Popularne artykuły

Przepis na krewetki na białym winie
Odżywianie

Przepis na krewetki na białym winie 

800600-615x350@2x

Mało kto wie, że krewetki to bogate źródło pełnowartościowego białka. Bardzo często ograniczamy się do drobiu, jaj, czasem wołowiny. Owoce morza to świetna odmiana od codziennego menu i każdemu z Was polecam od czasu do czasu zamienić jeden z posiłków z kurczakiem na krewetki, kalmary itp.

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (1-2 porcje)

250g krewetek
1 czerwona papryka
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
lampka białego wytrawnego wina
olej kokosowy
pieprz
sól
papryka słodka

Przygotowanie

Na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym szklimy pokrojoną w plastry cebulę i wyciśnięty czosnek. Dorzucamy rozmrożone krewetki, przyprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką. Smażymy 2-3 minuty.
Na dnie żaroodpornego naczynia układamy plastry cebuli, na to wykładamy całą zawartość patelni, pokrojona w cienkie paski paprykę, pomidory. Przyprawiamy jeszcze pieprzem i papryką oraz zalewamy wiem. Przykryte naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i pieczemy całość przez ok 10 minut.

Wartości odżywcze

Białko: 45g
Węglowodany: 4g
Tłuszcz: 12g
Kalorie: 303 kcal

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *