Popularne artykuły

(o)MEGA ważny komunikat <3 jedz tran!
Omega 3 gel capsules. Fish oil pills. Healthy omega-3 in glass bottle.
Odżywianie

(o)MEGA ważny komunikat <3 jedz tran! 

11178605_10203243051586444_1545417139_n

Dziś chcę Was przekonać do spożywania tranu. Też macie traumę z dzieciństwa;P?  Chyba jednak musimy być ponad to. Ponieważ dziś żywność ma coraz mniej Omega 3 w swojej naturalnej postaci, nie mówiąc już o tym, że ciężko o dobrej jakości rybę:/. Spotkałam się nawet z takim stwierdzeniem, że tran jest jedzeniem nie suplementem, ponieważ brak jego zamiennika. Właściwie wystarczyłoby spożywać 2-3 razy w tygodniu pyszną rybkę, tym samym dostarczając sobie odpowiednie ilości kwasów tłuszczowych, przy okazji oszczędzając na suplach. Niestety dziś hodowla ryb odbywa się najczęściej w zanieczyszczonych wodach,  gdzie tłuszcz i wątroba ryb akumulują metale ciężkie, które później my razem z nimi przyswajamy. Fakt jedni to wydalą, ale inni, już nie, co może bardzo negatywnie wpłynąć na ich zdrowie. Ryby są hodowane sztucznie, karmione często modyfikowanymi zbożami i mączkami. Niestety również popularny łosoś nie jest już źródłem Omega 3, a raczej tylko Omega 6 i toksyn:/

Nasze zapotrzebowanie na kwas tłuszczowy, Omega 3, jest duże. Zarówno Omega 3, jak i Omega 6, są to tłuszcze podstawowe, egzogenne. Pamiętacie, to tak jak przy niektórych aminokwasach - pisałam o nich TU, nasz organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować; musimy je dostarczać z pożywieniem!.

OK, tylko po co nam one?

Kwasy omega 6 "pomagają" gromadzić tłuszcz, prowadzą do zagęszczenia i krzepnięcia krwi, rozwoju procesów zapalnych, stymulują powstanie komórek tłuszczowych i nowotworowych, wywołują reakcje alergiczne. Przyjemniaczki co? 🙂 Na szczęście możemy liczyć na kwasy omega 3, które działają zupełnie inaczej: pomagają w kształtowaniu i rozwoju układu nerwowego, nadają elastyczność  ścianom komórkowym i zapobiegają zapaleniom oraz ograniczają wytwarzanie komórek tłuszczowych. Są głównymi czynnikami kontrolującymi substancje hormonalne, o wdzięcznych nazwach typu prostaglandyny, tromboksany, leukotrieny, endokanabinoidy, cytokiny, eikozanoidy (przepisuje to i staram się nie zrobić literówki 😀 Kto te nazwy w ogóle wymyśla?). Nie da się przecenić ich roli, ponieważ regulują większość stanów, które odbieramy jako ból lub zapalenie, kontrolują poziom insuliny oraz sen i stres. Nasza równowaga fizjologiczna zależy w znacznej mierze od równowagi między kwasami omega 3 i omega 6 w naszych organizmach, czyli w naszej diecie.  A proporcje pomiędzy kwasami omega 3 i 6 powinniśmy spożywać w stosunku NAJLEPIEJ 1:1, tzw złotej proporcji. Powinniśmy dążyć do jej zachowania w naszym pożywieniu. Realia są jednak takie, że wraz z dostarczanym przez nas pokarmem, te proporcje wynoszą najczęściej 1:20!!!!
Pewnie teraz chcesz szybko wiedzieć, gdzie znaleźć te cudowne Omega 3?
Głównie w rybach poławianych na pełnym morzu oraz w mięsie zwierząt karmionych trawą. Niestety ciężko znaleźć zaufane źródło, z wysokiej jakości mięsem, gdzie nie martwił(a)byś się o warunki hodowlane rybki typu łosoś. Również w siemieniu lnianym, ale staraj się je sam mielić w młynku do kawy, a nie kupować gotowe zmielone, ponieważ masz wtedy większą pewność, że znajdziesz w nim te dobre kwasy tłuszczowe.
Na szczęście z pomocą idzie nam kupowany w aptece TRAN. Oprócz naszego tytułowego kwasu Omega 3, posiada równie ważne witaminy A, D i K2 (a wit A pomaga zapobiegać utlenianiu kw. tłuszczowych!). Najlepszy, ale też najdroższy, jest tran z kryla lub fermentowany (lepiej przyswajalny, jak to w przypadku wszystkich fermentowanych produktów). Jednak wystarczy, że zaopatrzymy się w tańsze produkty, typu olej z wątroby rekina lub dobry sprawdzony suplement Omega 3, jak np ten: SUPER OMEGA.
zdjęcie
Na rynku pojawiła się cała masa produktów Omega-3. To nie znaczy jednak, że każdy jest dla nas odpowiedni, jak zwykle musimy czytać etykiety.  Niektóre z nich, to wyrzucone w błoto pieniądze, ponieważ producenci drwią z nas, pisząc na opakowaniu, że suplement zawiera kwasy O-3, a później okazuje się, ze  w tabletce jest ich tylko kilkadziesiąt mg, opakowanie starczyło by nam tylko na arę dni, gdybyśmy się chcieli trzymać dziennej dawki ok 1g (tu tylko napomnę, ze tej ilości nie możemy przekraczać!).
Na co zwracać uwagę kupując Omega 3?
- na zawartość Omega 3, zwłaszcza DHA i EPA, dobry suplement ma ok 200-300 DHA w kapsułce.
- powinien być uzyskiwany metodą na zimno, bez użycia temperatury,
- musi być świeży, ze względu na utlenianie się; patrzcie na datę produkcji, nie kupujcie dużych opakowań!
- opakowanie musi być szczelnie zamknięte,
- w składzie nie powinno być nic innego niż oleju rybiego i ewentualnie otoczki żelowej:)
- sprawdzajcie w miarę możliwości producentów.
Ważne jest też kiedy spożywamy Omega 3 i powinniśmy je dawkować przy najtłustszym posiłku w ciągu dnia. Ale i tak od razu Wam piszę, że daje to tylko 60% przyswajalności.
Omega 3 przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu.
Także nie przeciągając dłużej, nawołuje byście dbali o proporcje egzogennych kwasów tłuszczowych, szczególnie Omega 3, ponieważ Omega 6 jest łatwiej dostępny, przez co zaburza nasze proporcje ich spożycia.
Dodatkowo jeszcze wspomnę, że EPA i DHA wzmacniają naszą odporność, mogą działać prewencyjnie w przypadku wielu chorób. Będziemy rzadziej chorować, a myślę, że ja jestem tego dobrym przykładem, ponieważ choruję raz na rok, jak nie rzadziej, a spozywam codziennie suplementy Omega 3. Ostatnim razem chrowałam na własną prośbę, na restrykcyjnej redukcji, gdzie szczerze przyznaję, zaniedbałam spożycie wyżej wymienionych kwasów tłuszczowych. W momencie kiedy się ogarnęłam, wszystko wróciło do normy.
Do tego warto wiedzieć, że odpowiednia ilosć Omega -3 i Omega-6 poprawia nam nastrój; niedobór - może prowadzić do depresji.
Także bądźmy szczęśliwi i zdrowi i jedzmy dobre tłuszcze!
Buziak!
Karola Kocięda <3

Related posts

8 Comments

  1. Nikiciak

    no to dałaś mi do myślenia *zerkam spodełba znad łososia* haha;) coż, lecę po iskial, mozliwe że moje złe samopoczucie i ostatnie ciągłe miniprzeziębianie się wynika z braku złotej proporcji:) dzięki Karola, że dzielisz się z nami wiedzą:*

    1. Karola Kocięda

      Nie ma problemu, do usług:) walczę o zdrowie na świecie;) 😀 XP Bardzo się ciesze, że choć w taki sposób mogę komuś pomóc.

  2. Zdrowa umięśniona mięsotarianka | Muscle-Zone Blog

    […] ostatnim artykule o Omega-3, wiele osób zainteresowało się tematem łososia i nie mogło uwierzyć, ze ten […]

  3. Suplementacja po prostu | Muscle-Zone Blog

    […] omega 3 dla wszystkich , bez wyjątku!!! Bo jak niestety wiecie, chociażby z mojego artykułu  TU, dzisiejsza żywność jest przeładowana Omega 6 i ten stosunek z reguły u nas wynosi ok 1:20!! […]

  4. mystery14

    Olej z wątroby rekina to nie jest najlepsza opcja, rekin to duża ryba i długo żyje, a co za tym idzie akumuluje więcej metali ciężkich no i zjada inne ryby które również je zawierają,lepsza opcja to z płaszczki lub dorsza. Poza tym tekst w porządku:)

  5. Mal

    A co z chia? Zawiera sporo omega 3, można się nią suplementować?

  6. Poznajsienatluszczach.pl

    Dobry tran bez wątpienia powinien znajdować się w diecie.

  7. Aga

    Czytałam niedawno ciekawą pracę naukową, gdzie udowodniono, że niestety tran, który można kupić ma niewiele kwasów omega 3 ze względu na sposób przechowywania. Niektóre trany już dzień po przelaniu w butelkę kompletnie ich nie posiadają. Ja akurat suplementuję Gold Omega 3, czyli DHA i widzę pozytywny wpływ działania tych kwasów na swój organizm, a zdecydowałam się na to po tym jak butelkowany tran kompletnie nic mi nie dawał, a kupowałam z najwyższej półki w teorii najlepszy.

Dodaj komentarz

Required fields are marked *