Mam dziś dla Was przepis na proste lody chałwowe, szczególnie dla osób na dietach nisko-węglowodanowych, z cukrzycą jak ja (niedługo będzie artykuł na ten temat), lub mających nietolerancje pokarmowe, które uniemożliwiają zjedzenia tych tradycyjnych.
Lody można nazwać pięcio-składnikowymi i nie potrzebują specjalnej maszynki do ich robienia.
Potrzebujemy:
- 2 puszki mleczka kokosowego Rheal Thai (musimy min dobę wcześniej wstawić je do lodówki by stężały)
- 4 łyżki tahiny
- 4 łyżki erytrolu (masę można próbować i ewentualnie dosładzać)
- 2 miarki odżywki białkowej waniliowej, u mnie TA
- dodatki- ziarna kakaowca/ lub poszatkowane orzechy brazylijskie w czekoladzie/ lub tak jak mój Mariusz - pokruszony Yambam - zapewne każdy słyszał o tym proteinowym batoniku, właściwie też low carb:)
Co robimy:
- Mrozimy w zamrażalniku przez 15 minut miskę, najlepiej metalową.
- Stałą część mleczka wykładamy do chłodnej miski, dodajemy pozostałe składniki (z wyjątkiem dodatków) i miksujemy na gęstą, kremową masę.
- Możemy dodać troszkę (ok łyżka- półtora) płynnego mleczka kokosowego, które zostało w puszce. Wszystko zależy od konsystencji Waszej tahiny, moja jest dość płynna.
- W tym momencie możecie wmieszać swoje dodatki. Warto część zostawić do posypania na wierzch.
- Masę przekładamy do szklanego pojemnika i wkładamy do zamrażarki na min 6h.
- Przed podaniem dobrze jest wyjąć chwilę wcześniej, by lody lekko odtajały. Choć przyznam, że dla mnie najlepsze są świeże po tych 5-6 h zanim zamarzną na kość <3
Smacznego!!
Lody polecają się na letnie cheat meale, jak i zwykłe posiłki BT 😉
Chcesz pomieszać smaki???
Oczywiście możesz dodać kakao tworząc lody czekoladowe, albo zrób orzechowe podmieniając tahinę na ulubione masło orzechowe. Do tego korzystając z białka roślinnego, możesz uzyskać wersję w pełni wegańską lub pozbawioną alergenów :).
Buziaki!
Karola Kocięda
Karola Kocieda
Related posts
Większy brzuch = mniejszy mózg
„Artykuł bardzo… jędrny!” :)
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
czy konieczny jest dodatek odżywki białkowej? czym ją zastąpić?
chyba niestety się nie da, bo ona nadaje większość smaku i aromatu… moim zdaniem jest super opcją podczas diety, także polecam jakąś kupić (są dość wydajne)
Madziu, myślę, że jest ona ważna dla konsystencji. Można zamienić ewentualnie WPI na roślinną, ja używam Rice protein wanilia https://www.muscle-zone.pl/koncetrat-bialka-ryzu-r-wpc/organic-rice-protein-465g 🙂 Można ewentualnie spróbować z kokosowym mlekiem w proszku albo kakao:)