Popularne artykuły

Proteinowe białe michałki low carb – przepis
Zdrowe Przepisy

Proteinowe białe michałki low carb – przepis 

 

Mam dzisiaj dla Was prosty przepis bez pieczenia. Niestety robienie masy jest dla wytrwałych, bo bardzo ciężko się opanować by nie podjadać jej 🙂

Przygotowanie zajmuje chwilę, najdłużej przysmak leży w zamrażarce, dlatego warto zrobić go wieczorem, na noc,  a przed podaniem wyjąć pół h wcześniej i wstawić do lodówki.

 

CO POTRZEBUJEMY:

(16 sztuk)

"Michałki":

  • czubata łyżka oleju kokosowego
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego , polecam z orzecha laskowego <3 lub migdałowe
  • 25g posiekanych orzechów laskowych, migdałów, nerkowców (ja zakupiłam mieszankę)
  • 5 łyżek śmietanki kokosowej ( poleca Real Thai, śmietankę lub stała część mleczka z puszki, musi stać wcześniej w lodówce minimum 1 dobę!)
  • 25g odżywki białkowej, u mnie TA o smaku waniliowym
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzika

Biała czekolada:

gotowa biała czekoladowa wg preferencji

LUB

  • 50g tłuszczu kakaowego
  • 1 łyżka śmietanki kokosowej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki ksylitolu (można więcej)
  • odżywka białkowa - 20g

CO ROBIMY:

  1. W rondelku rozpuść olej kokosowy z masłem orzechowym, najlepiej w kąpieli wodnej.
  2. Dodaj śmietankę kokosową, poszatkowane orzechy oraz odżywkę białkową. Wymieszaj razem.
  3. Na koniec dosyp mąkę kokosową i energicznie wymieszaj masę łyżką.
  4. Powstałą gęstą masę przelej do prostokątnej formy ( u mnie 20x14cm) pokrytej folią aluminiową lub natłuszczonym papierem do pieczenia, albo  po prostu użyj silikonowej formy. Rozprowadź masę i wstaw do zamrażalnika na ok 1 h.
  5. Wyjmij masę i pokrój ją na równe kawałki. Mi wyszło 16 sztuk.
  6. W rondelku zacznij przygotowywać białą czekoladę. Jeśli masz gotową czekoladę ze sklepu  rozpuść ją w kąpieli  wodnej i polej nią batoniki.
  7. Jeśli robisz czekoladę sam, w rondelku rozpuść tłuszcz kakaowy , dodaj pozostałe  składniki i chwilę podgrzewając zmieszaj wszystko łyżką, aż powstanie gęsta masa. Po wystygnięciu polej nią przygotowane prostokąty. Zamroź.
  8. Można jeść michałki już po 2h . Najlepiej chwilę wcześniej wyjąć je i wstawić do lodówki:)
  9. Smacznego!

Michałki bardzo dobrze komponują sie z kawą:) np proteinową latte 😀 --->>> KLIK 

Buziaki

Karola Kocięda

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *