany jedzeniem przyszłości, posiada wiele korzyści dla organizmu człowieka. Standardowa porcja napoju, składająca się z 150 gram proszku dostarcza około 500 - 600 kcal. Taka ilość kalorii sprawia, że jedna porcja pokrywa 30% dziennego zapotrzebowania na energię przeciętnej, dorosłej osoby, dzięki czemu napój może stać się zamiennikiem stałego posiłku w awaryjnych sytuacjach, które uniemożliwiają spożycie klasycznego dania.

Zalety spożywania napoju

Główną korzyścią z jego spożywania jest dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, które przyczyniają się do utrzymania zdrowia, zarówno psychicznego i fizycznego. Ponadto, przygotowywanie napoju z proszku pozwala zaoszczędzić dużą ilość czasu spędzaną na gotowaniu w okresie życia, który jest wyjątkowo zabiegany, na przykład na skutek toczących się spraw zawodowych.

W skali globalnej, Soylent może okazać się doskonałym, prostym sposobem na wyeliminowanie problemu głodu na świecie. Koszt jego produkcji jest znacznie niższy niż tradycyjnej żywności, a dodatkową zaletą jest jego długo termin przydatności do spożycia. Jego stosowanie w krajach słabo rozwiniętych może przyczyniać się do wyeliminowania chorób cywilizacyjnych, a także niedożywienia wśród dzieci. 

    Ile kosztuje Soylent?

    Cena Soylentu jest zależna od głównego czynnika, którym jest jakość komponentów, wykorzystanych do tworzenia jego receptury. Spożycie jednej porcji produktu kosztuje około 15 - 20 złotych, a jego przygotowanie daje możliwość zamiany jednego, klasycznego posiłku na napój. Wiele osób w sytuacji braku czasu na zjedzenie klasycznego dania decyduje się na właśnie takie rozwiązanie, dzięki czemu zmniejsza się ilość pieniędzy wydanych tradycyjne produkty spożywcze, które przez niewykorzystanie mogą stracić swoją przydatność do spożycia. 

    Related posts

    Dodaj komentarz

    Required fields are marked *