Dziś nieco bardzo oryginalna potrawa niż zwykle. Sałatka na bazie quinoa, czyli komosy ryżowej. Niezwykle aromatyczna i stosunkowo prosta w przygotowaniu. Czego potrzebujemy:
Składniki
– 150g komosy ryżowej czarnej (quinoa)
– jeden mały brokuł
– opakowanie świeżych liści szpinaku
– 50g sera pleśniowego lazur
– 4 suszone pomidory z oliwy
– garść ziaren słonecznika
– 10 zielonych oliwek
Przygotowanie
Komosę ryżową gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut. Quinoa jest gotowa kiedy jej ziarna puszczają małe, białe kiełki. Na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek podsmażamy przez kilka minut bukieciki brokuła, po czym dodajemy 100 ml ciepłej wody i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty. Dzięki tak krótkiej obróbce brokuł zachowa swój kolor, będzie lekko chrupiący a przede wszystkim nie straci wartości odżywczych. Pozostałe składniki, czyli ser, pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Ziarna słonecznika prażymy na patelni. Gdy wszystkie ciepłe składniki ostygną, mieszamy całość w misce. Możemy dodać też odrobiny sosu. Ja do tego typu sałatek wybieram najczęściej najprostszą opcję, czyli oliwek z oliwek, sok z cytryny, ulubione zioła i ewentualnie odrobinę octu balsamicznego, choć tu akurat nie każdemu będzie on pasował.
Quinoa czyli komosa ryżowa
Komosa ryżowa to roślina o wyjątkowych właściwościach. Nie tylko smakowych. Nazywana bywa również złotem Inków. W naszym kraju jest jeszcze stosunkowo mało popularna ale naprawdę warto się nią zainteresować. Jest doskonałym produktem prozdrowotnym, może być znakomitym elementem diety, szczególnie bezglutenowej, natomiast jako element odmiany w naszym menu z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki.
Quinoa w przeciwieństwie do innych roślin zawiera duże ilości lizyny i izoleucyny, czyli aminokwasów charakterystycznych dla produktów zwierzęcych. Z całą pewnością można więc powiedzieć, że komosa ryżowa w przeciwieństwie zawiera pełnowartościowe białko.
Related posts
Hummus – dodatek idealny
LODY BORÓWKOWE LCHF
Lekka sałatka z komosą ryżową
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….