Raport opublikowany 14 grudnia 2017 r. W British Journal of Ophthalmology dokumentuje związek pomiędzy piciem gorącej herbaty, a zmniejszeniem ryzyka wystąpienia jaskry.
Jaskra jest chorobą, w której ciśnienie wewnątrz oka wzrasta, powodując uszkodzenie nerwu wzrokowego, a w rezultacie pogorszenie wzroku. Jest to też jedna z głównych przyczyn całkowitej utraty wzroku.
W opisywanym badaniu wzięli udział uczestnicy badania National Health and Nutrition Examination 2005-2006 (NHANES). Odpowiedzi na pytania zawarte w kwestionariuszu zawierały informacje dotyczące częstotliwości spożywania zwykłej lub bezkofeinowej kawy i herbaty, mrożonej herbaty i napojów bezalkoholowych w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Badanie okulistyczne przeprowadzone w latach 2005-2006 wśród 1678 uczestników ujawniło obecność jaskry u około 5% dorosłych.
Zespół badawczy znalazł związek między piciem gorącej herbaty raz dziennie lub częściej i o 74% niższym ryzykiem jaskry. Nie stwierdzono wpływu na ryzyko jaskry w przypadku zwykłej lub bezkofeinowej kawy, herbaty bezkofeinowej, mrożonej herbaty i napojów bezalkoholowych.
Związki przeciwutleniające, przeciwzapalne i neuroprotekcyjne w herbacie mogą odgrywać rolę w efektach ochronnych, które były związane z tym napojem w licznych badaniach. W ostatnich badaniach ujawniono również pozytywne skutki działania kofeiny. Wyniki innego badania sugerują, że kofeina może obniżać ciśnienie wewnątrzgałkowe.
"Badanie to jest ograniczone przez jego przekrojowy projekt i wykorzystanie wielu testów statystycznych i potrzebne są większe badania prospektywne w celu zbadania proponowanego związku pomiędzy spożywaniem herbaty a zmniejszeniem ryzyka jaskry" - podsumowują autorzy Connie M. Wu z Uniwersytetu Browna.
Link do badania
Jakub Kola
Related posts
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….