Pizza i dieta to dla większości osób dwa przeciwstawne pojęcia, które się wykluczają 😉 A jednak na dietach LCHF właśnie takie posiłki są standardem 🙂 Niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa z idealnymi proporcjami BTW a przy tym banalnie prosta do wykonania ? Uwielbiam taką tylko z salami i boczkiem, ale możecie skomponować swoją ulubioną dodając małą ilość niskowęglowoadanowych warzyw np pieczarki czy paprykę oraz posypać rukolą.
Składniki na ciasto:
- 230 g tartego sera mozzarella
- 80 g mąki migdałowej
- 1 łyżka łupin babki jajowatej
- 3 łyżki tłustego serka śmietankowego (np. Philadelphia, Łaciaty, Twój Smak)
- 1 duże jajko
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia
Dodatki:
- 100 g startego sera mozzarella
- 100 ml przecieru pomidorowego 100%
- 50 g salami
- 50 g boczku wędzonego
- zioła prowansalskie
- opcjonalnie warzywa niskowęglowodanowe
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Odważyć 230 g sera mozzarella i umieścić na chwilę w odpowiednim naczyniu w rozgrzanym piekarniku, kąpieli wodnej (naczynie wstawione w drugie naczynie wypełnione gorącą wodą) lub kuchence mikrofalowej, mieszając co jakiś czas do momentu aż ser rozpuści się. Pilnować by ser nie zrobił się brązowy.
Gdy ser stanie się miękki i elastyczny, dodać 3 łyżki serka i 1 jajko. Całość szybko wymieszać dokładnie dopóki ser jest miękki i składniki łatwo łączą się.
Dodać 80 g mąki migdałowej,1 łyżkę łupin babki jajowatej, sól, pieprz i przyprawy. Całość dobrze wyrobić rękami, tworząc kulę jak przy zwykłym cieście na pizzę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zwilżyć tłuszczem.
Następnie przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na cienki placek.
Ciasto piec przez 10 minut z jednej strony w temperaturze 180°C. Następnie pizzę przełożyć na drugą stronę. Polecam patent z przykryciem ciasta drugim papierem i odwróceniem go do góry nogami. Wstawić do piekarnika na kolejne 3-5 minut.
Na gotowym spodzie ułożyć dodatki. U mnie jest to sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, salami i boczek. Całość oprószam ziołami prowansalskimi.
Gotową pizzę piec przez kolejne 3-5 minut do momentu roztopienia się sera.
Ostudzoną lekko pizzę pokroić i zjeść na zdrowie ?
Smacznego! ?
—
Całość: 1800 kcal, 105 g białka, 184 g tłuszczu, 19 g węglowodanów. Dzieląc na 8 kawałków wychodzi na 1 szt. B 13g, T 23g, W 2,4g. Proporcje liczone z podanymi w przepisie dodatkami. Prawdziwa bomba tłuszczowa! ?
AleksandraLCHF
Related posts
Cynamonowy omlet z jabłkiem
6 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Przepis chętnie wykorzystam, w takim wydaniu pizzy jeszcze nie jedliśmy. 🙂
Spróbuj koniecznie a na pewno nie pożałujesz 😉
Można czymś zastąpić babkę jajowatą??
Łupiny pełnią tu bardzo ważną funkcję ale można eksperymentować i pominąć ją choć nie gwarantuję, że efekt będzie pożądany 😉
Zastanawiam się czy wyjdzie bez babki jajowatej?
Może się udać – trzeba sprawdzić 🙂