Popularne artykuły

Przepis na proteinowe potreningowe fit ciasto jagodowe (bez glutenu i cukru)
Odchudzanie

Przepis na proteinowe potreningowe fit ciasto jagodowe (bez glutenu i cukru) 

IMG_0251

Pokochacie ten przepis:) Bo kto nie lubi, gdy ciasto robi się w 10 minut, a jedyne co trzeba zrobić to "zmieszać wszystkie składniki" :D. Do tego samych produktów jest niewiele. Jedyne co musicie wcześniej zrobić, to:

- przepłukać dokładnie komosę, ponieważ jest ona pokryta saponiną, gorzką otoczką, którą lepiej usunąć;). Do tego jeśli chcecie podkreślić orzechowy smak komosy, możecie ją 3 minuty podprażyć na patelni

- następnie należy zmielić komosę ryżową  na mąkę, a możecie to zrobić w prosty sposób, za pomocą młynka do kawy:).

Moje ciasto powstało eksperymentalnie (i się udało bez prób i błędów:)), bazuje tylko na czystych składnikach, które spokojnie możemy wpisać w naszą dietę, nawet będąc na redukcji. Do tego jest bezglutenowe, bez mleka i cukru.

Możecie zrobić je w wersji sauté, bez jagód i kroić je jak bochenek chleba (zobaczcie zdjęcie poniżej) i  podawać z dodatkami np masłem orzechowym albo dżemem bez cukru, lub można je przekroić wzdłuż i zrobić warstwowca z owocami w środku.

Druga opcja może stanowić idealne rozwiązanie jako pierwszy posiłek lub posiłek potreningowy, by po nocy albo ciężkim treningu siłowym, uzupełnić cukrami prostymi z owoców, glikogen mięśniowy i wątrobowy. Do tego ciasto zawiera dobre węglowodany i białko, a mało tłuszczy. Za to dodany do ciasta cynamon wyreguluje nam poziom cukru. Wystarczy gotowe już ciasto przekroić wzdłuż na dwie części górną i dolną. Na tą spodnią kładziemy owoce i górną zamykamy. Przyciskamy wszystko razem, a jagody lekko wsiąkną w ciasto:).

Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców do ciasta, ale najlepiej sprawdzą się jagody, truskawki lub maliny ( u mnie póki co jeszcze mrożone).

Przepis znajdziecie pod zdjęciami:)

Smacznego!

IMG_0261 IMG_0260 IMG_0259 IMG_0258 IMG_0257 IMG_0256 IMG_0255 IMG_0254

 

Składniki:

125 g komosy ryżowej białej (suchy produkt, który mielimy na mąkę), ja używam TEJ

30g odżywki białkowej (u mnie izolat o smaku waniliowym TO)

2 łyżki masła orzechowego (u mnie Meridian- najlepsze masło na rynku bez soli, bez cukru i bez tłuszczu palnmowego! )

3/4 szklanki wody niegazowanej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki soli

aromat waniliowy

ksylitol 4 łyżki

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki mieszamy razem:)

Wlewamy powstałą masę do blaszki, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie wielkości 25x12cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 250stopni, program góra -dół, na środkową półkę, na około 25 minut (ale warto pilnować ostatnie minuty, bo mi za każdym razem robi się coraz szybciej;P). Ciasto na koniec robi się rumiane i co jest najwspanialsze w całym domu pachnie słodkim wypiekiem:)

Wartości ciasta (bez owoców):

u mnie wyszło 10 sztuk (można i na 12 podzielić;))

863kcal (uwaga w tym 136kcal ksylitol!! )

58,5 g B

32g T

136g W (w tym 56g to ksylitol! jeśli użycie np erytrolu, ciasto będzie miało tylko 80g W!!)

Na sztukę wychodzi: 75,6kcal/ 5,8gB/3,2gT/13,6gW 

Smacznego!

Karola Kocięda

 

Related posts

4 Comments

  1. D.

    ale kiedy dodajesz owoce? już na upieczone ciacho?

    1. Karola Kocięda

      Upieczone gotowe ciasto rozkrajamy wzdłuż na dwie cżęści: góra, dół. Na spodnią kładziemy jagody lub inne owoce, górną zamykamy, jak kanapkę:D

  2. Kasia

    Jaką ilością erytrolu zastąpić podaną ilość ksylitolu?

    1. Karola Kocięda

      Ja z reguły daje 1,5 razy więcej, ale to też zależy jak lubisz. Najlepiej próbować masę;)

Dodaj komentarz

Required fields are marked *