Popularne artykuły

OPONKI SEROWE LCHF (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru)
Diety

OPONKI SEROWE LCHF (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru) 

Na pewno każdy kojarzy serowe oponki jako tuczące i niezdrowe, ale mam dla Was ich wersję niskowęglowodanową i wysokotłuszczową bez glutenu i cukru czyli idealną na dietach jak ketogenicznej czy LCHF.  Są naprawdę przepyszne, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i wilgotne w środku jak te tradycyjne. Polecam!
Składniki:

  • 200 g sera białego/twarogu tłustego (odradzam używania mielonych serów ponieważ oponki będą się rozpadały)
  • 2 jajka
  • 25-30 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta wanilii
  • opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek
  • 400 g smalcu do smażenia

Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Nie należy używać miksera. ciasto nie powinno być zbyt gładkie ani rzadkie a wręcz może mieć grudki. Powinno być niezbyt zbite ale takie żeby można wałkować rulonik i kształtować oponkę. Można też robić kuleczki i smażyć małe pączki.

Smalec rozgrzać w wysokim i wąskim rondelku by smażyć w głębokim tłuszczu. Temperatura nie może być zbyt wysoka (ok 170 stopni) by tłuszcz nie wrzał zbyt mocno ponieważ wtedy oponki będą paliły się i rozpadały. W trakcie smażenia należy odwracać je na drugą stronę.

Gdy są złociste wyjmować i smażyć kolejne.

Po usmażeniu można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne oponki czy pączki bądź zrobić lukier np z ksylitolu albo polewę czekoladową.

Smacznego!

BTW całości zależy od tego jak oponki chłoną tłuszcz dlatego należy zważyć pozostały po smażeniu tłuszcz by wiedzieć ile zużyto i zliczyć wszystkie składniki. U mnie było to ok 80 g smalcu.

Całość 317 g, 1113 kcal, B 33 g, T 100 g, W 14 g. W 100 g: 351 kcal, B 10 g, T 32 g, W 4 g.

Related posts

10 Comments

  1. Jagucha

    Wyglądają przepysznie! Jednak jestem w trakcie odchudzania, więc raczej się nie skuszę. Zbilansowana dieta to u mnie podstawa. Staram się unikać kalorycznych posiłków. Ponadto codziennie ćwiczę tabatę i stosuję iqgreen, żeby efektywniej spalić tkankę tłuszczową. Pierwsze efekty już są. W ciągu dwóch tygodni pozbyłam się około 6 kg.

    1. AleksandraLCHF

      Super! Każdy musi znaleźć swój model odżywiania i stylu życia 🙂 Gratuluję 🙂

    2. Katarzyna

      Porażka . Nawet temperatura 170 nie pomogła rozpadły się, 150 również 160 . Mysle ze to nie kwestia temperatury tyljo braku spoiwa. I szczescia.

  2. coraline

    przepraszam, ze po tak dlugim czasie od publikacji wpisu zapytam,
    czy mozna je usmazyc na oleju kokosowym?bo mam sporo, a srednio lubie w wiekszosci potraw.

    1. M

      no jasne, wszystko, co na słodko dobrze jest smażyć na kokosowym, bo będzie miało fajny posmak kokosa a ponadto to jeden z najlepszych tłuszczów do smażenia

  3. Patrycja

    Nie polecam. Oponki, czy kulki rozwalają się. Próbowałam smażyć w różnych temperaturach, na oleju, na smalcu…. dodałam mąki kokosowej, i jajko wiecej, bo może by coś bardziej zespoilo, to samo… tragedia. Zmarnowane produkty.

  4. HELENA

    Porażka, rozpłynęły się w tłuszczu, niezależnie od temperatury czy ilości mąki. Napewno wszystkie składniki są wypisane? Żeby nie marnować ciasta, usmażyłam z nich placki na pełni bez tłuszczu, bo w tłuszczu się rozpuszczały. Wyszły ok, ale to juz nie jest ani pączek, ani keto tylko wysokobiałkowe danie.

    1. meg

      co ty za bzdury wygadujesz, jesli te same skladniki uzylas do zrobienia innego produktu to dalej to jest KETO!!

  5. Magdalena

    Mniam mniam. Wyszły boskie. Nic się nie rozpada. Dzięki za 2 min przepis

  6. Marzena

    Robie je już 5 raz, za każdym razem oszukuje się, że tym razem wyjdą… porażka, rozwalają się. Te na zdjęciu na pewno, nie są z maką kokosową.

Dodaj komentarz

Required fields are marked *