Popularne artykuły

proteinowe brownie bez jajek, bez mąki, bez cukru
Odchudzanie

proteinowe brownie bez jajek, bez mąki, bez cukru 

img_3651

Przepis na proteinowe brownie bez jajek, mąki oraz cukru

Składniki:

3 bardzo dojrzałe banany

4 czubate łyżki kakao

1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku

2 płaskie łyżki oleju kokosowego ( w postaci stałej) u mnie SONCONE

2 łyżki mleka lub nawet śmietanki kokosowej , u mnie jedno z lepszych jakie spotkałam na rynku  Real Thai 

3-4 łyżki erytolu SONCONE

3 miarki odżywki białkowej , najlepiej hydrolizatu, o czystym składzie - polecam TEN lub w wersji bez nabiałowej/tzw wegańskiej - ryżowa lub z grochu

img_3653 img_3654

Do dekoracji:

pokruszone ziarna kakaowca, można zastąpić wiórkami kokosowymi,

Nie pieczcie ciasta z pokruszonymi orzechami. Lepiej po wystygnięciu ciasto zalać czekoladą rozpuszczoną, np , bez mleka i wówczas na nią dodać pokruszone orzechy.

Forma: prostokątna 21x 15cm, nie polecam silikonowej

papier do pieczenia

PAM do spryskania formy

Co robimy:

  1.  Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni góra-dół
  2. w misce trzeba "rozdziabdziać" banana widelcem na maź 😀
  3. Olej kokosowy mieszamy z mleczkiem i erytrolem w rondelku , podgrzewamy na średnim ogniu, aż produkty się rozpuszczą i połączą. Dodajemy je do bananów.
  4. Wszystko razem miksujemy. Po czym dodajemy kakao i odżywkę białkową , i znów miksujemy. Powstanie nam czekoladowa gęsta masa, którą możecie spróbować czy jest wystarczająco słodka.
  5. Do przygotowanej małej formy, obłożonej papierem i spryskanej PAM'em, wlej masę i równo rozprowadź.
  6. Wstaw blaszkę do piekarnika. Piecz ok 30 minut góra -dół i dodatkowo 10 minut na termoobiegu.
  7.  Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw do całkowitego ostygnięcia. Nie przeraź się, że ciasto w środku może być jeszcze nie ścięte i budyniowate. Po pełnym ostygnięciu osiągnie fajną stałą postać, nie będzie się rozwalać, będzie mięciutkie, o kremowej konsystencji.
  8. Po ostygnięciu można wyjąć ostrożnie z blaszki wraz z papierem. Najlepiej ostawić na pare godzinek.
  9. Przechowuj w lodówce:)

 

Ciasto jest idealne po treningu. Proste cukry z banana + białeczko 😉 .

Makroskładniki  (bez ziaren kakaowca):

1085 kcal, 52,7 g B/ 55g T / 142 g W, mi wyszło 8 kawałków plus wycięte spore boki by kawałki były równe 🙂

 

 

img_3652

img_3611

Buziaki!

Karola Kocięda <3

 

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *