Programowanie żywieniowe cz.II – Karmienie piersią.
W świecie wypełnionym po brzegi mieszankami do żywienia niemowląt to natura góruje i nic nie dorówna mleku matki. Karmienie piersią wpływa nie tylko prozdrowotnie na karmione dziecko ale i matkę. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca życia tzn. mleko matki dostarcza w 100 % niezbędnych składników dla rozwijającego się dziecka więc nie potrzeba podawać dodatkowych płynów czy pokarmów.
Karmienie piersią związane jest z poprawą profilu lipidowego, niższym ciśnieniem krwi, utrzymaniem prawidłowej masy ciała oraz zmniejszonym ryzykiem rozwoju insulinooporności w późniejszym wieku. Harder i wsp. wykazali, że każdy miesiąc karmienia piersią zmniejszał ryzyko rozwoju otyłości w starszym wieku o 4%. Dzieci karmione mlekiem matki miały niższy poziom glukozy niż dzieci karmione mlekiem modyfikowanym. Uważa się, że za to pozytywne zjawisko opowiadają kwasy LC -PUFA zawarte w kobiecym mleku. Ponadto oligosacharydy zawarte w mleku kobiecym stanowią idealną pożywkę dla bakterii jelitowych, których obecności wspomaga układ odpornościowy przez co pośrednio chroni przed alergiami, astmą czy chorobami cywilizacyjnymi takimi jak cukrzycy typu II. Ciekawą sprawą może być wpływ jaki wywiera karmienie piersią na SIDS (nagła śmierć łóżeczkowa). Wykazano bowiem, że karmienie od 2 -4 miesiące może zmniejszyć ryzyko SIDS o 40% a dłuższe karmienie o nawet 64%.
American Academy of Neurology opublikowało niedawno badania mówiące o zmniejszeniu ryzyku rozwoju SM (stwardnienia rozsianego) u kobiet, które karmiły piersią powyżej 15 miesięcy aż o ponad 50 %. Ponadto wykazano, że zaledwie 2 miesięczne karmienie piersią przyczynia się do zmniejszenia rozwoju raka piersi nawet o 20%. Pozytywne skutki karmienia zauważono również u kobiet ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka piersi w wyniku mutacji genu BRCA1. Zbadano kobiety z mutacją genu odpowiedzialnego za zwiększenie ryzyka rozwoju raka piersi i wykazano, że karmienie piersią przyczyniało się do istotnego zmniejszenia ryzyka rozwoju raka piersi. Karmienie piersią odgrywa również rolę w ochronie przed endometriozą, zmniejszając ryzyko jej rozwoju o 32 % przy karmieniu powyżej roku. Depresja poporodowa czy samoocena również może zależeć od karmienia metodą naturalną. Najnowsze doniesienia mówią o zmniejszeniu ryzyka wystąpienia depresji o nawet 50% u kobiet karmiących piersią. Młode mamy karmiące czują się spełnione w swojej roli przez co ich samoocena jest dużo wyższa. Im szczęśliwsza mama tym szczęśliwsze dziecko!
Kochane mamy te obecne jak i przyszłe pamiętajcie, że karmiąc dziecko piersią może mu dać najlepsze co tylko macie a przy okazji możecie zadbać o siebie i swoje zdrowie.
Piśmiennictwo:
- Farland L. i wsp., History of breast feeding and risk of incident endometriosis: prospective cohort study, BMJ, 2017, 358.
- Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. World Cancer Research Fund/ American Institute for Cancer Research. Washington DC: AICR, 2007.
- Gibas-Dorna M., i wsp., Korzyści karmienia piersią dla matki, Pediatr Med Rodz 2012, 8,370-374.
- Harder T. I wsp., Duration of breastfeeding and risk of overweight: A metaanalysis. Am. J. Epidemiol. 2005, 162(5), 397-403
- https://dziecisawazne.pl/karmienie-piersia-medyczne-korzysci-dla-mamy-i-dziecka/
- Jernström H., i wsp., Narod SA.Breast-feeding and the risk of breast cancer in BRCA1 and BRCA2 mutation carriers. J Natl Cancer Inst.2004 Jul 21;96(14):1094-8
- Roszkowska R. i wsp. ., Rola wczesnego programowania metabolicznego w patogenezie chorób cywilizacyjnych. Developmental Period Medicine, 2014, XVIII, 4477
Related posts
OLEJ MCT vs OLEJ KOKOSOWY
Połóg – trudy mlecznej drogi
Viagra i… problemy ze wzrokiem?
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….