Czasami potrzebujemy szybkiego słodkiego rozwiązania "do kawy", bo wiemy, że jest kiepsko i jak czegoś samemu nie zrobimy w wersji fit, to zrobimy okupację działu słodyczowego w sklepie;P. Można sięgnąć oczywiście po awaryjną butelkę Walden Farms, batonika proteinowego, ale możemy również zrobić zdrową wersję ciasta, które po prostu wpiszemy w nasze makro:).
Dzisiejsze ciasto jest prostym przepisem, idealnym do pudełka czy dla gości. Może być podany w takiej wersji lub stanowić bazę - spód o fajnym makro do kolejnych warstw np czekoladowej:). Można też je przekroić w połowie i przełożyć np budyniem lub fit nutellą na bazie daktyli (lub awokado) z karobem :). Można polać go z góry fit czekoladą z oleju kokosowego (przepis http://belikewonderwoman.blogspot.com/2015/03/bo-czekolade-tez-mozemy-jesc-na.html ) i posypać dopiero wiórkami.Wstawić do lodówki by czekolada stężała.
Możliwości jest dużo:) Aaa i Ciasto nie wymaga jajek:).
Składniki :
- kasza jaglana - 3/4 szklanki suchego produktu (uwaga- wcześniej ja płuczemy b nie była gorzka!)
- mąka kokosowa 3 łyżki lub zamiast po prostu uzyc cała szklankę kaszy jaglanej
- odżywka białkowa kokosowa 15g (opcjonalnie; ale polecam TĄ)
- mleko kokosowe, w którym gotujemy kaszę + 3 łyżki do ciasta
- olej kokosowy 1 łyzka
- amarantus ekspandowany 20g
- ksylitol /erytrol lub inny słodzik- dla smaku (kilka łyzek)
- pół szklanki wiórków kokosowych
Wszystkie produkty ze zdjęć pochodzą od hewps.pl
Co robimy?
Kaszę płuczemy, po czym gotujemy z mlekiem i ksylitolem na małym ogniu przez ok 15 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kaszę miksujemy z resztą składników. Przekładamy do formy spryskanej Cooking Sprayem lub
posmarowanej olejem kokosowym. Ciasto obsypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi. Pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, kroimy, jemy 🙂
Smacznego <3
Karola Kocięda
Karola Kocieda
Related posts
6 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Upiekłam ! Wspaniałe ! <3
Dziękuję za inspirację, moja redukcja stała się przyjemniejsza 😉
Czym można zastąpić amarantus albo czy można w ogóle go pominąć?
Można spróbować pominąć, spadną wówczas walory zdrowotne ale na pierwszy raz dlaczego nie spróbować 😉
Super smaczny i banalny w wykonaniu! Dzieki Karola! 🙂
ile powinno być mleka kokosowego ?
Zrobiłam, jest pyszne. Dałam całą puszkę mleka kokosowego. I bez białka i amarantusa.