Problemy natury psychicznej nie są związane wyłącznie z dobrym samopoczuciem, a mają swoje odbicie w wielu dziedzinach życia. Mówi się, że zdrowie cielesne ma wpływ na zdrowie psychiczne i emocjonalne. Nastrój wpływa na zachowania żywieniowe, których patologiczne aspekty prowadzą do rozwoju żywieniowozależnych chorób metabolicznych.
PTSD a hormony stresu
PTSD (posttraumatic stress disorder), czyli zespół stresu pourazowego jest zaburzeniem psychicznym. Obejmuje grupę objawów lękowych (trauma), związanym z doznanymi w przeszłości trudnymi wydarzeniami życiowymi. Trauma to trwały uraz w psychice człowieka, którego leczenie wymaga pracy terapeutycznej i/lub pomocy lekarskiej.
Częstym zjawiskiem obserwowanym wśród pacjentów z PTSD są tzw. flashback’i, czyli nagłe, powracające wspomnienia o dramatycznych zdarzeniach, które u chorego generują ogromny ładunek emocjonalny ze spektrum m.in. zaburzeń lękowych 2. Konsekwencjami zespołu stresu pourazowego mogą być depresja, akty agresji, a także przeróżne trudności w dostosowaniu się do codziennego życia w społeczeństwie.
Posttraumatic stress disorder nie obejmuje jedynie retrospekcji wydarzeń nieprzyjemnych, ale również łączy się z nadużywaniem substancji psychoaktywnych, myśleniem o samobójstwie i zachowaniami niebezpiecznymi3.
Obecnie wiadomo, że częste poczucie lęku jest także skorelowane z występowaniem nadmiernej masy ciała, chorób układu sercowo-naczyniowego, inuslinooporności i dyslipidemii 1,4,7.
Objawy zespołu stresu pourazowego są związane z aktywnością neuroendokrynną osi podwzgórze-przysadka-nadnercza, czyli pobudzania do pracy układu nerwowego poprzez wyrzuty odpowiednich hormonów5. Podczas ataków obserwuje się wzmożone uwalnianie do krwiobiegu hormonów stresu m.in. adrenaliny.
Adrenalina i noradrenalina odpowiadają za przyspieszenie akcji serca, wzrost ciśnienia tętniczego i nasiloną czujność. Przyczyniają się też do lipolizy, czyli rozkładu tkanki tłuszczowej. Gdyby brać pod uwagę tylko te hormony, stres umożliwiałby szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Niestety w momencie zagrożenia organizm przygotowuje nie tylko rezerwy katecholamin.
Strach prowadzi do zwiększenia stężenia kortyzolu w osoczu. Jednym z jego funkcji jest pobudzanie glukoneogenezy (synteza glukozy i glikogenu), a także lipogenezy, czyli wytwarzanie tłuszczowej tkanki zapasowej.
Badania dowodzą, że zwiększona produkcja kortyzolu prowadzi do rozwoju zaburzeń metabolicznych6, a ‘odchudzające’ właściwości podanych wyżej katecholamin - adrenaliny i noradrenaliny, są ograniczane przez współistniejące hiperkortyzolemii zaburzenia gospodarki insulinowej8.
Stres pourazowy a otyłość
Zgodnie ze wspomnianymi przemianami neuroendokrynnymi, a więc zwiększeniem stężenia katecholamin i kortyzolu pod wpływem incydentów związanych z PTSD, dochodzi do niekorzystnych dla sylwetki procesów lipogenezy.
W badaniach zaobserwowano, że wzrost hormonów stresu prowadzi również do częstszego sięgania po alkohol, cukier i tłuste potrawy10. Prawdopodobnie ma to związek ze zmianami w obszarach mózgu, które odpowiadają za świadomą kontrolę poboru pokarmu lub pobudzanie układu nagrody12.
Może przykładowo dochodzić do sytuacji, w której osoba chora próbuje zmniejszyć napięcie emocjonalne spożywając produkty o wysokiej smakowitości, które spowodują pobudzenie obszarów w mózgu odpowiedzialnych za uczucie przyjemności.
Kolejną konsekwencją objawów PTSD jest pogorszona zdolność do odczuwania sytości. Mechanizm ten jest związany z nieprawidłowymi zachowaniami żywieniowymi, których wzrastająca częstotliwość prowadzi do nadmiernych wyrzutów insuliny i rozwoju oporności na grelinę i leptynę – hormonów głodu lub sytości 11.
Leptyna jest istotnym hormonem odpowiedzialnym za pobór pokarmu. U zdrowych osób z prawidłową masą ciała jej wysokie stężenie prowadzi do zahamowania przyjmowania pokarmu. Z kolei Grelina pobudza apetyt, a jej zwiększone stężenie u osób z PTSD jest czynnikiem ryzyka rozwoju otyłości16. Warto mieć również na uwadze, że stężenia leptyny i insuliny są ze sobą powiązane 13.
W przypadku osób otyłych obserwuje się leptynooporność, czyli sytuację, w której wysokie stężenie leptyny jest niejako ignorowane przez organizm. W konsekwencji dochodzi do zaburzeń apetytu, które u osób z PTSD jest dodatkowo pogłębiane wysokim stężeniem greliny odpowiadającej za poczucie głodu.
W badaniu z udziałem zwierząt wykazano, że zwiększone łaknienie (hiperfagia) prowadzi do hiperinsulinemii i lipogenezy, co z kolei determinuje odkładanie się triacylogliceroli poza tkanką tłuszczową, a więc w narządach i naczyniach krwionośnych15.
Ektopowe odkładanie się tkanki tłuszczowej zwiększa stężenie wolnych kwasów tłuszczowych prowadząc do dyslipidemii, miażdżycy, cukrzycy i nadciśnienia. Ponadto nadmierna ilość krążących w naczyniach krwionośnych lipidów podwyższa stan zapalny.
Notoryczny stres, lęk i wybuchy agresji są predyktorami zwiększenia stężeń markerów biochemicznych, takich jak CRP, TNF-alfa i interleukina-6, odpowiadających za rozwój stanu zapalnego w organizmie9.
Badania sugerują, że wzrost CRP wśród pacjentów z objawami zespołu stresu pourazowego jest porównywalny do poziomów oznaczanych w surowicy krwi osób z zespołem metabolicznym17. Opisana powyżej leptyna również może brać udział w indukcji stanu zapalnego w organizmie14, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych18.
Suplementacja
Chociaż wydawać by się mogło, że PTSD dotyczy wyłącznie dziedziny psychiki i podlega tylko pod leczenie terapeutyczne, to powyższe związki zaburzeń z zachowaniami żywieniowymi sugerują wprowadzenie do terapii dodatkowej opieki dietetyka lub psychodietetyka.
Ze względu na fakt, że pewne elementy żywności wpływają na nastrój wydaje się zasadne wprowadzanie ich do diety osób z PTSD. Pierwiastki, które zmniejszają stany lękowe to m.in. magnez i cynk19,20. Pozytywne efekty przynosi także suplementacja witaminą D, która znajduje swoje zastosowanie w obniżaniu bólu i poczucia lęku21,22. Warto także skorzystać z naturalnych źródeł substancji o działaniu przeciwzapalnym, czyli np. witaminy A bądź selenu .
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
- O.M. Farr, B.J. Ko, K.E. Joung, L. Zaichenko, N. Usher, M. Tsoukas, B. Thakkar, C.R. Davis, J.A. Crowell, C.S. Mantzoros, Posttraumatic stress disorder, alone or additively with early life adversity, is associated with obesity and cardiometabolic risk, Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis. 25 (5) (2015) 479–488.
- W.H. Organization, The ICD-10 Classification of Mental and Behavioural Disorders: Clinical Descriptions and Diagnostic Guidelines, WHO, Geneva, 1992.
- R.M. Giaconia, H.Z. Reinherz, A.C. Hauf, A.D. Paradis, M.S. Wasserman, D.M. Langhammer, Comorbidity of substance use and post-traumatic stress disorders in a community sample of adolescents, Am. J. Orthopsychiatry 70 (2) (2000) 253–262.
- T. Tamayo, H. Christian, W. Rathmann, Impact of early psychosocial factors (childhood socioeconomic factors and adversities) on future risk of type 2 diabetes, metabolic disturbances and obesity: a systematic review, BMC Public Health 10 (2010) 525.
- M. Furtado, M.A. Katzman, Neuroinflammatory pathways in anxiety, posttraumatic stress, and obsessive compulsive disorders, Psychiatry Res. 229 (1-2) (2015) 37–48.
- R.R. Klatzkin, A. Baldassaro, E. Hayden, The impact of chronic stress on the predictors of acute stress-induced eating in women, Appetite 123 (2018) 343–351.
- S.L. Pagoto, K.L. Schneider, J.S. Bodenlos, B.M. Appelhans, M.C. Whited, Y. Ma, S.C. Lemon, Association of post-traumatic stress disorder and obesity in a nationally representative sample, Obesity Silver Spring (Silver Spring) 20 (1) (2012) 200–205.
- A. Barateiro, I. Mahu, A.I. Domingos, Leptin Resistance and the Neuro-Adipose Connection, Front. Endocrinol. (Lausanne) 8 (2017) 45.
- K.J. Hartwell, M.M. Moran-Santa Maria, W.O. Twal, S. Shaftman, S.M. DeSantis, A.L. McRae-Clark, K.T. Brady, Association of elevated cytokines with childhood adversity in a sample of healthy adults, J. Psychiatr. Res. 47 (5) (2013) 604–610.
- P.M. Johnson, P.J. Kenny, Dopamine D2 receptors in addiction-like reward dysfunction and compulsive eating in obese rats, Nat. Neurosci. 13 (5) (2010) 635–641.
- L.S. Talbot, S. Maguen, E.S. Epel, T.J. Metzler, T.C. Neylan, Posttraumatic stress disorder is associated with emotional eating, J. Trauma. Stress 26 (4) (2013) 521–525.
- K.S. Blair, M. Vythilingam, S.L. Crowe, D.E. McCaffrey, P. Ng, C.C. Wu, M. Scaramozza, K. Mondillo, D.S. Pine, D.S. Charney, R.J. Blair, Cognitive control of attention is differentially affected in trauma-exposed individuals with and without post-traumatic stress disorder, Psychol. Med. 43 (1) (2013) 85–95.
- C. Rambhojan, L. Larifla, J. Clepier, E. Bouaziz-Amar, F.L. Velayoudom-Cephise, A. Blanchet-Deverly, C. Armand, J. Plumasseau, J.M. Lacorte, L. Foucan, Vitamin D. Status, Insulin Resistance, Leptin-to-Adiponectin ratio in adolescents: results of a 1-Year lifestyle intervention, Open Access Maced. J. Med. Sci. 4 (4) (2016) 596–602.
- G. Fantuzzi, R. Faggioni, Leptin in the regulation of immunity, inflammation, and hematopoiesis, J. Leukoc. Biol. 68 (4) (2000) 437–446.
- R.H. Unger, L. Orci, Diseases of liporegulation: new perspective on obesity and related disorders, FASEB J. 15 (2) (2001) 312–321.
- H. Toft, J.G. Bramness, L. Lien, D.S. Abebe, B.E. Wampold, T. Tilden, K. Hestad, S.P. Neupane, PTSD patients show increasing cytokine levels during treatment despite reduced psychological distress, Neuropsychiatr. Dis. Treat. 14 (2018) 2367–2378.
- L. Malcolm, J.L. Kibler, M. Ma, M. Tursich, D. Augustin, R. Greenbarg, S.N. Gold, Psychophysiological reactivity and PTSD symptom severity among young women, Int J Psychol Neurosci 2 (3) (2016) 17–34.
- J. Gomez-Ambrosi, J. Salvador, F. Rotellar, C. Silva, V. Catalan, A. Rodriguez, M. Jesus Gil, G. Fruhbeck, Increased serum amyloid A concentrations in morbid obesity decrease after gastric bypass, Obes. Surg. 16 (3) (2006) 262–269.
- S.M. Mikalsen, A.L. Bjorke-Monsen, J.E. Whist, J. Aaseth, Improved magnesium levels in morbidly obese diabetic and non-diabetic patients after modest weight loss, Biol. Trace Elem. Res. 188 (1) (2019) 45–51.
- F.E. Fard, M. Mirghafourvand, S. Mohammad-Alizadeh Charandabi, A. FarshbafKhalili, Y. Javadzadeh, H. Asgharian, Effects of zinc and magnesium supplements on postpartum depression and anxiety: a randomized controlled clinical trial, Women Health 57 (9) (2017) 1115–1128.
- M. Gaikwad, S. Vanlint, G.L. Moseley, M.N. Mittinty, N. Stocks, Factors associated with vitamin d testing, deficiency, intake, and supplementation in patients with chronic pain, J. Diet. Suppl. 15 (5) (2018) 636–648.
- M. Bicikova, M. Duskova, J. Vitku, B. Kalvachova, D. Ripova, P. Mohr, L. Starka, Vitamin D in anxiety and affective disorders, Physiol. Res. 64 (Suppl. 2) (2015) S101–S103. [/bg_collapse]
Related posts
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….