Popularne artykuły

proteinowe jaglane banalne ciasto redukcyjne, dla tych co chcą szybko i lubią kokos
Odchudzanie

proteinowe jaglane banalne ciasto redukcyjne, dla tych co chcą szybko i lubią kokos 

IMG_2880Czasami potrzebujemy szybkiego słodkiego rozwiązania "do kawy", bo wiemy, że jest kiepsko i jak czegoś samemu nie zrobimy w wersji fit, to zrobimy okupację działu słodyczowego w sklepie;P. Można sięgnąć oczywiście po awaryjną butelkę Walden Farms, batonika proteinowego, ale możemy również zrobić zdrową wersję ciasta, które po prostu wpiszemy w nasze makro:).

Dzisiejsze ciasto jest prostym przepisem, idealnym do pudełka czy dla gości. Może być podany w takiej wersji lub stanowić bazę - spód o fajnym makro do kolejnych warstw np czekoladowej:). Można też je przekroić w połowie i przełożyć np budyniem lub fit nutellą na bazie daktyli (lub awokado) z karobem :). Można polać go z góry fit czekoladą z oleju kokosowego (przepis http://belikewonderwoman.blogspot.com/2015/03/bo-czekolade-tez-mozemy-jesc-na.html ) i posypać dopiero wiórkami.Wstawić do lodówki by czekolada stężała.

Możliwości jest dużo:) Aaa i Ciasto nie wymaga jajek:).

Składniki :

  • kasza jaglana - 3/4 szklanki suchego produktu (uwaga- wcześniej ja płuczemy b nie była gorzka!)
  • mąka kokosowa 3 łyżki lub zamiast po prostu uzyc cała szklankę kaszy jaglanej
  • odżywka białkowa kokosowa 15g (opcjonalnie; ale polecam )
  • mleko kokosowe, w którym gotujemy kaszę + 3 łyżki do ciasta
  • olej kokosowy 1 łyzka
  • amarantus ekspandowany 20g
  • ksylitol /erytrol lub inny słodzik- dla smaku (kilka łyzek)
  • pół szklanki wiórków kokosowych

Wszystkie produkty ze zdjęć pochodzą od hewps.pl

IMG_2886  IMG_2888

Co robimy?

Kaszę płuczemy, po czym gotujemy z mlekiem i ksylitolem na małym ogniu przez ok  15 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kaszę miksujemy z resztą składników. Przekładamy do formy spryskanej Cooking Sprayem lub

posmarowanej olejem kokosowym. Ciasto obsypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi. Pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach.

IMG_2883

Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, kroimy, jemy 🙂

IMG_2881  IMG_2879

Smacznego <3

Karola Kocięda

Related posts

6 Comments

  1. Anna

    Upiekłam ! Wspaniałe ! <3
    Dziękuję za inspirację, moja redukcja stała się przyjemniejsza 😉

  2. Irena

    Czym można zastąpić amarantus albo czy można w ogóle go pominąć?

    1. Specjalista ds. suplementacji

      Można spróbować pominąć, spadną wówczas walory zdrowotne ale na pierwszy raz dlaczego nie spróbować 😉

  3. Marta

    Super smaczny i banalny w wykonaniu! Dzieki Karola! 🙂

  4. Natalia

    ile powinno być mleka kokosowego ?

  5. Karola

    Zrobiłam, jest pyszne. Dałam całą puszkę mleka kokosowego. I bez białka i amarantusa.

Dodaj komentarz

Required fields are marked *