Kolejny zamiennik tradycyjnych mącznych placków ziemniaczanych, czyli placki z kalafiora. Nie wymagają dodawania jakiejkolwiek mąki. Sprawdzają się zarówno w wersji na ciepło w towarzystwie sosów i gulaszów, jak i na zimno z dipami. Można też używać ich jako pieczywa. Idealne nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy.
Składniki na placki z kalafiora bez mąki:
- 450 g startego kalafiora
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 30 g cebuli
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- zioła np.prowansalskie, bazylia, oregano, inne przyprawy lub/i świeży koperek czy natka pietruszki
Kalafiora oczyścić, oberwać z zielonych liści i łodyg a następnie białe części zetrzeć na dużych oczkach na tarce lub rozdrobnić w blenderze.
Startego kalafiora podgrzać na małym ogniu pod przykryciem na suchej patelni od czasu do czasu mieszając by się nie przypalił. Następnie odkryć patelnię aby odparowała woda a kalafior nieco przestygł.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
Do lekko wystudzonego kalafiora dodać startą cebulę, wyciśnięty czosnek i jajko. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami a następnie dobrze wymieszać.
Można dodać zielone dodatki jak natka pietruszki czy koperek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z masy kalafiorowej formować cienkie płaskie placki.
Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 180°C (góra-dół lub termoobieg) pilnując by nie przypiekły się za bardzo.
Podawać na ciepło z gulaszami lub na zimno jako lunch, przystawki z różnego rodzaju dipami np czosnkowym, koperkowym, tzatziki itp. lub jako pieczywo do kanapek.
Smacznego!
—
BTW całości (same placki bez dodatków): 545 g, 193 kcal, B 17g, T 6 g, W 15 g. W 100 g: 35 kcal, B 3g, T 1g, W 3 g.
AleksandraLCHF
Related posts
1 Comment
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Super placki/kotlety! Ja dodałam jeszcze sera żółtego i zwiększyłam ilość składników – 1 cały kalafior starty w malakserze, 3 jajka, usmażona cebulka z czosnkiem, sól, pieprz i papryka. W smaku jak placki ziemniaczane tylko delikatniejsze! Do tego surówka z sałaty, pomidorów i fety w śmietanie.