Popularne artykuły

Per (FIT)kcyjna Pani domu part 2
Blogi Treningowe

Per (FIT)kcyjna Pani domu part 2 

IMG_9822

Wierząc dietetykom ludzie unikają zdrowej żywności, głównie z powodu "oszczędności". Za to kupują nie takie tanie fit płatki śniadaniowe z reklamy, "ulepszone" wielozbożowe chleby  i margarynę. A zaraz potem idą do lekarza i wydają pieniądze na drogie tabletki, które będą łykać do końca życia... :/

No cóż.. dziś c.d. zdrowych zamienników jedzeniowych, którymi warto zasilić kuchnię.

4. Tłuszcze

Czym smarować chlebek? Najzdrowsze jest masło lub masło klarowane: Ghee lub produkt polski Mlekovity. Duży kubełek Masła klarowanego ze zdjęcia na górze, to koszt ok 12 zł, ale starcza na baardzo długo. Do tego posiada znikome ilości laktozy.

Możesz też użyć do smarowania kanapek Awokado i nie koniecznie na wytrawnie:) Możesz wykorzystać je do przepisu na słodkie smarowidło a la  fit "nutella" :

Blendujemy razem: awokado+kakao+ksylitol/erytrol+ (opcjonalnie) ziarna surowego kakaowca lub banan/ daktyle. Dla fit maniaków polecam dodać odżywkę białkową czekoladową;)

 Inne zdrowe tłuszcze, które warto mieć:

- (dobra) oliwa z oliwek, do smażenia i sałatek

- olej kokosowy

  • olej z wiesiołka

Przy okazji :

Większość olei roślinnych jest niezdrowa ! Unikaj jak ognia: oleje słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany, arachidowy itp.

Do tego w żywności przetworzonej większość tych olei została poddana obróbce termicznej i zawiera bardzo dużo szkodliwych tłuszczów trans – masz margarynę w lodówce? Wypie*rz od razu! To trucizna.

Uważaj również na to, z czym zjadasz zdrowe tłuszcze. Ryby są zdrowe, ale większość puszek zawiera je w tłuszczu roślinnym, głównie w bardzo niezdrowym oleju słonecznikowym. Kupuj ryby w sosie własnym (tuńczyk w sosie własnym) albo ze zdrowymi tłuszczami, np. sardynki w oliwie z oliwek.

Jakie tłuszcze do smażenia? Masło klarowane - najlepsze, bo nasycone i zwierzęce. Olej kokosowy.

5. Słodycze:

Róbcie sami!!  Będziecie pewni co jecie i że jest to zdrowe. Róbcie je na bazie wymienionych, w tych dwóch artykułach, składników (ZOBACZ: perFITkcyjna pani domu part 1). Możliwości jest wiele, część pomysłów znajdziecie na tym blogu dla muscle-zone.pl, natomiast zapraszam Was również na mój blog kulinarny : Belikewonderwoman, gdzie znajdziecie przepisy na przeróżne fit smakołyki;)

Możesz np dawkę tłuszczu zjeść w postaci kawałka fit czekolady😉 ;P

6. Pieczywo:

Jak wyżej, polecam piec swoje własne. Ja nie ufam chlebom z piekarni;), a szczególnie gdy odstawiłam gluten. Na moim blogu znajdziecie szybkie i proste przepisy na własne pieczywo.

Nie kupujcie gotowego bezglutenowego! Jest okropne w smaku i twarde jak 10-dniowa czerstwa buła;P Do tego są drogie.

W moich przepisach chlebów (jak wiecie, bezglutenowych), często zobaczycie sodę oczyszczoną w połączeniu z octem jabłkowym, zamiast proszku do pieczenia, dlaczego?

ponieważ zwykłe proszki do pieczenia zawierają mąkę pszenną, by podstawowy składnik - soda (tak proszek do pieczenia składa się głównie z sody oczyszczonej), nie zbrylała się.

Dwie łyżeczki proszku do pieczenia można jednak zastąpić połową łyżeczki sody oczyszczonej oraz dodatkowo:

  • łyżką octu jabłkowego (przy okazji pozbywa metalicznego smaku sody!) albo
  • łyżką soku z cytryny albo
  • szczyptą (1g) kwasku cytrynowego albo
  • łyżeczką kamienia winnego (tartarus, cream of tartar) albo
  • dowolną kwaśną substancją

Jeśli przepis zawiera naturalnie kwaśne produkty, jak świeże owoce, miód, jogurt, kefir, maślankę, to wtedy zamiast proszku do pieczenia może wystarczyć sama soda oczyszczona, tylko że stosujemy jej 4x mniej niż ilość proszku w przepisie.

Buziaki Karola Kocięda <3

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *