- 200 g sera białego/twarogu tłustego (odradzam używania mielonych serów ponieważ oponki będą się rozpadały)
- 2 jajka
- 25-30 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta wanilii
- opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek
- 400 g smalcu do smażenia
Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Nie należy używać miksera. ciasto nie powinno być zbyt gładkie ani rzadkie a wręcz może mieć grudki. Powinno być niezbyt zbite ale takie żeby można wałkować rulonik i kształtować oponkę. Można też robić kuleczki i smażyć małe pączki.
Smalec rozgrzać w wysokim i wąskim rondelku by smażyć w głębokim tłuszczu. Temperatura nie może być zbyt wysoka (ok 170 stopni) by tłuszcz nie wrzał zbyt mocno ponieważ wtedy oponki będą paliły się i rozpadały. W trakcie smażenia należy odwracać je na drugą stronę.
Gdy są złociste wyjmować i smażyć kolejne.
Po usmażeniu można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne oponki czy pączki bądź zrobić lukier np z ksylitolu albo polewę czekoladową.
Smacznego!
—
BTW całości zależy od tego jak oponki chłoną tłuszcz dlatego należy zważyć pozostały po smażeniu tłuszcz by wiedzieć ile zużyto i zliczyć wszystkie składniki. U mnie było to ok 80 g smalcu.
Całość 317 g, 1113 kcal, B 33 g, T 100 g, W 14 g. W 100 g: 351 kcal, B 10 g, T 32 g, W 4 g.
AleksandraLCHF
Related posts
Ładowanie wody – nawodnienie
Wegańskie babeczki snickers
10 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Wyglądają przepysznie! Jednak jestem w trakcie odchudzania, więc raczej się nie skuszę. Zbilansowana dieta to u mnie podstawa. Staram się unikać kalorycznych posiłków. Ponadto codziennie ćwiczę tabatę i stosuję iqgreen, żeby efektywniej spalić tkankę tłuszczową. Pierwsze efekty już są. W ciągu dwóch tygodni pozbyłam się około 6 kg.
Super! Każdy musi znaleźć swój model odżywiania i stylu życia 🙂 Gratuluję 🙂
Porażka . Nawet temperatura 170 nie pomogła rozpadły się, 150 również 160 . Mysle ze to nie kwestia temperatury tyljo braku spoiwa. I szczescia.
przepraszam, ze po tak dlugim czasie od publikacji wpisu zapytam,
czy mozna je usmazyc na oleju kokosowym?bo mam sporo, a srednio lubie w wiekszosci potraw.
no jasne, wszystko, co na słodko dobrze jest smażyć na kokosowym, bo będzie miało fajny posmak kokosa a ponadto to jeden z najlepszych tłuszczów do smażenia
Nie polecam. Oponki, czy kulki rozwalają się. Próbowałam smażyć w różnych temperaturach, na oleju, na smalcu…. dodałam mąki kokosowej, i jajko wiecej, bo może by coś bardziej zespoilo, to samo… tragedia. Zmarnowane produkty.
Porażka, rozpłynęły się w tłuszczu, niezależnie od temperatury czy ilości mąki. Napewno wszystkie składniki są wypisane? Żeby nie marnować ciasta, usmażyłam z nich placki na pełni bez tłuszczu, bo w tłuszczu się rozpuszczały. Wyszły ok, ale to juz nie jest ani pączek, ani keto tylko wysokobiałkowe danie.
co ty za bzdury wygadujesz, jesli te same skladniki uzylas do zrobienia innego produktu to dalej to jest KETO!!
Mniam mniam. Wyszły boskie. Nic się nie rozpada. Dzięki za 2 min przepis
Robie je już 5 raz, za każdym razem oszukuje się, że tym razem wyjdą… porażka, rozwalają się. Te na zdjęciu na pewno, nie są z maką kokosową.