Depresja to niestety bardzo powszechny problem. Cierpi na nią około 300 milionów ludzi. Co istotne, to choroba, a nie chwilowe zaburzenie nastroju, choć rozróżnia się również typ łagodny (to wciąż depresja-choroba). Często przybiera różne maski, które są ciężkie do rozpoznania, niespecyficzne i mogą powodować niezrozumienie ze strony społeczeństwa, a nawet samej osoby chorej. Jednym z potencjalnie skutecznych narzędzi do zarządzania i leczenia tego stanu może być odpowiednio dobrana dieta w depresji, która odgrywa kluczową rolę w naszym zdrowiu psychicznym.
Okres jesienno-zimowy szczególnie sprzyja zachorowaniu lub nawrocie choroby. Związane to jest z mniejszą dostępnością światła słonecznego, które jest bardzo istotnym regulatorem neurochemii w mózgu. Dodatkowo, mniejsze ilości witaminy D3 również przyczyniają się do wystąpienia depresji.
Depresja - źródła i przyczyny
Przyczyny depresji są różne. Tak jak i w innych chorobach, patogeneza jest złożona. Występują czynniki genetyczne, ale i środowiskowe (w tym epigenetyczne), takie jak stres, dieta, używki, leki. U jednych czynnikiem spustowym może być długotrwały stres, u drugich jednorazowe traumatyczne przeżycie. Podejrzewa się również, że u podłoża mogą leżeć przewlekłe infekcje, problemy z jelitami oraz upośledzona metylacja (zwłaszcza polimorfizmy genu COMT, MTHFR). Szerzej temat metylacji opisany został tutaj: Zaburzenia Metylacji. Można zauważyć, że we wszystkich tych przyczynach mamy do czynienia z występującym stanem zapalnym. Już od jakiegoś czasu badacze zajmują się teorią zapalnego podłoża depresji. U osób chorych na depresję stwierdza się podwyższone poziomy cytokin pro zapalnych, zwłaszcza IL-1beta, IL-6, TNF alfa.
Rola dietoterapii w leczeniu depresji
W zależności od przyczyny, jej charakteru, intensywności - to, w jaki sposób walczyć z depresją powinno być indywidualnie dobrane. Niestety farmakologia jest wprowadzana nad wyraz często. Najczęściej stosuje się leki z grupy SSRI, które blokują wychwyt zwrotny serotoniny i zwiększają jej poziom w przestrzeni między synaptycznej. Taki mechanizm, nie pozbywa się problemu, a jedynie go maskuje, ponieważ poziom serotoniny zwiększa się tylko pozornie, a produkcja endogenna zostaje ’rozleniwiona’. Dodatkowo, leki te ciągną za sobą jarzmo wielu skutków ubocznych. Oczywiście, w niektórych przypadkach, dobrze poprowadzona farmakoterapia może być niezbędna, natomiast dietoterapia powinna być stałym elementem leczenia, zarówno osobno, jak i w połączeniu z lekami.
Depresja - stres i odżywianie
W depresji dochodzi do wzmożonej aktywności i dysregulacji osi limbiczno-podwzgórzowo-przysadkowo-nadnerczowej (LPPN) oraz zaburzeń w ilości neuroprzekaźników w mózgu (zwłaszcza serotoniny, dopaminy, noradrenaliny). Więcej o neuroprzekaźnikach, ich roli i oddziaływaniu na nasz organizm poczytasz tutaj. Zminimalizowanie stresu (lub zwiększenie odporności na stres), a także podaż odpowiednich składników odżywczych, jako substratów do tworzenia neuroprzekaźników, dostępność w diecie czy suplementacja niezbędnych kofaktorów, zapewnienie odpowiedniego poziomu innych niezbędnych witamin i związków mineralnych, które oddziałują na nasze zdrowie psychiczne, niewątpliwie wpływa na przebieg choroby, a nawet może przyczynić się do wyleczenia. Właśnie to, jak depresja niszczy mózg jest często pomijane i nie zdajemy sobie z tego sprawy - a właśnie o to należy zadbać.
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Dieta w depresji powinna być jak najmniej przetworzona z wykluczeniem źródeł cukrów prostych oraz kwasów tłuszczowych trans (gotowe dania, wyrobie cukiernicze, słodycze, chipsy, margaryny), które nasilają stan zapalny w organizmie, produkcję wolnych rodników, nie dostarczają składników odżywczych i budulcowych, a wręcz mogą powodować ich ubytek.
Zatem jaka dieta będzie wskazana w depresji?
Przede wszystkim:
→ Przeciwzapalna
Cytokiny prozapalne wpływają m.in. na aktywność enzymu IDO, katalizując ścieżkę kwasu kinureninowego oraz chinolinowego, i ich przekształcanie się w metabolity toksyczne dla mózgu, hamują syntezę neuroprzekaźników, powodują obniżenie BDNF, zakłócają neurotransmisje.
→ Antyoksydacyjna
Stres oksydacyjny towarzyszy wyżej wymienionemu stanowi zapalnemu. Komórki mózgu, ze względu na dużą zawartość fosfolipidów, są szczególnie narażone na działanie wolnych rodników, a co za tym idzie uszkodzenia oksydacyjne. Nadmiar wolnych rodników powoduje utlenianie między innymi BH4, odpowiedzialnego za syntezę neuroprzekaźników monoaminowych, może uszkadzać neurony, zakłócać ich komunikację i funkcjonowanie.
→ Gęsto odżywcza
Niedobór jakichkolwiek makroskładników, witamin czy związków mineralnych, które często stanowią kofaktory do przeprowadzenia reakcji chemicznych w mózgu, może przyczynić się do depresji. Żelazo, magnez, witaminy z grupy B, C stanowią przykład takich kofaktorów. Dodatkowo, niedobór elektrolitów (potas, sód, znów magnez, wapń) poprzez wpływ m.in. na przekaźnictwo elektryczne komórek nerwowych będzie wpływał na kondycję psychiczną. Produkty gęste odżywczo charakteryzują się dużą zawartością składników odżywczych w stosunkowo małej ilości tego produktu, są zastrzykiem makro i mikro składników.
Co włączyć do jadłospisu?
→ Źródła dobrych tłuszczy
Omega3 -35% suchej masy mózgu składa się z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, stanowią o odpowiedniej strukturze błon komórkowych, a tym samym ich odpowiednim działaniu. Wykazują działanie przeciwzapalne. Szczególnie istotne dla mózgu są EPA i DHA. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) odgrywa istotną rolę w rozwoju neuronów, podczas gdy kwas eikozapentaenowy (EPA) jest kluczowy dla chemicznej sygnalizacji między komórkami mózgowymi i wpływa na poziom serotoniny- zwiększa wydzielanie serotoniny z neuronów presynaptycznych. Natomiast DHA wpływa na aktywność receptora serotoninowego poprzez zwiększenie płynności błony komórkowej w neuronach postsynaptycznych.
Znajdziemy w: tranie, tłustych rybach (halibut, śledź, dorsz, makrela, pstrąg, sardynki, szprotki), żółtkach jaj
Cholesterol jest prekursorem pregnenelonu, który przyczynia się do syntezy hormonów płciowych (rówież wpływających na chemię mózgu), ale i neuroprzekaźników, w tym dopaminy.
Znajdziemy w: maśle, jajkach, podrobach, tłustych mięsach i rybach
→ Źródła polifenoli o antyoksydacyjnej mocy (bioflawonoidy, taniny, kwasy fenolowe), które zmniejszają stan zapalny i stres oksydacyjny, przez co pełnią rolę neuroprotekcyjną, ale i pobudzają syntezę neuroprzekaźników, wpływają na syntezę mózgowego neurotroficznego czynnika wzrostu (BDNF).
Znajdziemy w: przede wszystkim w owocach jagodowych, które są skarbnicą antyoksydantów i wykazują działanie szczególnie dobroczynne względem mózgu (jagody, borówki, jeżyny, maliny, truskawki), oprócz tego kakao, zielona herbata, orzechy, kasza gryczana, jabłka, wisnie, granat, aronia, żurawina, szpinak, pietruszka, burak, pomidor, brokuły, cebula czerwona, czosnek. Właściwie wszystkie owoce i warzywa.
→ Źródła fenyloalaniny i tyrozyny, które są prekursorami dopaminy.
Znajdziemy w: orzechy włoskie, migdały, sery, indyk, kurczak, ryby morskie, banany, awokado.
→ Źródła tryptofanu, który jest prekursorem serotoniny.
Znajdziemy w: Produktach bogatych w białko, jak chude mięsa, ryby, żółty i biały ser, mleko, nasiona roślin strączkowych, pestki dyni, jajka, ale również produkty węglowodanowe (w których zawartość tryptofanu jest mniejsza, ale jednocześnie i innych aminokwasów konkurencyjnych) jak banany, płatki owsiane, kakao, kasze.
→ Produkty bogato odżywcze, wspierające zdrowie psychiczne to:
Jaja - bogate w cholinę (substrat dla acetylocholiny, równie istotnego neuroprzekaźnika, a także związek wpływający na odpowiednią metylację), szereg witamin z grupy B, w tym te bardzo istotne dla sprawnych procesów metylacyjnych oraz zaangażowanych w produkcje neuroprzekaźników -B6, B12, B9, B1, witaminę A, E i D3. Odnośnie jajek, polecamy zapoznanie się również z tym tematem - Czy spożywanie dużej ilości jajek szkodzi?
Tłuste ryby morskie - bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, witaminę D3, witaminę A, jod, selen, cynk.
Orzechy (włoskie, migdały, macadamia, brazylisjkie, laskowe) – bogate w magnez, cynk, witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe 3.
Podroby - bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, cynk, cholinę, karnitynę, witaminę A, witaminę D, koenzym Q10.
Co ciekawe bób jest źródłem L-DOPY, w badaniu przeprowadzonym na pacjentach z chorobą Parkinsona, 250 g gotowanego bobu odpowiadało takiej samej skuteczności, co 125 mg L-dopy.
*Kofeina to sporna i indywidualna kwestia, u niektórych pogarsza nastrój i zaostrza stany lękowe, pogłębia dysregulację neuroprzekaźników, w innych przypadkach pita w niedużych ilościach wykazuje pozytywne działanie na funkcje poznawcze, poprawia nastrój i nie daje skutków ubocznych. Czasami stosowanie zbyt dużych dawek kofeiny może być wyjaśnieniem, dlaczego depresja wraca.
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27727432 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24856557
https://universityhealthnews.com/daily/depression/studies-show-beating-depression-naturally-with-sam-e-is-superior-to-antidepressant-drugs/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-786/same
https://www.psychiatrist.com/JCP/article/Pages/2017/v78n06/v78n0606.aspx
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3666233/
https://www.health.harvard.edu/blog/omega-3-fatty-acids-for-mood-disorders-2018080314414
https://www.barebiology.com/pages/guide-omega-3-fish-oil-depression
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976923/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2576051
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8420210
http://www.elsevier.es/en–revista-neurologia-english-edition--495-articulo-broad-bean-vicia-faba-consumption-S2173580815000887
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC181155/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25713056
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3741070/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2929771/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18456279?dopt=Abstract&holding=npg
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29341448
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4385215/
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/026010618400300305
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27403851
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14621123 [/bg_collapse]
Related posts
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….