Popularne artykuły

proteinowy prosty „lava cake” bez mąki
Odżywianie

proteinowy prosty „lava cake” bez mąki 

Jakiś czas temu na Instagram wrzuciłam fotkę lava cake, które robiłam próbnie po raz pierwszy. Smak wyszedł obłędny, jednak samo lawowe ciasto dość płasko, ze względu na nietrafione wielkości naczynek; były po prostu za duże :). Na Wasze prośby podaje przepis, ale już z dopasowanymi ilościami do średnicy foremek:)

Żeby nam wyszło super lava cake jak z Internetów, potrzebujemy okrągłego małego naczynka żaroodpornego/ lub najlepiej dwóch o  o średnicy ok 8 cm, tak by lava cake wyszło wyższe niż u mnie 😉 (ja użyłam wówczas dwa o śr. 12cm).

Co potrzebujemy (składniki na 2 lawowe ciacha):

Co robimy:

  1. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni.
  2. Wysmaruj olejem kokosowym dwa naczynka i sprósz na ich dno  kakao (kakałem ;)). Odłóż na bok.
  3. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i olej kokosowy. Odstaw.
  4. W misce połacz jajka, ksylitol, sól i zmiksuj aż do gładkiej masy, ok 2 minuty.
  5. Dodaj miksturę jajkową do rozpuszczonej czekolady, zmieszaj dokładnie.
  6. Delikatnie wmieszaj w miksturę proteinkę.
  7. Podziel masę na dwa naczynka. Najlepiej by masa zajęła ok połowę jego wysokości.
  8. Do każdego naczynka dodaj na środek po pół łyżki masła orzechowego.
  9. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok 10 minut. Zewnętrze powinno wyglądać na zrobione, a wnętrze na lekko jeszcze mokre.
  10. Po wyjęciu odczekaj minutę zanim podejmiesz próbę wyjęcia ciacha.
  11. Wpierw nożem delikatnie przejedź dookoła naczynka, by oddzielić ciacho od ścianek, jeśli przyległo.
  12. Do naczynka przyłóż talerz, po czym przytrzymując go, odwróć do góry nogami tak by ciasto zsunęło się na talerz.
  13. Na ciasto można jeszcze posypać kakao, skruszone ziarna kakaowca lub poszatkowaną czekoladę.
  14. Zjedz od razu! Smacznego!

Buziaki

Karola Kocięda <3

P.S. A na białeczka i inne suplementy w sklepie muscle-zone.pl możecie skorzystać z rabatu 5% na hasło  KAROLA05 ?

 

 

 

Related posts

1 Comment

  1. Wiktoria

    wypróbowałam tego przepisu i muszę przyznac, ze nawet nie poczułam braku tej mąki. Rewelacja!

Dodaj komentarz

Required fields are marked *